Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ви відчуваєте, що підхопили застуду. І що робити в цій ситуації – йти на пробіжку чи залишатися вдома в теплі під ковдрою?

Уявіть собі ситуацію - у вас чіткий план тренувань, але несподівано ви підхопили застуду. Що ж робити у цій ситуації? Чи можна виходити на пробіжку?

Справа в тому, що під час застуди, або, як її називають лікарі ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція верхніх дихальних шляхів), ви одразу відчуваєте біль у горлі, у вас з'являється кашель і нежить.

Ви повинні розуміти, що ці ознаки – це активність вашої імунної системи, яка зараз бореться з хворобою. Отже, ваше тіло використовує енергію для того, щоб підтримувати імунну систему. А яка кількість енергії потрібна організму залежить від того, який саме у вас тип інфекції.

"Якщо ви захворіли, і ваше тіло просить відпочити, то, швидше за все, йому це дійсно потрібно", - каже доктор Центру спортивної медицини Нью-Йоркського університету (NYU) Корделія Картер.

Читайте також: Чи можна тренуватись незадовго до сну?

При цьому багато бігунів впевнені, що якщо у них легка застуда, то пробіжка допоможе відчути себе краще. Вони стверджують, що біг допомагає їм упоратися з деякими симптомами застуди завдяки виробленню адреналіну – натурального протизапального засобу. Але факт у тому, що сучасні наукові дослідження не підтверджують цього.

Unsplash

За словами доктора Картер, легка пробіжка підтюпцем на дуже коротку дистанцію може зняти тиск із закладеного носа та синусів, прочистити носові пазухи. Лікарі також кажуть, що в більшості випадків бігати із застудою – цілком реально, але важливо значно знизити навантаження, тривалість, частоту та інтенсивність тренувань.

Але тут важливо також розуміти, що це можливо в тому випадку, якщо у вас немає схильності до захворювань верхніх дихальних шляхів і ви не хворі на астму. У цьому випадку ви тільки погіршите ситуацію. Отже, краще зайнятися йогою, якщо не готові зовсім сидіти без діла.

Читайте також: Чому з'являється задишка під час бігу?

Якщо ви все ж таки вийшли на пробіжку з застудою, то пам'ятайте - коли під час бігу ви відчули слабкість, запаморочення або нехарактерну для себе задишку, то відразу ж зупиняйте тренування.

Знову ж таки, йти на пробіжку можна тільки при таких симптомах, як кашель (але не сильний), нежить, але в жодному разі не можна займатися, якщо у вас висока температура, втрата апетиту та біль у м'язах.

Лікарі називають це "правилом шиї". Тобто, якщо у вас симптоми вищі за шию (нежить та інше), то займатися можна, але з більш низькою ефективністю.

Читайте також: Все, що потрібно знати про ранкові пробіжки

Якщо симптоми хвороби – у шийному відділі та нижче (сильний біль у горлі, постійний кашель, тиск у грудях, запалення, біль у тілі, розлад шлунка, запалені гланди) – від бігу слід відмовитись.

У будь-якому випадку все це носить індивідуальний характер, є особисті параметри, які властиві саме вам, і їх теж потрібно враховувати. Загалом тренуйтеся з розумом, не соромтеся відмовитися від заняття у разі поганого самопочуття і будьте здорові!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK