Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Найсучасніша хвороба людства – синдром хронічної втоми. Що це таке та як впливає на спортивні результати – у нашому матеріалі.

Синдром хронічної втоми – найпоширеніша «хвороба» сучасної людини. Постійні стреси, величезний інформаційний потік та спроба встигнути зробити якнайбільше за короткий термін – все це призводить до втоми організму. У стані синдрому хронічної втоми людина постійно відчуває апатію, знижений рівень енергії та не отримує радості від процесу.

Синдром хронічної втоми та фізична активність тісно пов'язані. Будь-яка людина, яка довгий час займається спортом, знає, що коли ти досягаєш певної фізіологічної межі під час тренування, то починаєш відчувати гостру втому, що знижує здатність підтримувати заданий рівень інтенсивності. Справа в тому, що втома - це біологічний сигнал нашого організму про зниження продуктивності та необхідності відпочинку. І якщо ви цей відпочинок не отримуєте, то втома з часом стає хронічною.

Pinterest

Хронічна втома призводить до того, що завдання виконуватиметься у рази повільніше. Наприклад, ви не зможете підняти потрібну вагу, яку планували. А ще в стані втоми можливе порушення координації, що призводить до погіршення техніки виконання вправ. А ще втома може призвести до повної нездатності виконати завдання, і тоді ви достроково закінчуєте тренування. Таким чином, втома негативно позначається на вашій продуктивності та результативності.

Читайте також: Як заснути та виспатися, коли щось болить: 6 поширених випадків

Загалом для тих, хто регулярно займається спортом, хронічна втома – це постійний м'язовий біль та загальний дискомфорт, які потребують підвищеного зусилля для виконання свого звичайного завдання. Досить часто синдром центральної втоми супроводжується змінами у вазі тіла, а також впливає на якість та тривалість сну.

Unsplash

Також втома викликається ситуаціями, пов'язані з підвищеним стресом. При цьому наукові дослідження довели, що короткочасні стресові переживання підвищеного рівня (до яких можна віднести і тренування) стимулюють організм і допомагають підвищувати здатність організму реагувати на стрес надалі. Однак тривалі стреси, особливо такі, які ми переживаємо зараз, шкідливо впливають на всі фізіологічні системи, викликаючи синдром хронічної втоми.

Резюме: тренування – це стресовий чинник, у якому спортсмен переходить у стан сильного втоми, що при тривалому впливі призводить до нездатності підтримувати рівень інтенсивності тренування. Саме тому у всіх програмах фізичної підготовки завжди є дні відпочинку та відновлення – щоб не допустити розвитку синдрому хронічної втоми. Дотримуйтесь цього принципу і будьте здорові!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK