Незвичайний сорт пива з'являється задяки особливості бродіння.
Пиво із загадковою назвою "ламбік" має щось спільне з рибним соусом та сиром із пліснявою. У нього такий самий специфічний запах та присмак, але справа навіть не в цьому. Відтінки смаку у ламбіка дуже незвичайні - від сидру до соломи, сиру або плісняви, і саме в цьому є унікальність сорту. Багатошаровий смак ламбиків й обумовлює інтерес до них – ніколи не відомо, що ховається у черговій пляшці.
Що таке ламбік?
Щодо того, що називається ламбіком, думок безліч. Деякі асоціюють назву з регіоном (як шампанське чи коньяк), але юридичного обґрунтування, чому саме таку назву повинен мати сорт пива, немає. Щоправда, більшість пляшок із написом "ламбік" родом з Фландрії (Бельгія).
Як варять ламбік?
Пивоваріння - традиція давня, і це стосується також й ламбіка. В основі варіння напою лежить "спонтанне бродіння", яке і відрізняє його від інших сортів пива та стилів пивоваріння.
Взагалі спонтанне бродіння є процесом, при якому нагріте сусло (незброжена база для ламбіка) залишається в кулшипі (великому відкритому чані) для охолодження. У сусло потрапляють різні мікроорганізми, і це – основний показник спонтанного бродіння.
Стаути або лагери відрізняються тим, що спочатку вариться пиво, а потім використовується один вид дріжджів, що дає передбачуваний результат. А ось спонтанне бродіння залежить саме від відкритості ємності і того, що саме заманеться мікробам, які потрапили в остигаюче сусло.
Читайте також: Пивной живот: причины появления и как его победить
Ламбіки варто відрізняти від "пива в стилі ламбік". Справжній ламбік створюють у долині річки Сенни, де сезонні дикі дріжджі надають пиву неповторного смаку. Стародавній метод намагаються повторити і броварники різних країн, але результат таким, як потрібно, не виходить - все через особливості мікрофлори. Тому, наприклад, американські пивовари називають своє пиво не ламбік, а пиво в стилі ламбік.Бельгійське пиво - ламбік - має різноманітність смаків
Якість ламбіків
Процес створення ламбіків передбачає, що кожна партія відрізнятиметься від іншої, оскільки контролювати кількість і різноманітність мікроорганізмів у кулшипі неможливо. Щоправда, пивовари намагаються запобігти попаданню сторонніх тіл та організмів у пиво – мух чи бджіл там точно не буде.
Читайте також: Пивной путеводитель: Учим разбираться в сортах пива
Для забезпечення якості ламбіка дотримуються трьох факторів: температури, мікробіологічного контролю, змішування готової продукції. Пиво на відкритому повітрі знаходиться лише за певного діапазону температур - як правило, сусло виставляють охолоджувати в листопаді.Одноманітності смаку точно не буде, однак пивовари намагаються за рахунок змішування привести смаки хоча б до якось певного зразка.
Види ламбіків
Ламбік - загальна назва для кількох стилів та сортів пива. А взагалі відомі такі види:
- гез - витримані ламбіки, змішані для досягнення ідеального терпкого профілю;
- фрамбуа - ламбіки, що витримуються зі свіжою малиною протягом 3-6 місяців;
- крик - ламбіки, що витримуються зі свіжою вишнею протягом 3-6 місяців.
Часто пивовари додають інші фрукти-ягоди залежно від сезону. У ламбіки додають персик (peche), яблука (pomme) і навіть такі рідкісні північні ягоди як морошка або журавлина.
Ламбіки справді мають оригінальним смаком, і це точно та річ, яку варто хоч раз спробувати. Тим більше, високою ціною вони не відрізняються, проте купити напій можна не у кожному супермаркеті.
Це цікаво