Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Щоб стати по-справжньому великим бігуном (як Мо Фара або Джейк Вайтман), тобі потрібно скинути темп, почати посміхатися, і дещо зробити зі своїми грудьми. Як гадаєш, що?

Як не "вмирати" на великих дистанціях, як бігти в радість, і при цьому ставати сильнішими: не лише тілом, а й духом? Відповідь на питання дають експерти.

1. Домовся із собою

«Чим довша дистанція, тим більш ймовірно, що ти з неї зійдеш. Або зовсім на неї не вийдеш. Як у такому разі бути? Тут усе зводиться до сили духу. Без неї навіть тренований на «полі бою» беззбройний. Повір, я знаю про що говорю, - стверджує Том Еванс, чемпіон в ультрамарафонах. — Я біг усю ніч, подолав понад 160 км. І допомогли мені в цьому не так тренування, як сила духу. Домовся із собою про те, що пройдеш цю дистанцію. Далі – справа техніки».

2. Помірність

«Важливо поступово збільшувати кілометраж. Потроху щотижня, щомісяця, щороку. Головне – поступово! Часто люди від тижневих 12 км одразу переходять до марафону. Так, вони його пробігають. Але отримують купу травм і гіркий відбиток на все життя», - стверджує Ніколя Ремайрес, фінішер Ironman та Otillo Swimrun .

Unsplash

3. Давай легше

«Переконайтеся, що твої легкі пробіжки дійсно ЛЕГКІ. Ти повинен бути в змозі розмовляти (тобто не задихатися). А якщо ні, то терміново зменшуй темп», — наполягає Сем Тайрер, колишня медсестра, а сьогодні учасниця ультрамарафонів і переможниця Lakeland Trails Ultra, Ring of Fire, 100-мильного Lady Anne's Way.

4. Дрібні «фрагменти»

«Розбий дистанцію на дрібніші частини. Потім підраховуй кожен із пройдених фрагментів і думай про те, що з кожним кроком ти ближчий до фінішу. Мені це допомагає», — каже Дезіре Андерссон (представляла Швецію у гонці Кубка Європи з плавання, потім посіла 1-е місце у жіночому чемпіонаті Otillo SwimRun у 2019 році та у змішаній гонці у 2021 році).

Читайте також: Роби ноги: як підвищити витривалість у бігу

5. Забудь про мету

«Постійно думаючи про мету, стаєш одержимим. Так ризикуєш випустити з уваги те, навіщо це робиш. У процесі станеш жертвою великого стресу, і це обов'язково вдарить по продуктивності. Особисто для мене це насолода від процесу. Знай: хороші бігуни – це як правило щасливі бігуни», – стверджує Льюїс Мозе , колишній спортсмен збірної Великобританії, консультант із бігу.

Unsplash

6. Короткострокові цілі

"Підходь до тренувань з думкою «ЩО мені потрібно зробити, щоб досягти своєї мети». Потім став короткострокові цілі, і поступово нарощуй біговий обсяг. Так тіло встигатиме адаптуватися», – радить Том Еванс.

7. Трейл VS шосе

"Трейловий біг не такий травмонебезпечний, як шосейний. Тому після нього тіло не так болить, і можна пройти більшу відстань. Але це не означає, що ти маєш бігати лише трейли чи шосе. Прислухайся до себе та почуєш, що в одні дні хотітиметься м'яких лісових стежок, в інші – твердого міського асфальту», – впевнена Ремайрес.

Читайте також: Як збільшити швидкість бігу?

8. Сила мозку

«Тренуй мозок! Ми витрачаємо так багато часу на тренування свого тіла і часто забуваємо про тренування мозку. Останній - подібний до м'яза: якщо нехтувати ним, не чекай, що він проявиться, коли справи підуть погано. Прості речі такі як позитивна розмова із самим собою під час бігу, розбиття дистанції на дрібніші відрізки (замість того, щоб думати про кінцеву мету), і навіть деяка візуалізація допоможуть покращити продуктивність», – упевнений Льюїс Мойсей, колишній спортсмен збірної Великобританії та радник з бігу.

Unsplash

9. Позитивна енергія

«Знайди темп не дуже складний, але й не дуже легкий. Позбудься почуття про те, що бігти довго — це складно, важко і втомлює. Думай, що це навпаки – легко та весело. Ця позитивна енергія обов'язково перетворюється в силу тіла, з якою пробіжиш більше і швидше», - каже Андерссон.

10. Дивись уперед

"Тримай голову високо і дивися на горизонт. Якщо постійно дивишся в землю, то втрачаєш бігову форму - виключно через вагу своєї голови», - стверджує Тайрер.

Читайте також: Біль у боці: як з ним боротися під час бігу

11. Груди вгору

"Перш ніж думати про ноги, подумай про груди: підніми її вгору і вперед. Біг — це діяльність, що тягне, а не штовхає. Ти ніколи не зможеш відштовхнути землю під собою, але завжди зможеш підняти ноги і посунути їх уперед», – каже Ремайрес.

Unsplash

12. «Зарано занадто складно»

«Найбільша помилка, яку роблять новачки, — це надто великі навантаження на початковому етапі. Вони витрачають занадто багато енергії надто рано, і розплачуються за це у гонці чи тренуванні. Моя тобі порада: практикуй уповільнення і звикай до різних темпів», – радить Мойсей.

13. Довга гра

«Коли добре тренуєшся, тоді й добре їж. Немає рації намагатися скинути кілограми, особливо якщо залишився тиждень до змагань. Я веду до того, що це тривалий процес. Вноси невеликі зміни до щоденного раціону і в довгостроковій перспективі це призведе до значних змін», - стверджує Ремайрес.

14. «І це минеться»

«Я кажу собі «цей біль закінчиться». Бо він тимчасовий і я краще страждатиму зараз, ніж потім житиму з жалем. Подолання цих важких часів робить нас сильнішими. Це мине! Усміхайся, навіть коли боляче», - підбиває підсумки Тайрер.

Успіхів!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK