Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

H2О може бути інструментом для спалювання жиру, який ти не використовуєш. Але не все так однозначно...

Ти чуєш усе своє життя: вода — одна із основ міцного здоров'я. І це безперечно правда, адже підтримка водного балансу допомагає мозку зберігати пильність, клітинам — функціонувати належним чином, та й твоя фізична форма буде в нормі.

А з іншого зворотного боку при зневодненні: туман у голові, почуття втоми та/або запаморочення, ще надто неприємно пахне сеча насиченого кольору… І це лише вершина айсберга.

Ну гаразд про погане. Давай про хороше, яке для тебе стане новиною. Вода має ще одну корисну властивість: вона часткового допомагає худнути. Як?

Часто експерти рекомендують тим, хто худне пити багато H2O тому, що це «наповнює» шлунок. Таким чином він постійно наповнений і тобі легше контролювати голод. Результат — рідше та менше їсиш. Мало того, якщо вживаєш продукти з високим вмістом води — краще гідратуватимешся протягом дня. Це допоможе контролювати вагу.

Unsplash

У твердженні «вода допомагає худнути» є частка правди. Однак, деякі так звані "спеціалісти" стверджують, що H2О - це миттєвий спалювач жиру. Наприклад, якщо не носиш із собою фляжку з рідиною і регулярно її не попиваєш, схуднення буде довгим і болісним. Але це не зовсім так.

· Думай про H2O радше як про засіб догляду за тілом, а не як про чарівну паличку для схуднення.

Замість того, щоб намагатися замаскувати голод за рахунок води, краще постійно пий її потроху весь день, намагаючись запобігти почуттю спраги (ознака того, що вже зневоднений). І лише тоді зможеш краще регулювати апетит.

Поряд із добре збалансованим харчуванням, достатня кількість рідини допоможе краще прислухатися до сигналів голоду та ситості, допомагаючи тілу досягти необхідної ваги.

Тим не менш, окрім контролю кількості їжі, чи може вода допомогти скинути вагу?

Читайте також: Як зробити живу воду: три "домашні" способи

Чи справді питна вода може допомогти схуднути?

Ти 100 разів чув: «Якщо голодний, можливо, ти лише відчуваєш спрагу». Це правильно, але частково.

Питна вода допоможе приборкати почуття голоду лише у короткостроковій перспективі. Хоча обсяг їжі та рідини чинить тиск на нервові клітини травного тракту, посилаючи в мозок сигнали про те, що ти ситий, це триває не дуже недовго.

Ти можеш почуватися ситим відразу після того, як вип'єш багато води. Але не забувай: тобі також потрібні білки, жири, клітковина — тільки вони допоможуть відчути себе по-справжньому ситим. В іншому випадку через якийсь час відчуєш настільки сильний голод, що будеш готовий з'їсти слона. І це лише на перше…

Вода після вживання на цілих 30% збільшує витрати калорій у стані спокою (REE). Але це триває лише 20 хвилин. Для розуміння: показник REE у різних людей різний і вважається основним фактором, що сприяє регулюванню ваги.

Але не схуднення єдиним. Вживання великої кількості H2O позбавляє організм відходів (через сечовипускання та потовиділення), а також регулює температуру тіла, захищає тканини тіла та сприяє роботі суглобів.

Яка добова норма води для схуднення?

Твоє тіло на 60% складається із води. Саме тому гідратація має вирішальне значення для підтримки в організмі кровообігу та вироблення енергії. Як правило, кожен має випивати +/- 1,5 літра води на день. Якщо живеш у спекотному кліматі та часто займаєшся спортом, то пити треба ще більше.

Unsplash

На додаток до базових потреб експерти рекомендують поглинати додатково:

· До 700 мл рідини приблизно за 3 години до тренування;

· До 1 літра після тренування;

· До 800 мл на годину в залежності від стану твого здоров'я.

Після спорту ти маєш поповнити втрачену рідину. Зважуючи себе до та після заняття, можеш розрахувати цю потребу. На кожні півкіло, витрачені під час тренінгу, випивай додатково до півлітра води понад базові потреби. Адже спрага погано.

Збільш також споживання H2O, якщо регулярно п'єш каву і чай, - вони теж зневоднюють. Як дізнатися, чи достатньо п'єш? За кольором сечі: вона має бути блідо-жовтою.

Unsplash

Як стверджують медики, запори, сухість у роті, втома, головний біль, запаморочення та прискорене серцебиття, при цьому низький кров'яний тиск – ознаки жорсткої дегідратації.

Чи можна пити дуже багато води?

Коли випиваєш більше води, ніж нирки можуть видалити із сечею, це може призвести до дисбалансу рідини, особливо у кровотоку.

Як правило, передозування водою відбувається у жінок. У чоловіків інше передозування, алкогольне. Надмірне споживання рідини призводить до того, що мінерали, зокрема натрій, розчиняються в крові. Це і є головною причиною дисбалансу рідини всередині та поза клітинами. Нестача натрію називається гіпонатріємією. Вона може стати причиною у кращому випадку нудоти та втоми, у гіршому – причиною пошкодження головного мозку та смерті.

Смерть від нестачі натрію — явище вкрай рідкісне, проте пов'язане з надмірним споживанням води. Май це на увазі.

Читайте також: Як і коли правильно пити воду: чоловічі правила

Чи може вода збільшити вагу тіла?

Маса води - це коли в організмі затримуються рідини, які зазвичай фільтруються нирками. Як правило, це носить тимчасовий характер і не означає, що ти погладшав. Однак це може збити з пантелику тих, хто вирішив схуднути.

Таке трапляється з кількох причин. Збільшення кількості солі в раціоні та тривале сидіння на місці (наприклад, під час тривалого перельоту) можуть бути причинами того, що люди набирають вагу через воду .

Тим не менш, ти можеш контролювати вагу H2O. Уникай солоної їжі, замість неї пий чисту воду і ходи в тренажерку. Це гарантовано допоможе запобігти збільшенню ваги рідини або швидко позбутися її.

Вуглеводи також можуть впливати на затримку вологи всередині тебе, тому що глікоген (форма зберігання вуглеводів) втягує воду. Це пояснює чому люди, будучи на жорсткій дієті з дуже невеликою кількістю вуглеводів, відразу ж втрачають вагу. А потім, як правило, відразу її набирають, повертаючись до звичайного раціону. Це вага води, яка зникає разом із запасами глікогену у твоїх м'язах – ще одна причина, через яку повільна, стійка втрата ваги – правильний шлях.

Так чи потрібно пити воду, щоб схуднути?

Однозначно так. Чи ти хотів запитати, чи можна пити не лише воду, бо вона «нудна на смак»?

Не подобається пити чисту воду, пий газовану та додай трохи натурального ароматизатора без цукру. Наприклад, листя м'яти або шматочок лайма.

Unsplash

Але май на увазі: рідини, що не є водою (спортивні напої, вода з вітамінами та інше), часто містять порожні калорії – вороги здорового харчування та твоєї стрункої фігури.

Резюме

Загалом вода може допомогти схуднути за рахунок контролю апетиту та споживання меншої кількості їжі, а також солодких напоїв. Але сама по собі чиста вода не зможе схилити шальки терезів у бік бажаної ваги.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK