Здоров`я
Що таке насичені жири та як вони шкодять організму?
20 лютого 2024 | Автор: Вікторія Краснова
Насичені жири – найпростіші жири, які є найшкідливішими для здоров'я. У чому їх поганий вплив та яких продуктів варто уникати? Відповідь у нашій статті.
Насичені жири – це жири, молекули яких перенасичені воднем. Їхня головна відмінність від ненасичених полягає в тому, що перші залишаються твердими при нормальній температурі.
До насичених жирів відносять:
Unsplash
- Маргарин;
- Тваринні жири (наприклад, вершкове масло, нутряний жир, сир, нирковий жир і білий жир на м'ясних продуктах);
- Рослинні жири тропічного походження (наприклад, кокосова та пальмова олія).
Насичені жири є найпростішими за будовою та найшкідливішими для здоров'я людини. Справа в тому, що вони мають властивість з'єднуватися в крові з кислотами та утворювати жирові сполуки сферичної форми.
Читайте також: Що буде, якщо щодня вживати оливкову олію?
Ці жири легко відкладаються у жирових клітинах і викликають звуження просвіту артерії, підвищують рівень холестерину. Це призводить до таких страшних захворювань, як інсульт, інфаркт і навіть онкозахворювань. Крім того, потрапляючи в організм, насичені жири набувають твердого стану та уповільнюють процес обміну, не дозволяють спалювати непотрібні калорії. Так що позбутися зайвої ваги, якщо у вашому харчуванні є такі жири, дуже складно.Щоденне вживання насичених жирів призводить до захворювань серцево-судинної системи, ожиріння та всіх супутніх проблем. Згідно з науковими дослідженнями, щоб не нашкодити здоров'ю, допускається споживання насичених жирів у розмірі 7% від усіх калорій. Деякі дослідження рекомендують споживати не більше 30 г насичених жирів на добу для чоловіків і не більше 20 г - для жінок.
Які продукти містять насичені жири?
Unsplash
- жирне м'ясо (свинина, яловичина);
- Вживання птиці зі шкірою (запечені або смажені крильця, стегна, ніжки);
- Бекон;
- Ковбаси;
- Копченості;
- Консерви;
- Шоколад;
- Кондитерські вироби (насичені жири мають більш високу температуру плавлення, що пояснює їх широке використання в кондитерських виробах);
- Фастфуд;
- Деякі види горіхів (наприклад, макадамія);
- Яйця;
- Молоко та молочні продукти.
Читайте також: Як зрозуміти, що твоє тіло не переносить їжу, що ти їсиш
Безумовно, у своєму раціоні неможливо відмовитися від молочних та м'ясних продуктів, але можна вибирати знежирене молоко та нежирні сорти м'яса. Це буде набагато корисніше для вашого організму у всіх аспектах, не тільки щодо вмісту насичених жирів. Та й повністю відмовитися від продуктів, у яких є насичені жири - неможливо, і не потрібно цього робити, адже крім "шкідливих" жирів у них є й корисні речовини, яких часто може бути набагато більше, ніж поганих.До речі, м'ясні продукти, що містять насичені жири, можна замінити на:
Unsplash
- відварену індичку або курячу печінку, сердечка;
- індиче або куряче філе;
- нежирну відварену яловичина, телятину;
- м'ясо кролика;
- відварене м'ясо свійської птиці (качка, гусятина, перепілки, курятина);
- морська риба в будь-якому вигляді (рекомендується запечена, гриль або відварена).
Читайте також: Чим замінити курячу грудку, якщо потрібно додати білок в раціон
І варто пам'ятати, що не всі жири погані, і вони обов'язково повинні входити до раціону харчування, інакше їх відсутність призведе до порушень у вашому організмі. У харчуванні здорової людини є щонайменше 10% жирів від загальної кількості споживаних продуктів. Головне правило - не виключати всі продукти, які містять насичені жири, а грамотно планувати свій раціон, щоб отримувати їх у мінімальній кількості та, при цьому, забезпечувати надходження до організму інших корисних речовин, які потрібні для здоров'я.Це цікаво