Алкоголь
Сомельє та гурман: з якими продуктами поєднувати вино?
30 грудня 2021 | Автор: Надія Зубченко
Класичне поєднання вина та сиру ніколи не було універсальним, адже різні сорти вина прийнято вживати з різними продуктами
Запивати смажену картоплю вином - брутально. А ще не естетично та банально не схвалюється. Якщо хочеш проявити себе як людина, яка знається на сортах вина, марках і поєднаннях - запам'ятай кілька простих правил.
Каберне
Читайте також: Виноспорт: бокал красного перед сном заменит час тренировки — ученые
Популярне у всьому світі вино відоме своєю приємною терпкістю та вираженими фруктовими нотками. Саме тому каберне чудово поєднується з важкою, ситною та жирною їжею, водночас вишукано доповнюючи смак сирів та горіхів.- фрукти та овочі: помідори, вишня, брокколі
- сир та горіхи: чеддер, горгонзола, волоські горіхи
- десерти: гіркий, солодкий шоколад
- спеції: лаванда, розмарин, ялівець
- м'ясо: тушкована яловичина, стейк-рібай
- соуси: томатні, пряні
- морепродукти: смажена риба, тунець
Шардоне
Підвищуючи кислотність шардоне допоможе переварити навіть найважчі м'ясні страви. Різноманітність сортів даного вина дозволяє використовувати його з великим асортиментом продукції.
- фрукти та овочі: кабачки, картопля, яблука
- сир та горіхи: м'які сири, мигдаль
- десерти: ванільний пудинг
- спеції: кунжут, естрагон, базилік
- м'ясо: курятина, яловичина, свинина
- соуси: вершкове, песто
- морепродукти: краби, креветки, лобстери.
Рислінг
У деяких сортів вина солодкість практично невідчутна, а інші - буквально приторні. Рислінг, маючи кислуватий смак, буде до смаку любителям гострих страв.
- фрукти та овочі: перець чилі, груша
- сир і горіхи: гауда, пекан, волоські горіхи
- десерти: яблучний пиріг, карамель
- спеції: імбир, розмарин
- м'ясо: качка, копченості
- соуси: барбекю, пряні
- морепродукти: форель, сибас
К вину стоит подбирать правильные продукты, не уступающие качеством и вкусом
Піно Нуар
Трохи незвичайний сорт вина, оскільки в ньому поєднуються дивні присмаки – від грибного смаку до вишні та "лісового" аромату, залежно від конкретного сорту. Це досить легке вино, що добре доповнює м'ясні страви.
- фрукти та овочі: інжир, полуниця, сухофрукти, гриби
- сир та горіхи: брі, волоські горіхи
- десерти: білий шоколад
- спеції: мускатний горіх, гвоздика, кориця
- м'ясо: ковбаси, курятина, баранина
- соуси: грибні, томатні, середньогострі
- морепродукти: лосось, тунець
Совіньйон Блан
Біле легке вино з високою кислотністю має також виражені нотки цитрусу. Саме тому біле вино й поєднується із легкими стравами, посилюючи смак спецій.
- фрукти та овочі: спаржа, цитрусові, кислі яблука
- сир та горіхи: козячий сир, фета, кедрові горіхи
- десерти: пиріг, шербет
- спеції: естрагон, кінза, зелена цибуля
- м'ясо: індичата, курятина, свинина
- соуси: вершкові, цитрусові
- морепродукти: устриці, омари, креветки, жирна біла риба
Мерло
Читайте також: Красное VS белое: чем отличаются любители разных сортов вин
Мабуть, це найпоширеніший сорт вина у світі. У мерло - ягідні нотки, легка гіркуватість з екваліптовим відтінком. Такі смакові якості дарують поєднання з багатьма продуктами.- фрукти та овочі: помідори, карамелізована цибуля, сливи
- сир та горіхи: пармезан, волоські горіхи, каштани
- десерти: солодке фондю, шоколад, ягоди
- спеції: ялівець, розмарин, м'ята
- м'ясо: стейки та м'ясо на грилі
- соуси: болоньєзе
- морепродукти: червона риба, тунець.
Безумовно, є безліч інших сортів вина, для яких є власні правила поєднання з продуктами. Орієнтуйся на сорт винограду, марку, регіон виробництва та деякі інші відмінні риси. А відзначаючи свято, пам'ятай про правила вживання алкоголю без похмілля
Це цікаво