Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Довгий час існувала думка, що тренуватися потрібно хоча б за чотири години до сну, але деякі дослідження довели, що це не так.

Протягом тривалого часу люди, які займаються спортом, отримували рекомендації не проводити високоінтенсивні тренування щонайменше за 4 години до того, як збиралися лягти спати. Існувала думка, що такі заняття негативно впливають на процес засинання та якість сну. Проте дослідження вчених із університету Чарльза Стерта в Австралії показало, що жодного поганого впливу на сон такі тренування не мають.

Читайте також: Як зробити заняття спортом регулярними

Учасниками експерименту були 11 чоловіків середнього віку, у яких за тиждень до початку дослідження зафіксували такі показники, як пікове споживання кисню та рівень глюкози, характер сну та прийоми їжі.

В рамках експерименту чоловіки проводили високоінтенсивне 30-хвилинне інтервальне тренування – шість однохвилинних високоінтенсивних циклічних спринтів на максимальному рівні споживання кисню з чотирма хвилинами вправ, що виконуються півсили, між ними.

Unsplash

Такі тренування учасники проводили три дні. Першого дня – вранці (проміжок з 6:00 до 7:00), другого – вдень (14:00–16:00), а третього – ввечері (19:00–20:00). Між днями тренувань у піддослідних було 5 днів відновлення.

Читайте також: Чому твій фітнес-план не працює: 6 підступних причин

Після завершення циклу дослідження вчені дійшли висновку, що вечірні високоінтенсивні тренування аж ніяк не впливають на сон. Вчені також встановили, що ідеальний час для тренування перед сном можна підібрати індивідуально, залежно від особистого режиму дня і циклу сну/неспання. Проте вчені зазначили, що додатково слід досліджувати вплив таких тренувань на організм жінок.

Крім того, було зроблено ще один важливий висновок: вихідна потужність під час денних та вечірніх занять була значно більшою, ніж у ранковий час. Це призводило до того, що після тренувань у денний та вечірній час знижувалися сигнали, які керують апетитом. Таким чином, є ймовірність того, що вечірні тренування можуть сприяти схудненню, однак у цьому питанні також потрібно проводити додаткові дослідження.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK