Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ви новачок у бігу? Тоді вам точно потрібно знати про правила дихання під час бігу, адже це один із основних моментів у цьому виді спорту.

Поспілкувавшись любителями бігу, ми виділили кілька основних правил, які варто знати кожному, хто починає бігати підтюпцем.

Головне питання багатьох бігунів: а як саме вдихати повітря носом чи ротом?

Читайте також: Що краще – біг на час чи біг на відстань?

Багатьох із нас ще з дитинства вчили дихати саме носом, щоб очистити повітря від пилу та мікроорганізмів та не допустити переохолодження дихальних шляхів. Але напевно на практиці ви не раз переконувалися, що якщо дихати тільки носом, то незабаром відчуватиметься гостра нестача кисню і ви починаєте вибиватися з сил. Вся справа в тому, що при бігу потреба організму в кисні різко зростає, і перед вами постає завдання постійно насичувати легені повітрям. А досягти цього можна, якщо дихати одночасно і носом, і ротом.

  • Порада: щоб не переохолодити дихальні шляхи в холодну пору року, потрібно торкнутися язиком неба і тримати його таким чином, коли вдихатимете через рот. Ця маленька хитрість дозволить холодному повітрі трохи нагрітися в роті, перш ніж воно надійде в горло, а вам уникнути простудних захворювань.

Ваше дихання має бути вільним і глибоким, видих повинен бути в 2 рази довшим за вдих. Спочатку вам доведеться контролювати себе і стежити за ритмом дихання, але згодом організм звикне, і дихання стане рівним і природним.

Дихай ротом - не позбавляй себе додаткових запасів кисню

Дихай ротом - не позбавляй себе додаткових запасів кисню

depositphotos.com

Перевірити навантаження можна так: якщо під час бігу можете розмовляти без задишки — значить, правильне дихання. Якщо ж ти таки почали задихатися, то треба знизити темп.

  • Порада: при підвищеній вологості - якщо бігаєте взимку або неподалік від водойм - робіть вдих носом. Це допоможе збалансувати вологість повітря.

Читайте також: Біг підтюпцем: ідеальний варіант для початку бігового життя

Якщо свою пробіжку ви вирішили влаштувати бездоріжжям, то бігуни рекомендують дихати рівно, вдихаючи через ніс, а видихаючи - через ніс і рот. Якщо ж носом дихати важко, то радять зменшити темп і відновити пульс.

Важко дихати? Задихаєшся? Зменш темп

Важко дихати? Задихаєшся? Зменш темп

pinterest.com

Що стосується довгих дистанцій, то основна рекомендація від марафонців - дихати потрібно рівно і повільно, роблячи глибокі вдихи та видихи. А якщо при цьому поєднувати верхнє та нижнє дихання, то тоді шанс добігти до фінішу збільшується – організм буде забезпечуватись киснем, кровообіг покращиться, а ви будете сповнені сил та енергії!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK