Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ендокринологи радять поєднувати заняття спортом та діабет тільки після обстеження та консультації. Рівень цукру може підскочити будь-якої миті, і людина має бути до цього готова.

Деякі люди навчилися поєднувати заняття спортом та цукровий діабет, на який вони хворіють. Але, як стверджують ендокринологи, робити це треба виключно після консультації лікаря – буває, що після тренування піднімається рівень цукру в крові. Тому людям, хворим на цукровий діабет, треба бути особливо уважними до свого організму.

Рівень глюкози в крові у тих, хто займається фітнесом - роль виду навантаження

Якщо заплановано тривале навантаження та помірно-інтенсивна робота великих груп м'язів – воно буде аеробним. Це означає, що для забезпечення м'язів енергією потрібен кисень. Аеробні навантаження – це біг підтюпцем, плавання, ходьба, катання на велосипеді. Якщо ви займаєтеся в залі, то синонімом аеробних навантажень вам буде кардіо. Такі вправи, зазвичай, знижують рівень глюкози.

Читайте також: Небезпечні ознаки дисфункції щитовидної залози, якими не можна нехтувати

Якщо фізичне навантаження планується нетривале, але потужне, з високоінтенсивними зусиллями - воно буде анаеробним. Енергію для такого навантаження м'яз отримує зовсім іншим шляхом, що не залежить від надходження кисню. Це силові навантаження, важка атлетика, спринтерський біг, ряд елементів командних видів спорту (наприклад, кидки та ривки у хокеї чи баскетболі). Анаеробні вправи можуть збільшувати рівень глюкози під час та після навантаження.

Unsplash

Що робити діабетикам, щоб заняття фітнесом їм не зашкодили?

Вивчати той вид спорту, яким планують займатись. Якщо навантаження будуть анаеробними, і людина відзначила у себе після такого тренування стійку тенденцію до гіперглікемії, потрібно розглянути можливість додаткового ведення інсуліну ближче до кінця занять або після них. Якщо анаеробні навантаження переважають, треба зменшити кількість вуглеводів перед тренуванням або взагалі відмовитися від них.

Читайте також: Як покращити свою поставу

Змішане тренування містить як аеробний, так і анаеробний компонент. У цьому випадку складність полягає в тому, що запобігати потрібно буде і гіпо-і гіперглікемії. Ось, що радять ендокринологи:

  • спочатку виконуйте анаеробний компонент, потім аеробний;
  • чергуйте аеробний та анаеробний компоненти під час одного тренування;
  • розподіліть аеробні та анаеробні навантаження з різних тренувань у різні дні тижня.

 

Важливо пам'ятати: самолікування чи ігнорування проблем із здоров'ям може призвести до серйозних наслідків. Тому, якщо у вас виникають будь-які симптоми чи проблеми, зверніться до лікаря для консультації та отримання професійної допомоги!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK