Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ти прийшов до супермаркету і побачив перед собою величезну кількість пляшок вина різних сортів та марок. Як із них вибрати те, що потрібно?

Все просто: купуй те, чого хоче душа. А ось як купити нормальне спиртне і не облажатися, читай далі.

Пляшка

Читай також:Рятувальне вино: 10 пляшок на всі випадки життя

Кажуть, мовляв, жодні зовнішні ознаки пляшки не гарантують якості вмісту. І тим не менш: гарна важка пляшка з широкими «плічками», що злегка звужується до низу, з поглибленням у денці свідчить про високу якість вина. «Базові» вина розливаються в стандартну пляшку. Капсула з фольги на шийці - теж ознака якості.

Однак уникай хитромудрих пляшок з прикрасами. Часто за цими рюшами ховається дешевий продукт. Це стосується і вина у глечиках або стилізованих пляшках.

Корок

Не бійся пробок, що закручуються. В останні роки це стало трендом у всьому світі. Деякі країни (наприклад, Нова Зеландія та Австрія) сьогодні взагалі відмовилися від «штопорної» пробки.

Етикетка

На етикетці зазвичай вказують:

  • країну-виробника;
  • вмсть алкоголю;
  • рік урожаю;
  • сорт винограду (ця інформація представлена у всіх виробників, крім Франції, де замість сорту вказується регіон).

Особливу увагу при виборі варто звернути на етикетку, де є слова "Reserva" та "Grand Reserva". Це хороший «знак», бо присутність цього зазвичай означає, що це вино «вище за базове».

Вино для чайників: як вибрати якісне спиртне

Вино для чайників: як вибрати якісне спиртне

wineproitaly.com

Дата

Читай також: Порада дня від сомельє: зроби вино корисним

Якщо вино недороге, і було бутильовано понад 1–2 роки тому, то великий шанс, що воно довго лежало на складах імпортера, і не надто добре продається. Отже, не дуже хороше. Не всі вина стають з роками кращають: переважна більшість білих і рожевих вин, навпаки, демонструють максимальну яскравість і свіжість у наймолодшому віці.

Сорт винограду

Якщо на етикетці не вказано конкретний сорт або кілька сортів винограду, використаних для його виготовлення, а написано лише з кращих сортів, то це майже завжди означає, що вино зроблено з залишків. Такий продукт практично ніколи не буває смачним.

Увага: вибрати вино за сортом винограду – найпоширеніша помилка новачків. Роль сорту – не вирішальна. Смак більше залежить від технології виготовлення:

  • температури ферментації;
  • термінів збирання;
  • рівня цукру у винограді і т.д.

Тому на сорт винограду орієнтуватися не варто.

Походження

Один з найважливіших показників. Кожна країна, кожен материк, кожна національна школа виноробства мають характерні риси.

Ціна

Читай також: Порада дня від сомельє: поєднуй вино з їжею

Правило ціни («що дорожче, тим краще») діє для вин Нового Світу (Південної Америки, Австралії), де іміджева складова не така велика, як, наприклад, у Франції. Там вона працює практично завжди.

З європейськими винами теж не все так просто: вино з не надто популярного регіону може коштувати помітно менше, але бути якіснішим за вино з «розкрученого» регіону.

Вино для чайників: як вибрати якісне спиртне

Вино для чайників: як вибрати якісне спиртне

depositphotos.com

Остання порада для новачків

Вибирай сухі вина. Напівсолодкі (особливо недорогі, зроблені простим підсолоджуванням сухого вина концентратом сусла) – не дуже популярні серед цінителів.

Читай також: Спиртне Гіппократа: 10 цікавих фактів про вермут

Найчастіше для таких вин використовується найдешевший, більш ні на що не придатний виноград, оскільки цукор у вині повністю гасить аромат і «замазує» будь-які проблеми у смаку.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK