Їжа
Чим замінити курячу грудку, якщо потрібно додати білок в раціон
27 листопада 2023 | Автор: Михайло Загороднюк
Продукти, які можуть стати заміною набридлому курячому філе
Збалансований раціон передбачає наявність у ньому оптимального поєднання білків, жирів, вуглеводів та клітковини. Однак скласти різноманітне меню, у якому будуть всі необхідні поживні речовини, не завжди просто. Розглянемо способи як включити білок до свого раціону, особливо коли куряче м'ясо вже трохи набридло.
Unsplash
Важливість білка для організму:
- Білок допомагає відновленню пошкоджених тканин.
- Він необхідний для нормального метаболізму у м'язах та підвищення витривалості.
- Чинить вплив на формування кісток і роботу печінки.
- Сприяє нормалізації рівня холестерину, роботі нервової системи та забезпечує гарне травлення.
- Його недостатня кількість вливає на стан шкіри та нігтів.
- Він важливий підтримки здорового ваги.
Читайте також: Фітнес-дієта: 7 основних продуктів харчування
Необхідна кількість білка залежить від віку та статі:
- Немовлятам потрібно близько 10 г білка.
- Дошкільнята та діти молодшого шкільного віку потребують 19-34 грамів.
- Підліткам рекомендується 46-52 г білка.
- Дорослим чоловікам – близько 56 грамів.
- Дорослим жінкам – приблизно 46 грамів.
Розраховуючи індивідуальну норму, Національний інститут здоров'я США пропонує орієнтуватися на комплекцію людини. Рекомендується вживання 0,8-1 г білка на кожен кілограм ваги. І це мінімальна норма.
Спортсменам, для ефективних тренувань та нормального відновлення після них, білка потрібно вдвічі більше – від 1,5 до 2 грамів.
Unsplash
Які продукти, що містять білок, підійдуть
Рослинні джерела білка:
- Соєві продукти: тофу, соєве м'ясо, соєве молоко - 30-50 г;
- Горіхи – 10-20 грамів;
- Гарбузове насіння – 25 грамів;
- Соняшникове насіння – 20-24 грами;
- Макарони – 10-15 грамів;
- Крупи – 8-12 грамів;
- Бобові – 5-10 грамів;
- Кукурудза – 5 грамів;
- Гриби – 3-4 грами.
Читайте також: Як зберегти максимум вітамінів під час приготування їжі
Тваринними, крім птиці, можуть бути такі джерела білка:
- Червоне м'ясо (яловичина, баранина) – 25 грамів;
- Риба та морепродукти – 15-27 грамів;
- Яйця – 12-13 грамів;
- Сир – 20-30 грамів;
- Сир кисломолочний – 10-20 грамів;
- Молоко – 2-5 грама.
Це цікаво