Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Сучасні спиртні напої - це лише мала частина того асортименту, що був у минулому. Деякі рецепти забулися, а деякі – дійшли до наших днів практично у первозданному вигляді.

Рецептура алкогольних напоїв часто залишається постійною протягом століть. Вино, пиво або ром - їх рецепти передавалися з покоління в покоління, і на сьогоднішній день становлять найвищу цінність як для цінителів спиртного, так і для історії.

Секрети приготування деяких напоїв вченим вдалося відновити і вони зараз розбурхують нашу уяву.

Шампанське «Вдова Кліко»

Бренд "Вдова Кліко" випускає ігристе вино вже понад 250 років. Але напій із нинішньою назвою має лише найвіддаленіший стосунок до оригінального, а рецепт справжнього шампанського "Вдова Кліко" багато років тому був забутий.

Читайте також: Сомельє та гурман: з якими продуктами поєднувати вино?

Але не так давно на дні Балтійського моря знайшли кілька тисяч пляшок із шампанським «Вдова Кліко» у трюмах судна, яке затонуло 200 років тому.

Вчені, які займаються дослідженням рецептів та відновленням методики приготування алкогольних напоїв (так-так, такі теж є) розкрили секрет: під час первинного бродіння для виробництва використовувалися спеціальні дерев'яні бочки, а підсолоджування напою досягалося не буряковим цукром, а виноградним сиропом.

horeca-ukraine.com

Пиво єгипетських фараонів

Одним із найдавніших алкогольних напоїв у світі є пиво. Його робили по всьому світу, з різних інгредієнтів та добавок. Щоправда, за сучасними мірками, назвати ті напої пивом можна з натяжкою.

Читайте також: Пивні коктейлі: 7 найбільш незвичних

Жителі Стародавнього Єгипту варили пиво для фараонів. Це довели вчені, дослідивши залишки напою у глиняних сосудах, знайдених на території країни. Виявляється, ще 4,5 тисяч років тому, пиво було схоже на сучасне біле вино, зовсім не пінилося і було досить міцним.

До речі, багато пивоварних компаній зацікавилися стародавнім рецептом і варять пиво з відповідними характеристиками. У Японії цей напій називають "Пиво давньої імперії", а у Великій Британії - "Ель Тутанхамона".

pinterest.com

Датське пиво

Цікаво знати, що з 2014 року у Національному музеї Данії можна спробувати пиво за рецептом, якому 1000 років. Все почалося з давнього поховання, де археологи виявили посудину із залишками напою, схожого на пиво.

Вивчення складу показало, що напій належить до 14 століття до нашої ери, і його компонентами були мирт, мед, пшеничний солод, брусниця і журавлина. На смак напій повинен був бути схожим ламбік.

Пляшка пива під назвою Egtvedpigens Bryg у музеї коштує трохи більше 5 євро і відкоркувавши її можна відчути неповторний смак часів до нашої ери.

Пиво - один из древнейших алкогольных напитков, рецепты которого находят по всему свету

Пиво - один из древнейших алкогольных напитков, рецепты которого находят по всему свету

24tv.ua

Midas Touch: солодке пиво стародавніх греків

Американські вчені змогли навіть реконструювати стародавні рецепти. Наприклад, Патрік Макговерн вивчає залишки давніх алкогольних напоїв у знайдених ємностях і намагається відновити рецептуру їхнього виробництва. Для цього він має власну пивоварню Dogfish Head Brewery.

Читайте також: Як уникнути похмілля: поради лікарів та дієтологів

Першим відтвореним алкогольним напоєм виробництва Dogfish Head Brewery стало солодке пиво Midas Touch. Його рецепт пивоварня запозичила із залишків на стінках глека, знайденого в гробниці стародавнього царя Мідаса, похованого ще 700 року до нашої ери.

Смак у давньогрецького пінного - унікальний, з незвичайною солодкуватістю та делікатністю.

pinterest.com

Chateau Jiahu

А найстарішому рецепту відтвореного алкоголю цілих 9 тисяч років. Його інгредієнти було виявлено у китайському похованні, на честь якого була дана назва Chateau Jiahu.

Очевидно, бурштинове вживали під час церемоній та обрядів, а виготовлялося воно з плодів глоду, рису, ячменю та меду.

thewinestalker.net

Пиво Коперника

Польща теж не залишилася у боргу: до 540-річниці від дня народження великого астронома Миколи Коперника було присвячено презентацію "Пива Коперника".

Читайте також: Суперзірки спорту, які мають власні бренди алкоголю

Компоненти були зібрані на основі рецептури XVI століття, а згадку про нього знайшли у листуванні між польськими священнослужителями, які збиралися влаштувати канонічний судовий процес щодо знаменитого астронома, але смерть Коперника порушила ці плани.

У складі "Пива Коперника" була лаванда, що фактично робило цей рецепт більш унікальним.

pinterest.com

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK