Знову розколюється голова, ниє шлунок, і за однієї лише думки про вчорашнє застілля знову нудить? Тобі сюди
Зрозуміло, найкращий спосіб уникнути похмілля — обмежити кількість спиртного, що споживається. Але є й інші шляхи запобігання бодуну. Давай про все по порядку.
Що таке похмілля
«Похмілля виникає, коли випиваєш більше алкоголю, ніж може переробити печінка, — стверджує лікар нарколог Олег Хоменко. — Залишкові токсини, які циркулюють у крові, спричиняють фізичні симптоми. Наприклад, може нудити: через дратівливу дію спирту на слизову оболонку шлунка. Головний біль через те, що токсини викликають розширення кровоносних судин у головному мозку. Зневоднення – через сечогінну дію алкоголю».
На додачу до цього фахівці відзначають: спиртне може і обов'язково погіршить якість сну, що на симптомах похмілля теж ймовірно позначиться не найкращим чином.
"Тяжкість бодуна ще й залежить від типу та кількості випитого, а також швидкості його споживання", - продовжує Хоменко.
Хороша новина у тому, що є способи пом'якшити ці неприємні наслідки. І ми настійно рекомендуємо ознайомитися з ними перш, ніж заллєш у себе ще чарку-другу.
1. Пий багато води
На перший погляд дрібниця. Але не варто недооцінювати "силу зневоднення", особливо коли балуєшся з напоями для дорослих.
«Пий достатньо води. Це допомагає виводити токсини з організму та підтримувати правильну роботу головного мозку, – пояснює Марина Шемеля, практикуючий дієтолог. – Ігноруєш цю пораду – чекай на головний біль, нудоту, запаморочення та втому».
Намагайся випивати близько 2 літрів води протягом дня, а також чередуй алкоголь із чистою H2O. Таким чином не тільки сповільниш поглинання спирту, але й у твого тіла буде більше часу на переробку отрути.
Ще Шемеля після застілля радить пити напої з підвищеним вмістом електролітів (розчинні порошки можна купити в аптеці). Це допоможе відрегулювати баланс рідини в організмі та потенційно запобігти або зменшити симптоми похмілля, що виникають внаслідок дегідратації.
«Зневоднення викликає головний біль, нудоту, слабкість і запаморочення, — каже Шемеля. – Якщо не п'єш достатньо води, твоїй печінці доведеться працювати як проклятій, щоби вивести токсини з організму».
Читайте також: Як правильно пити алкоголь: 10 золотих правил
2. Їж збалансовану їжу перед вживанням алкоголю
Запам'ятай: спиртне натщесерце = найжорстокіше похмілля.
"Голодний? Замість їжі тіло почне всмоктувати алкоголь. Кожну його молекулу. Тож ти ще швидше нап'єшся, а симптоми посиляться», – попереджає Хоменко .
Так що перед вечіркою гарно поїж. Особливо зверни увагу на їжу з високим вмістом цинку та нікотинової кислоти: це може зменшити тяжкість симптомів похмілля. Приклади продуктів, багатих на ці поживні речовини:
· Курка;
· Арахіс;
· Авокадо;
· Гриби;
· Цільнозернові.
А ще знай: продукти з високим вмістом жирів та клітковини уповільнюють всмоктування алкоголю у кровотік.
3. Відмовся від кофеїну
«Кофеїн – засіб сечогінний: обов'язково обезводить і зробить ще гірше, – попереджає Хоменко. — А ще енергетик підвищує частоту серцевих скорочень та кров'яний тиск. Це простимулює нервову систему та стане причиною безсоння».
4. Вибирай напої з розумом
Чистий продукт (горілка, віскі і т.д.) з більшою ймовірністю викличе похмілля, ніж пиво чи вино. "Це тому, що міцний алкоголь має вищу концентрацію етанолу", - попереджає Шемеля.
Олександра Нікітіна, дієтолог і фахівець із харчування, зазначає: конгенери — хімічні речовини, що виробляються під час спиртового бродіння, — також можуть посилювати тяжкість похмілля. Напої з високим вмістом конгенерів:
· Бурбон;
· Темний віскі;
· Бренді;
· Коньяк;
· Текіла;
· Темне пиво.
Отже, якщо хочеться чогось «важчого», дивись у бік прозорих і світлих дрінків — подумай про горілку, джин, біле вино, світлий ром і світле пиво.
А ще Олександра радить відмовитися від солодких коктейлів, адже цукор ситуацію посилює. Схожа історія і з газованими коктейлями (джин-тонік та шампанське).
Також ти напевно чув щось на зразок «градус знижувати не можна». Так ось: Нікітіна каже, ця порада є спірною. У чому точно не варто сумніватися, то це те, що чим більше спиртного вип'єш, тим буде гірше — незалежно від комбінації та порядку споживаного спиртного.
Читайте також: Пиво + горілка, горілка + червоне вино: 7 найнебезпечніших алко-поєднань
5. Уникай куріння
Потрібен ще один привід, щоб кинути палити раз і назавжди? Тримай: багато досліджень говорять, що куріння значно збільшує ризик і тяжкість бодуна після вживання алкоголю.
6. Приймай добавки
Відразу обмовимося: жодні добавки не врятують тебе. Проте, за словами Шемелі, деякі з них можуть поповнити твої запаси певних необхідних вітамінів, з якими наступного дня почуватимешся краще.
Ідеальні добавки включають:
1. Вітамін С. Алкоголь може негативно вплинути на імунну систему, а вітамін С є головним антиоксидантом, що підтримує імунітет.
2. Магній . Незамінний мінерал, електроліт, що регулярно виснажується через пияцтво. Відіграє важливу роль у гідратації.
3. Вітаміни групи В. Дані тестів кажуть, що люди, які споживають велику кількість вітаміну В3 та цинку, мають не такий важкий бодун. Справа в тому, що вони відіграють ключову роль у виробленні енергії в організмі, функціонуванні мозку та нервової системи. А ось спирт їх (вітаміни групи B) вимиває.
4. Пробіотики . Це корисні для кишечника бактерії, що підтримують загальне травлення, підвищують імунітет, і в результаті зменшують симптоми, пов'язані з похміллям (здуття живота, діарея, запор).
Це цікаво