Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Експерти розповідають про причини нічної печії та діляться рекомендаціями щодо запобігання цьому неприємному симптому.

Нічна печія може виникати з різних причин. Однією з таких є патологічне розслаблення нижнього стравохідного сфінктера – клапана між стравоходом та шлунком.

Фахівці кажуть, що нормально функціонуючий сфінктер не дозволяє вмісту шлунка повернутися назад у стравохід, але при його розслабленні шлунковий сік і харчові маси можуть підніматися вгору і викликати печію.

Читайте також: Як заснути та виспатися, коли щось болить: 6 поширених випадків

Також проблема може бути пов'язана з неправильною дієтою та способом життя. Гостре, жирне, пряне харчування, надмірне вживання кави, алкоголю, тютюну можуть посилювати симптоми печії. Переїдання перед сном також може сприяти її появі.

На тлі неправильних харчових звичок та способу життя розвивається гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), яка характеризується регулярним та зворотним патологічним рухом кислотного вмісту шлунка в стравохід, що викликає неприємні симптоми, включаючи нічну печію.

Читайте також: Як зрозуміти, що твоє тіло не переносить їжу, що ти їсиш

Для запобігання нічній печії експерти рекомендують регулювати положення під час сну, правильно вибирати час приймання їжі, обмежувати прийом кислих, гострих та жирних продуктів, а також кофеїну та алкоголю у вечірній час. Важливо також уникати зневоднення та керувати стресом, що допоможе знизити вплив кислотного рефлюксу та насолоджуватися спокійними ночами.

Розглянемо ці рекомендації докладніше

  • Змініть положення тіла під час сну

Уникнути зворотного припливу шлункового соку в стравохід можна піднявши верхню частину тіла під час сну з використанням клиноподібної подушки або змінивши положення узголів'я ліжка.

  • Розумно вибирайте час для вживання їжі

Приділяйте увагу часу вечері. Завершити її потрібно не менш як за дві-три години до сну, щоб організм встиг переварити їжу.

  • Ставтеся до вибору продуктів відповідально

Обмежте у вечірній час споживання кислої, гострої та жирної їжі, а також кофеїну та алкоголю. Віддайте перевагу на вечерю легким стравам, це дозволить зменшити подразнення стравоходу.

Unsplash

  • Вживайте достатню кількість рідини, але зважайте на час доби

Більшу частину рідини бажано споживати на початку та в середині дня, обмежуючи її кількість перед сном, щоб не збільшувати ймовірність кислотного рефлюксу.

  • Виконуйте легкі фізичні вправи

Уникайте інтенсивних вечірніх занять спортом. Такі навантаження незадовго до сну можуть погіршити самопочуття. Віддайте перевагу ходьбі або йозі, вони допоможуть здоровому травленню без погіршення симптомів.

Unsplash

  • Навчіться керувати стресом

Читайте також: 6 етапів медитації: вони допоможуть тобі вирішувати проблеми

Практикуючи такі методи, як глибоке дихання, медитація або прогресивна релаксація м'язів, ви зможете навчитися ефективно керувати своїм стресом. Це дозволить розслабитися перед сном та зменшити агресивну дію стресу на травну систему.

  • Порадившись із лікарем, можете прийняти безрецептурні антациди

За періодичної нічної печії можна розглянути використання безрецептурних антацидів. Вони швидко полегшують стан, нейтралізуючи шлункову кислоту. Але перед їх регулярним використанням важливо проконсультуватися з лікарем.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK