Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Причин тому багато. Давайте розбиратися

Частота серцевих скорочень у спокої – це ключовий показник життєво важливих функцій організму. Часто у метушні ми нехтуємо цим, забуваючи про високий пульс, вважаючи, що здоров'я у нас бездоганне. Однак, частота серцевих скорочень дає цінні сигнали про стан здоров'я.

Правильний пульс свідчить про розслабленість, підвищену стійкість до стресу та хвороб. Збільшення пульсу вказує на ризик перевтоми та дратівливості. Існує кілька природних способів зниження частоти пульсу, але насамперед важливо зрозуміти причини виникнення цієї проблеми.

Unsplash

Який пульс у стані спокою вважається нормальним

Для дорослих людей нормою лікарі вважають 60-100 ударів за хвилину. У той же час важливо розуміти, що вік не є визначальним фактором – більше значення має рівень фізичної активності людини. У людей похилого віку, які зберігають хорошу фізичну форму, пульс може бути навіть нижче 60 ударів за хвилину, як у підготовлених спортсменів. Молоді люди, навпаки, що ведуть малорухливий спосіб життя, ризикують мати пульс більше 100. Будь-яке значення вище за цю цифру в спокої вважається виходом за межі норми.

Читайте також: Як захистити своє серце: 6 найкращих способів

Дізнатися частоту свого пульсу можна за допомогою пульсометра або за допомогою методу ручного вимірювання. У випадку з пульсометром, його можна прикріпити до тіла (якщо хочете провести добовий моніторинг серцебиття), або надіти на зап'ястя або один з пальців рук, якщо використовуєте портативний пристрій для вимірів. Не забувайте, що сьогодні більшість смарт-годинників мають можливість заміряти пульс. Отже, купивши такий гаджет, ви отримаєте і аксесуар, і корисний пристрій для контролю за своїм здоров'ям.

Якщо ж віддаєте перевагу класичному способу вимірювань частоти серцебиття, необхідно прикласти пальці до зап'ястя або шиї і підрахувати кількість ударів за хвилину. Якщо ритм стабільний, достатньо обчислену кількість ударів за 20 секунд помножити на три.

Unsplash

Якими можуть бути причини високого пульсу у стані спокою

Таких причин велика кількість – вони можуть змінюватись від стресу або простого хвилювання до наявності хронічних захворювань.

  • Зневоднення - нестача рідини в організмі призводить до зменшення об'єму крові, що змушує серце працювати швидше для забезпечення потрібного об'єму кровотоку.
  • Стрес і занепокоєння реакція на стрес автоматично активує організм, змушуючи серце битися швидше. Занепокоєння також може збільшувати частоту серцевих скорочень, наприклад, якщо у вас намічається якась важлива подія у житті.
  • Анемія - нестача еритроцитів, відповідальних за перенесення кисню, може змусити серце битися частіше для компенсації нестачі O2 у тканинах.
  • Гіпертиреоз збільшення виділення гормонів щитовидної залози прискорює обмін речовин і може викликати прискорене серцебиття.
  • Порушення серцевого ритму є наслідком таких хвороб як фібриляція та тріпотіння передсердь, надшлуночкова тахікардія. Їх наявність свідчить, що нервова система неспроможна контролювати частоту серцевих скорочень.
  • Куріння та вживання алкоголю - речовини, такі як нікотин та алкоголь, діють на серці як стимулятори, викликаючи збільшення пульсу.
  • Побічні ефекти після прийому ліків прискорене серцебиття може з'являтися як побічний ефект при лікуванні деякими медпрепаратами, а тому перед їх прийомом слід проконсультуватися з лікарем.
  • Недостатня фізична активність - малорухливий спосіб життя веде до того, що навіть у стані спокою частота серцевих скорочень може бути високою.

Unsplash

Як знизити частоту серцевих скорочень

Підвищена частота пульсу у спокої супроводжується вираженими фізичними симптомами: прискореним чи сильним серцебиттям, задишкою, запамороченням.

Є кілька простих, доступних кожному методів щоб привести пульс до ладу.

Глибоке дихання. Розслаблене та глибоке дихання – найшвидший і найпростіший спосіб знизити пульс. Ця процедура займає лише кілька хвилин і ви можете її регулювати самостійно. Важливе правило: все потрібно робити неквапливо. І так: повільно вдихаємо, намагаючись розтягнути вдих на 15 секунд (або на скільки вийде). Потім затримуємо дихання на той самий час, що під час вдиху. Потім видихаємо також повільно. Наше завдання зробити так, щоб тривалість вдиху, затримки дихання та видиху була однаковою.

Збільшення споживання рідини. Якщо проблема у зневодненні, очевидно, що необхідно пити більше. І зрозуміло, що слід обирати напої без кофеїну та алкоголю. Найкраще підійде мінеральна чи спеціалізована вода, яка допомагає відновити рівень електролітів в організмі.

Фізична активність на вулиці. Прогулянки та біг на свіжому повітрі позитивно впливають на роботу серця. Навіть проста ходьба в парку, лісопосадці або за містом допоможе заспокоїти нервову систему. Щоденна активність не потребує значних фізичних зусиль, достатньо вийти на вулицю та провести там час.

Unsplash

Що робити, якщо вирішили зайнятися собою всерйоз

Запропоновані методи допоможуть знизити пульс тут і зараз. Але якщо ви вирішили зайнятися проблемою високого пульсу ґрунтовно, то вам важливо мати довгостроковий план. Він вимагатиме більшого часу, виконання регулярних вправ та дотримання деяких правил, але результати будуть стабільними та тривалими.

Кардіотренування. До їхньої інтенсивності підходьте обдумано, починайте з легких аеробних вправ, де частота пульсу не виходитиме за 70% максимального його значення. Наприклад, біг підтюпцем, з дотриманням швидкості, за якої ви можете легко підтримувати розмову.

Регулярні зарядки. Їх можна робити у будь-який час доби. Головне – розтягувати м'язи та контролювати дихання. Регулярне виконання вправ під час зарядки допоможе підтримувати тонус м'язів і ясність розуму. Вже через 1-2 місяці результат не змусить себе чекати – почуватиметеся активними та підтягнутими.

Відмова від алкоголю та нікотину. Хоч це і складно зробити, але цілком можливо, що доведено власним досвідом. Навіть часткове зниження споживання алкоголю та зменшення кількості викурених сигарет позитивно позначиться на вашому здоров'ї.

Консультація з лікарем. Якщо припускаєте, що у вас виникли проблеми із серцевим ритмом, тоді слід негайно звернутися до фахівця. Найчастіше своєчасне лікування дозволяє надалі уникнути ускладнень.

Ще раз повторимося: проблеми з серцем можуть виникнути у людей різного віку. Можливо, що теперішня не така серйозна і може бути усунена без складних медичних втручань. Головне — не відкладати її рішення у довгу скриньку.

Unsplash

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK