Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Біг підтюпцем рекомендується всім, хто хоче почати бігати, і не має для цього серйозних протипоказань щодо здоров'я.

Біг підтюпцем ще називають джоггінг. І це один із найкорисніших видів фізичної активності. Саме біг підтюпцем дозволяє бігунам-новачкам не перевантажувати себе, а бігати в задоволення. Регулярний джоггінг зміцнює організм вцілому, добре впливає на стан судин і роботу серця, прискорює метаболізм, тобто допомагає втрачати зайві кілограми. Біг підтюпцем рекомендується всім, хто хоче почати бігати, і не має для цього серйозних протипоказань щодо здоров'я.

Техніка бігу підтюпцем

Біг підтюпцем відрізняється від спортивного. У ньому є місце для свободи рухів, менша амплітуда коливань, довжина кроку зазвичай не більше ніж 60-80 сантиметрів.

Читайте також: Все, що потрібно знати про ранкові пробіжки

Люди, які практикують джоггінг, одразу виділяються у парку. Вони біжать трохи швидше, ніж могли б іти.

Нога при бігу підтюпцем повинна торкатися землі всією ступнею. Якщо ж ви відчуваєте, що акцент йде на п'яту, це може бути небезпечно для колін. Особливо якщо удар на п'яту сильний. Лікті тримайте ближче до тулуба, зігнуті руки нехай працюють «вперед-назад». Кисті зігніть в кулак, м'язи рук і плечового пояса намагайтеся розслабити настільки, наскільки це можливо. Під час пробіжки зробіть акцент ще й на правильне дихання, а саме – на подовжений вдих. Контролювати дихання, в ідеалі, допомагають рухи руками.

Бігати повільно, але при цьому технічно це ціле мистецтво.

Unsplash

Джоггінг для здоров'я

Недарма біг підтюпцем називають «бігом здоров'я». Його техніка, темп та особливості – це спокійна, поступова робота над собою. Організм отримує мінімум стресу, тому що ніхто в цьому випадку не женеться за результатами, а просто біжить, бо хоче рухатися, зміцнити організм, стати здоровішим. Це біг зі швидкістю не більше ніж 9 кілометрів на годину.

Джоггінг рекомендують практикувати від 3 до 5 разів на тиждень. Оптимальний час для новачків – 15-20 хвилин, поступово тривалість пробіжок треба збільшити до 50-60 хвилин.

Читайте також: Біг після 40 років: як підтримувати здоров'я без шкоди організму

Не забувайте під час джоггінгу контролювати пульс, він не повинен перевищувати 150-160 ударів за хвилину. Вирахувати його індивідуальний показник можна за формулою: 180 - (скільки вам років?) = ?

Якщо ви освоїли правильну техніку джоггінгу, навантаження на суглоби буде мінімальним. Це легкий вид бігу, і саме тому серед тих, хто любить «протруситись» так багато людей старшого віку. Хоча заперечувати, що біг підтюпцем погано позначиться на колінних суглобах не варто. Це хворобливе місце для багатьох бігунів, тому якщо ви бігаєте, паралельно потрібно займатися ще й зміцненням навколоколінних м'язів і зв'язок. І для цього існують спеціальні вправи.

А ось ще кілька порад щодо повільного бігу, а також відповідь на запитання - чому він такий важливий:

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK