Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Є різні категорії пристроїв – фітнес-трекери, спортивні пульсометри та розумні годинники. У чому між ними різниця та які використовувати саме вам?

Спортивний годинник – це корисний і зручний гаджет, який має величезну кількість функцій, корисних для спортсменів (і не тільки). Які саме бувають годинники і який краще вибирати собі?

Фітнес-трекери

Найпростіший представник спортивних пристроїв - він виглядає як браслет, буває з екраном і без нього. Виробництвом такого аксесуару займаються і маловідомі китайські бренди, і гіганти типу Samsung. Функції, якими оснащений даний гаджет, є кращими для любителів фітнесу, і не особливо вражають серйозних спортсменів.

pinterest.com

Основні можливості трекера

  • Моніторинг активності. Така функція порадує всіх, хто веде малорухливий спосіб життя і не займається спортом. Враховуючи вік, стать та інші дані користувача, трекер розраховує щоденну норму активності та відстежує її за допомогою акселерометра (за рухом руки). Деякі більш просунуті моделі додатково враховують інтенсивність руху, розраховують витрачені калорії та пройдену за день відстань.
  • Моніторинг сну. Трекер відстежує ваш сон і допомагає організувати його так, щоб ви могли виспатися і бути активним та бадьорим. Простіші моделі визначають лише тривалість вашого сну, а більш просунуті – безперервність, чергування фаз та інші параметри, а також можуть розбудити вас в оптимальну фазу та проміжок часу. Ця функція називається "розумний будильник".
  • Синхронізація зі смартфоном/комп'ютером. Щоб побачити всі дані на одному екрані у зручній формі та змінити налаштування, трекер можна синхронізувати зі смартфоном або комп'ютером.

Читайте також: Навушники для бігу: що вибрати

Об'єктивно можна сказати, що більше половини користувачів трекерів через деякий час перестають користуватися ними. Аудиторія фітнес браслетів – сучасні міські жителі, які страждають від нестачі руху та часто зайвої ваги. Вони купують гаджет, сподіваючись, що той допоможе їм почати більше рухатися і стати здоровішим. Але, якщо немає наполегливого бажання чогось досягти, то дива не станеться. Цей браслет допоможе вам, якщо ви дійсно хочете щось робити, хочете займатися собою. Якщо ви не готові до постійних занять - трекер вам чудово підійде. Але якщо у вас більш грандіозні плани – то не пошкодуйте грошей на якісніший спортивний годинник.

Розумний годинник

Smart watch стали дуже популярними в наш час – вони відстежують пульс, мають вбудований GPS та спортивні програми, які допомагають складати тренувальні плани, стежити за своїми результатами та інше. Однак, у більшості з них є суттєва вада – необхідність постійної синхронізації зі смартфоном. А значить його вам потрібно брати з собою. Крім того, розумні годинники, здебільшого, бояться води (пробіжка в дощ і плавання). Але дорожчі моделі, звичайно, позбавлені такого недоліку - вони водонепроникні, в деяких можна навіть плавати.

Unsplash

Більше того, деякі виробники годинників вже подбали про те, щоб вони працювати окремо від смартфона. Звичайно, така можливість є далеко не у всіх моделей, але дещо можна вибрати. Наприклад, моделі компанії Polar. Це один з лідерів на ринку спортивних годинників з платформою Android.

Спортивні пульсометри

Їх досі називають пульсометрами, адже спочатку вони й робили одне - вимірювали пульс. Однак зараз функціонал цього гаджета набагато ширший.

Основні можливості пульсометра

  • Автономність . Величезний плюс цього гаджета - можливість використовувати їх без смартфона. Але синхронізувати їх із комп'ютером/телефоном все одно потрібно, щоб мати можливість аналізувати дані про ваші тренування, а також оновлювати програмне забезпечення та змінювати налаштування.
  • Вимірювання пульсу. Ні для кого не секрет, що працювати по пульсових зон – важлива для спортсменів. Завдяки цьому аксесуару ви зможете контролювати пульс і зробити своє тренування ефективнішим. Якщо ви хочете схуднути, вам потрібно працювати в одній пульсовій зоні, якщо хочете стати швидше - в іншій, якщо ви проводите тренування після змагань - в третій. Пульсометр дозволяє розрахувати потрібні вам зони та не виходити за їхні межі. Крім того, відстеження пульсу допоможе вам відстежувати рівень підготовки - чим краще ви треновані, тим менше буде пульс при тому ж навантаженні. А ще робота з пульсом дозволяє побачити перетренованість та проблеми зі здоров'ям. Якщо організм втомився чи ослаблений, то пульс на звичному навантаженні буде вищим від звичайного. Існують два основних способи вимірювати пульс: оптичним датчиком з руки або нагрудним датчиком. Нагрудний датчик вимірює пульс точніше (оптичний датчик може помилятися в діапазоні 10-15 ударів) і робить це навіть під час плавання.
  • Вбудований GPS. Ця функція допомагає відстежувати розташування, також показує поточну швидкість, пройдену дистанцію та маршрут. Трек найчастіше можна переглянути після синхронізації зі смартфоном або комп'ютером. GPS потрібен тим, хто тренується на відкритому повітрі – у залі, манежі чи басейні він не є корисним. Тому, ця функція буде важлива для бігунів.
  • Навігація. Деякі моделі із вбудованим GPS також можуть бути навігаторами. В них можна завантажувати повноцінні карти.
  • Розумні повідомлення. Деякі моделі можуть відображати інформацію про вхідні дзвінки та повідомлення, щоб не діставати смартфон з кишені під час тренування. Синхронізація зі смартфоном також дозволяє відразу передавати дані про тренування у ваш електронний спортивний щоденник.
  • План тренувань. Годинник може стати вашим тренером – за допомогою спеціального сервісу ви вводите свої дані (стать, вік, вагу), вказуєте тренувальну мету (наприклад, схуднути) та бажану кількість тренувань на тиждень. Програма готує вам тренувальний план, і ви можете завантажити його в годинник, і тренуватися по ньому щодня.
  • Спортивні профілі. Щоб упорядкувати інформацію про тренування та інтерфейс дисплея, в годиннику можна налаштувати різні профілі. Завдяки їм в електронному щоденнику ви можете подивитися, скільки бігали, а скільки, наприклад, каталися на велосипеді. А під час тренування годинник показуватиме найважливіші для вас параметри.

Unsplash

Додаткові параметри

Читайте також: 7 причин вибрати синтетичний спортивний одяг

Деякі годинники допомагають краще зрозуміти організм і стежити за змінами в ньому за допомогою тестів: ортостатичної проби або різного роду фітнес тестів. У всіх просунутих моделях є функція моніторингу активності, а в деяких ще є моніторинг сну. Виробники часто оновлюють ПЗ, завдяки чому годинник отримує нові функції, а вже існуючі покращуються та оптимізуються.

Сучасні годинники – це зручний гаджет для тренувань, спосіб контролювати тренувальний процес та мотиватор. Коли тренування перетворюється на трек та цифри, цифри день за днем складаються у статистику, а статистика показують твій прогрес. Це надає бажання не тільки вийти з дому, а й зробити всю тренувальну роботу до кінця. Спортсменам-аматорам варто придбати такий предмет екіпірування, він допоможе вам досягти результатів.

Трійка лідерів на ринку спортивних годинників

Товари для спорту є все більше і більше затребуваними. Виробниками годинників і трекерів виступають багато спортивних брендів, які раніше не мали до подібних аксесуарів жодного відношення, наприклад, Nike та Adidas. А ще є маловідомі китайські бренди, які пропонують товари за досить низькими цінами. Звичайно ж, їхня функціональність не настільки гарна, як у великих  гравців світового ринку.

the5krunner.com

На даний момент, найкращими виробниками спортивних годинників є Garmin, Polar і Suunto. Всі вони схожі за якістю та можливостями, різниця в дизайні та деяких дрібницях. Але, грубо кажучи, це як вибір між Mersedes, BMW та Audi – будь-який ваш вибір буде правильним. Так, доведеться заплатити і заплатити чимало, але ви будете задоволені.

Висновок

Сучасні пристрої полегшують життя спортсменам, а особливо любителям, які тренуються самостійно та не мають великого досвіду. Такі гаджети суттєво спростять вам відстеження власних даних, ваших тренувань, зокрема. Якщо ви поки не готові витрачати гроші на спортивний годинник, спробуйте купити простий датчик пульсу, і використовуйте для тренувань спортивні програми. Це дозволить вам заощадити, і визначитися з тим, який гаджет вам потрібний (і чи потрібний взагалі).

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK