Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Механічний годинник, як і будь-які механізми, потребує регулярної повірки, чищення, змащування та регулювання точності ходу.

Для того, щоб Ви отримували задоволення від користування годинником, необхідно дотримуватися таких простих правил:

Повірка

Повіряти годинник бажано раз на три-чотири роки в авторизованому сервісному центрі, вказаному у списку, що додається до паспорту годинника. Це є важливою умовою, оскільки при розкритті корпусу навіть дрібна порошинка, що потрапила в механізм, може порушити точність ходу годинника внаслідок збільшення тертя.

Завод

Заводьте годинник, тільки знявши його з руки. Цим виключається нерівномірний тиск на заводну коронку, що є одним із найуразливіших годинникових компонентів.

Годинник з ручним заводом слід заводити в той самий час, обертаючи заводну коронку за годинниковою стрілкою до упору. Годинник з автоматичним заводом, якщо Ви носите його щодня, слід заводити раз на тиждень (20-30 обертань заводної коронки за годинниковою стрілкою).

Протиударність

У механічному годиннику не рекомендується займатися екстремальними видами спорту, працювати відбійним інструментом і т.д. Сила віддачі, яку приймає на себе годинник, впливають на їх довговічність і точність ходу. Яким би досконалим не був протиударний механізм, завжди існує можливість зайвого навантаження, яке деталі механізму можуть не витримати.

У дорогих механічних або ювелірних годинниках не варто займатися спортом взагалі. Для цього існує спеціальний спортивний годинник з високим ступенем захисту механізму - міцним масивним корпусом і підвищеним водозахистом.

Кварц

Кварцовий годинник менш вибагливий щодо догляду за ним, але також вимагає повірки, чищення та змащування раз на чотири-п'ять років лише авторизованому сервісному центрі, вказаному в списку, що додається до паспорта годинника. Для заміни елементів живлення в годиннику з кварцовим механізмом, звертайтеся до авторизованого дилера до закінчення терміну дії батареї. Використані батареї можуть потекти і викликати корозію, руйнуючи годинник. Не намагайтеся змінювати батарею самостійно.

Водостійкість

Якщо Ваш годинник водостійкий, то після заміни елемента живлення, годинник повинен пройти тест на водонепроникність, і Ви повинні бути впевнені, що волога в них не потрапить.

Календар

Щоб не зіпсувати календарний механізм не слід встановлювати календарі і змінювати дату між 20 годинами вечора і 06 годинами ранку. В цей час всі шестерні починають переміщатися, щоб автоматично перевести дату. Переведення вказівників календарів вручну в цьому положенні стрілок може призвести до колізії та виходу механізму з ладу.

Наприклад, у годині Breitling з калібром 7750 переклад дати відбувається в період часу з 20-00 до 2-00. Спроба перевести календар при такому положенні годинної та хвилинної стрілок гарантовано виводить годинник з ладу. Зміну дати слід проводити, попередньо відвівши годинну стрілку в нижній сектор циферблата (наприклад, у положення 6 годин»).

Хронометр

Управління хронометром більшості годинників також має особливості. У більшості випадків такий годинник містить кнопку "пуск/зупинка" хронографа, як правило розташовану над заводною головкою, і кнопку "скидання". Настійно не рекомендується натискати кнопку "скидання", якщо хронометр запущений. Якщо хронометр запущено, перед тим, як користуватися кнопкою "скидання", потрібно зупинити його кнопкою "пуск/зупинка".

Використання кнопки "скидання" при запущеному хронометрі може вивести з ладу механізм більшості моделей годинників.

Скло

У більшості швейцарських годинників стоять сапфірове скло. Сапфірове скло подряпати досить складно, але є деякі матеріали, які можуть зробити це досить легко. Тому зберігати годинник бажано окремо від прикрас, особливо з дорогоцінним камінням, і в місцях, де вони будуть схильні до мінімального тертя про що-небудь.

Оптимальним варіантом може бути коробка, в якій продавався годинник. Такі коробки оббиті спеціальним м'яким матеріалом і зроблені спеціально для Вашого годинника.

Замінюйте зламане або тріснуте скло негайно, тому що тріщина завтовшки навіть у волосся дозволить порошинкам потрапити в механізм, що позначиться на точності ходу годинника. Не рекомендується зберігати годинник у холодних приміщеннях.

Холод

На холоді мастила густішають, механізм зупиняється, цапфи осей можуть бути пошкоджені. Не слід залишати годинник на кам'яних столиках, наприклад з мармуру, оскільки сильні зміни температури, до яких схильний мармур, можуть викликати пошкодження деяких деталей, особливо пружин і спіралей старого годинника, що робили з нержавіючої сталі.

Сон

Рекомендується знімати годинник перед сном. Під час сну Ви робите неконтрольовані рухи, які можуть призвести до пошкодження годинника. Крім того, уві сні людина потіє. Піт, поступово накопичуючись на Вашому годиннику, може пошкодити корпус і прокладки, що забезпечують герметичність годинника.

Ремінець та корпус

Якщо Ваш годинник водостійкий, то Ви можете час від часу протирати його слабким розчином м'якого мила або речовини, що чистить. Після цього годинник необхідно насухо витирати.

Якщо Ваш годинник має шкіряний ремінець, то така процедура повинна проводитися тільки щодо корпусу годинника. У випадку, коли Ваш годинник не водонепроникний або Ви не впевнені в цьому, протирайте його злегка вологою ганчірочкою, після чого висушуйте сухий.

Не рекомендується носити годинник у саунах, лазнях або під гарячим душем. Зайве тепло та волога може пошкодити корпусу годинника та прокладкам герметичності.

Море

Солона морська вода шкодить обробці більшості годинників. Тому, навіть водостійкий годинник після морського купання слід промити мильним розчином у теплій проточній воді, щоб уникнути корозії та передчасного старіння прокладок герметичності.
Миття рук або перебування під дощем не зашкодять водостійким годинникам, але прийняття душу (особливо з гелем) або тривале перебування під водою призведе до проникнення вологи в корпус і пошкодить механізм.

Герметичність

Через 2-3 роки Ваш годинник може втратити герметичність через старіння прокладок. Тому необхідно раз на два-три роки перевіряти герметичність і у разі потреби змінювати прокладки.

Магнітний захист

Не рекомендується залишати годинник біля акустичних колонок або інших джерел магнітних полів. Більшість годинників не мають магнітного захисту, і при намагнічуванні деталей годинникового механізму вони можуть почати відставати або, навпаки, йти швидше.

Ремонт

І, звичайно ж, не варто ремонтувати дорогий швейцарський годинник у першій майстерні, що попалася - для цього існують офіційні сервісні центри.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK