Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Веганська дієта може допомогти схуднути, але ще й мати вкрай неприємні наслідки. Давай розбиратися

Веганство не схоже на дієти, що обіцяють швидко схуднути (де часто використовуються сумнівні або навіть небезпечні методи).

Це тому, що головна мета такого харчування — не скинути зайві кіло. Вегани часто стають такими з етичних міркувань, бажання врятувати планету та тварин. Саме тому веганська часто вважається їжею «моральною». Але це не означає, що вона марна. Хоча і тут не все так однозначно. Щож про це кажуть експерти?

Що таке бути "веганом"?

Це означає бути людиною, яка не споживає жодних продуктів тваринного походження, включаючи м'ясо, птицю, рибу, яйця, молочні продукти та мед (оскільки останній виробляється бджолами). Є ще багато підвидів веганів, але це вже матеріал для іншої статті.

Unsplash

Чи можна схуднути просто будучи веганом?

Тут складно. Давай про все по порядку.

Так, веганські дієти часто багаті на фрукти-овочі, що містять клітковину. Це допомагає довше почуватися ситим і менше їсти. До того ж: такі продукти часто містять багато води, що також сприяє ситості.

«Ціліснохарчова рослинна дієта може бути дуже насичуючою і містити менше калорій, ніж стандартна дієта», – каже Єлизавета Клімова фахівець із здорового харчування.

Таким чином, що більше наїдаєшся «добрими» продуктами, то менше калорій споживаєш протягом дня. Підтримуючи дефіцит калорій, зрештою можна реально схуднути.

Читайте також: Відмова від м'яса: що станеться з організмом вегана-новачка

Дослідження

Одне з недавніх досліджень 2022 року, опубліковане в журналі Obesity Science and Practice, показало: люди, які дотримувалися веганської дієти з низьким вмістом жирів протягом 16 тижнів, знижували масу тіла. Звучить, звісно, приємно. Але це лише фізична сторона справи. Хороші дієти також повинні враховувати розумові та емоційні аспекти.

Зазвичай я не рекомендую людям зосереджуватися на втраті ваги при дотриманні веганської дієти (або інших стилів харчування). Все тому, що я впевнена: за дотримання такого раціону людина не отримує задоволення  від їжі. І навіщо тоді бути худим, якщо при цьому ти нещасний», – продовжує Єлизавета.

Дієта — річ і так сувора. А якщо це ще й веганська, що включає низькокалорійні продукти, то справа в емоційному плані і зовсім у зоні ризику.

Unsplash

Підбиваючи підсумки

Перш ніж піти «в усі тяжкі», спитай себе: навіщо тобі це потрібно? Якщо основна причина – втрата ваги, попереджаємо: можеш зламатися під тиском обмежень. Якщо ж це пов'язано з бажанням піклуватися про тварин і планету, то вітаємо: це дасть зовсім іншу мотивацію, втрата ваги, при якій виявиться лише приємним додатковим бонусом.

PS

Пам'ятай: найкращі дієти — ті, яких можеш дотримуватись протягом усього життя.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK