Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Як би ви не любили тренуватися, і як би вам не хотілося не пропускати тренування, є певні причини, через які дійсно варто взяти паузу.

Любителі фітнесу часто живуть за принципом "більше тренувань, менше відпочинку". Люди, які серйозно ставляться до своїх занять, дуже не люблять "прогулювати" тренування. Проте є такі причини, через які справді варто взяти перерву.

1. Дуже часті застуди.

Звичайно, тренування позитивно впливають на загальне здоров'я людини, але, у будь-якому випадку, фізичне навантаження це удар по імунітету, хай і незначний і навіть невідчутний. Однак ці «удари» накопичуються, і можуть призвести до значного зниження імунітету та частих застуд. Якщо ваш організм став схильним хворіти частіше звичайного, то не соромтеся взяти паузу. Це піде лише на користь.

Unsplash

2. Постійний біль у м'язах

Читайте також: Хронічна втома – що це таке та як впливає на спортивні результати?

Біль у м'язах, або крепатура, цілком нормальне явище для того, хто займається фітнесом. Зазвичай такий біль проходить швидко, але якщо раптом він зберігається досить довго (72 години і довше), варто відмовитися від фізичних навантажень, а зайнятися розтяжкою і відпочинком. Якщо ж болючі відчуття не проходять - звертайтеся за допомогою до лікаря.

3. Проблеми зі сном

У сучасному світі досить висока інтенсивність життя – робота, сім'я, навчання, а ми ще додаємо до цього заняття спортом. Зрештою, у людини накопичується втома, організм постійно перебуває в стресі і можуть виникнути проблеми зі сном. Дуже важливо спати по 7-8 годин на день, але в нинішніх реаліях це буває складно.

Якщо у вас виникли проблеми зі сном, ви довго не можете заснути, ваш організм не здатний повністю відновитися і бути готовим для тренувань. У такому разі є сенс взяти кілька днів паузи та просто відпочити.

4. Сильна та постійна спрага

Читайте також: Як зрозуміти, що у вас нестача води в організмі?

Якщо ви не дотримуєтеся водного балансу, то від постійних тренувань у вас може виникнути стан дегідратації, що грає величезну роль у розвитку перетренованості. Такий стан призводить до головного болю, судом м'язів, підвищеної дратівливості.

Показником такого стану є постійна спрага, а також колір сечі (що темніше – тим гірший водний баланс в організмі). І щоб не погіршити свій стан, потрібно взяти відпочинок та поповнити водний баланс.

Unsplash

5. Проблеми із частотою пульсу у стані спокою

Читайте також: Чому пульс у стані спокою може залишатися високим

Дуже важливо у своєму тренувальному процесі стежити за пульсом, причому не тільки під час занять, а й у звичайнісінькому житті. Якщо ви бачите, що ваш пульс починає підвищуватися у стані спокою, це означає, що темп вашого метаболізму прискорився для адекватного забезпечення потреб організму. Однак, цей показник також може бути ознакою перетренованості, особливо якщо крім нього у вас спостерігаються інші ознаки з описаних.

Пульс у спокої нижче звичайного також може бути показником початку перетренованості. Втома організму, дисбаланс електролітів, порушення роботи нервової системи – це неповний перелік причин, через які знижується частота пульсу. Якщо ви помітили такі зміни, то як мінімум візьміть день відпочинку, а краще кілька.

6. Підвищена дратівливість

Причина надто сильної дратівливості – це багато тренувань та мало відпочинку. При нестачі сну і просто звичайнісіньких днів відпочинку організм постійно перебуває в напрузі, що і призводить до тієї самої дратівливості. Людина впадає у пригнічений, дратівливий стан, і навіть у депресію. Так, науково доведено, що тренування викликають приплив гормону радості – ендорфіну, проте під час фізичних навантажень виробляються гормони стресу – кортизол. Коли у вашому організмі тривалий час перебуває високий рівень кортизолу, це позначається на вашому емоційному стані, і, зрештою, ви навіть почнете відчувати, що фітнес перестав приносити вам радість.

Це саме той випадок, коли потрібно відновитися і не тренуватися, щоб нормалізувати свій емоційний стан і відчути радість від занять спортом.

Unsplash

Відмовлятися від тренування – це не слабкість і гріх. Відпочинок – важлива складова тренувального процесу і якщо його буде недостатньо, то ви не зможете досягти бажаних результатів. Бажаєте встановити новий рекорд? Стати витривалішими і швидшими? Тоді пам'ятайте, що потрібно відпочивати!

 

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK