Алкоголь
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
13 березня 2024 | Автор: Микола Єфименко
Лікнеп від нью-йоркського бармена Трістана Віллі. Як розшифрувати незнайомі слова, коли знаходишся у барі.
ФОРМА ПОСУДУ
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Часто бари ранжують коктейлі у своїх картах залежно від посуду. Карта в подібних випадках ділиться на кілька секцій: напої в склянці «коллінз» (він же collins glass – високий, у формі циліндра, усередині з льодом), напої в склянці «олд-фешнд» (він же old fashioned, він же rocks glass - низький і широкий, як правило з товстим дном) і всі інші - наприклад, ті, що подаються в келихах для Маргарити або мартіні. З якого посуду пити – перше рішення, яке ви маєте прийняти у барі. Так ви звузите коло вибору і зможете визначитися, до чого у вас лежить душа.
ОСНОВА
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Не варто судити про коктейль тільки зважаючи на його основу, попереджає Трістан Віллі, - вони давно не визначаються вмістом горілкою, джином або віскі. Потрібно зважати і на інші інгредієнти.
Читайте також: Ламбік: що таке пиво спонтанного бродіння?
СІК
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Якщо є фруктовий сік, то коктейль обіцяє бути легким та освіжаючим, але не солодким – якщо ви знаходитесь у гарному барі, звичайно. Найпопулярніші коктейлі із соком – це колінзи (сік цитрусових, лікер, содова та лід), на честь одного з них назвали високу циліндричну склянку з п.1, дайкірі (ром, сік цитрусових та простий сироп, збиті до появи легкої пінки) та тікі (ром, ще раз ром, сік ананаса та багато всіляких прикрас).
ГОРІЧ
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Є два види лікерів, які дають приємну гіркоту. Перші – це ті, що Віллі називає «червоні італійські біттери»: кампарі, апероль та їх менш відомі конкуренти. Якщо щось із цього є у вашому напої, то знайте, що гіркота буде особливо виражена. «Італійські біттери» також додають солодкості через близькість до сиропу.
Простий і яскравий приклад такого коктейлю – класичний італійський негроні, який готують, змішуючи у рівних пропорціях джин, кампарі та солодкий вермут. Він міцний і п'янкий, з яскраво вираженою гіркотою кампарі, яка врівноважується рівною і приємною насолодою вермуту. У складі апероля цитрусів більше, ніж іншого, тому їх смак буде помітний у будь-якому коктейлі, де він є. Інші – це амаро, вони різноманітніші за смаком та консистенцією. "Амаро додають більше збалансованої глибини, ніж цитрусові біттери", - говорить Віллі.
Читайте також: Світ віскі: 5 цікавих брендів різних країн
БІТЕРИ
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
«Біттери самі по собі не надають гіркоти, – пояснює Віллі. – У цьому складність». На відміну від амаро або апероля, вони випускаються в маленьких пляшечках. У коктейлі вони розкриватимуться трохи по-іншому. «Вони надають смаку коктейлю глибини, але сам смак майже не визначають, – каже Віллі. – Їхня функція радше декоративна». Отже, якщо у складі коктейлю ви бачите шоколадний бітер, не радійте заздалегідь, бо шоколад у коктейлі ви навряд чи відчуєте.
СМАКИ НА ЛЮБИТЕЛЯ
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Найагресивніші смаки, які до вподоби лише окремим любителям, – це смаки лакриці та диму. Якщо лакриця (вона ж екстракт кореня солодки) не входить до списку ваших улюблених ласощів, то уникайте всього, що містить аніс, пастис (анісова настоянка), абсент і аквавіт (пряна скандинавська горілка). Якщо ж ви не в захваті від напоїв, при вживанні яких у вашій голові спливають спогади про походи та байки біля багаття, то тримайтеся подалі від мескалю і скотчу.
Читайте також: Алкогольні бренди знаменитостей, що пройшли випробування часом
Тікі
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Тікі-коктейлі – синонім виразу «нестримні веселощі». Вони містять десяток інгредієнтів – в основному це суміш ромів, фруктових соків, а також спецій і сиропів. І приготуйтеся до того, що ваш напій буде поданий з льодом у кумедній великій склянці з купою декоративної дребедені на кшталт паперових парасольок та мішалок у вигляді морських коників.
Міцні
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Коктейлі, до складу яких входять напої, які зазвичай є основою, визначити найлегше. Вони – та сама класика: «Манхеттен», олд-фешнд, негроні, мартіні. У їхньому складі, як правило, не більше трьох інгредієнтів, і подаються вони в склянках «олд-фешнд» або спеціальних келихах. Насолоджуватися ними слід повільно. Розтягуйте задоволення.
Читайте також: Вино для початківців: як ділиться за типами та чим відрізняється
КРІПЛЕНІ ВИНА
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Хереси та вермути – популярні інгредієнти коктейлів. І ті, й інші мають гарну палітру смаків (сухі, свіжі, солодкі і навіть приторні). Але на всіх є одне правило: "Вони - або доповнення до дуже міцного напою, або основа неміцного", - пояснює Віллі. Якщо ви бачите херес та бурбон в одній склянці, сідлайте коней і готуйтеся до атаки. Якщо ж бачите його в тандемі з вермутом або, наприклад, лікером, можете розслабитися. Але не дуже.
ПОРАДА У БАРМЕНА
Напої міцніші, коротші слова: як не загубитися в коктейльній карті
Cityfrog
Ці поради стануть у нагоді, якщо перед вами меню із трьох десятків напоїв. Але якщо список довший або якщо ви все ж таки розгубилися, найкращий спосіб дізнатися, що вам точно сподобається, - це запитати бармена: розкажіть йому, які напої вам зазвичай подобаються і що підійшло б вам зараз під настрій, й попросіть поради. Для найкращих барменів таке завдання – виклик, який вони обов'язково приймуть.
Це цікаво