Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Він бере свій початок понад тисячу років тому і протягом століть зазнав значних трансформацій, перетворившись на культурне явище.

Свято Хелловін має давню, цікаву історію. Воно включає як стародавні обряди, так і сучасні традиції, і святкується в багатьох країнах світу. У цій статті ми згадаємо історію появи Хеллоуїна, його символіку та святкові звичаї, а також розповімо про те, чому не всі однаково добре ставляться до цього свята.

 

Як з'явився Хелловін?

Історія його появи пов'язана з кельтським святом Самайн, яке з 10 століття святкувалося народами, що населяли Англію, Ірландію та північ Франції.

Для кельтів існували лише дві пори року — літо та зима. 31 жовтня вважався днем переходу від одного сезону до іншого, і цей перехід був важливою подією. Цього дня святкували закінчення збирання врожаю, що мало велике значення для людей того часу.

Згодом у день Самайну було додано нові традиції, пов'язані з надприродними силами. Цього дня проводилися ритуали, призначені для вигнання злих духів з житла та навіть для розваг. Межі між світом живих і мертвих стиралися, багато хто вірив, що цієї ночі душі померлих поверталися на землю, захоплюючи тіла тварин і людей.

З появою християнства День Самайна став Днем Усіх Святих, коли стало прийнято вшановувати пам'ять святих і мучеників. Однак це не завадило зберегти деякі язичницькі обряди, пов'язані з поверненням душ померлих на землю.

Чому свято отримало таку назву?

Назва "Хелловін" походить від фрази "All Hallows Even" ("Вечір усіх святих"). Свято славиться своїми символами, які допомагають створити атмосферу та відображають його історію. Один із найвідоміших символів - "Світильник Джека".

Згідно з ірландською християнською легендою, коваль на ім'я Джек зміг обдурити диявола, отримавши його прихильність і багато привілеїв. Але після того, як обман розкрили, він був проклятий поневірятися землею, бути не прийнятим ні в рай, ні в пекло.

Єдиним джерелом світла для коваля стало тліюче вугіллячко, яке Джек поклав у порожній гарбуз. З тих пір вирізання гарбуза стало однією з характерних традицій Хеллоуїна, і вважається, що такий світильник із палаючою свічкою, залишений біля будинку, відганяє злих духів .

Іншими популярними символами Хеллоуїна стали відьми, чорні кішки, павуки, привиди та зомбі. Вони створюють атмосферу загадковості та містики, характерну для цього свята.

Unsplash

Чим займаються, святкуючи Хелловін?

Однією з найвідоміших традицій свята є носіння костюмів. У цей день люди вбираються в різних персонажів - монстрів, примар, відьом, вампірів.

Діти йдуть від будинку до будинку і просять солодощі, вимовляючи фразу "trick or treat" ("гаманець або життя"). Якщо їм відмовляють, вони жартома погрожують господарям зробити щось неприємне.

Читайте також: Коктейлі на Хелловін: 3 найбільш забійних

Ще однією поширеною традицією є згадане вирізання гарбуза у вигляді Світильника Джека. Люди вирізають обличчя на гарбузах, ставлять свічку всередині та розміщують їх біля вікон чи у дворах будинків.

Під час Хеллоуїна також проводяться різні тематичні заходи, такі як вечірки, показ фільмів жахів, відвідування парків розваг та атракціонів. Люди насолоджуються загадковою атмосферою свята, гуляють у костюмах та веселяться.

Фірмовими кольорами Хелловіна є чорний і помаранчевий. Як і багато інших свят, Хелловін має свої характерні пісні. Однією з найвідоміших пісень Хеллоуїна є This Is Halloween з анімаційного фільму "Кошмар перед Різдвом".

Ставлення до святкування Хеллоуїна

У Сполучених Штатах, наприклад, Хелловін — це більш масштабне свято, яке включає не лише тематичні вечірки, а й копітку підготовку – прикрикрашання будинків, створення жахливих костюмів. Діти ходять будинками, збираючи солодощі, а дорослі готують традиційні страви.

Західна церква, в основному, толерантно ставиться до Хеллоуїна, розглядаючи його як невинне дитяче свято, яке стало культурним явищем, а не язичницькиий ритуал. Хелловін перестав бути виключно англо-саксонським торжеством і став популярним у багатьох країнах. Проте в деяких державах Євразії ставлення до нього з боку релігійних організацій є вкрай негативним, що також відбивається на позиції офіційної влади.

Як прикрасити будинок до Хеллоуїна?

Прикрашання будинку відіграє важливу роль у святкуванні Хеллоуїна. Для створення таємничості та містики можна використовувати різні прикраси. Ось кілька ідей:

  • Повісити павутиння та зображення павука на вікнах та дверях.
  • Розмістити гарбузи, що світяться, на підвіконнях або у дворі.
  • Розвісити страшні маски у будинку.
  • Розставити фігури чорних кішок, вампірів, вовкулак.

Unsplash

Як вибрати костюм до Хеллоуїна?

Однією з головних особливостей Хелловін є можливість одягнути яскравий костюм, проявивши свої кращі творчі можливості. Ось деякі популярні образи, які можна підібрати на вечірку:

  • Вампір чи вампірша.
  • Франкенштейн або Зомбі.
  • Відьмак чи чарівниця.
  • Вовкулак або водяний
  • Монстр або жахливий клоун.

Unsplash

Вибирайте те, що вам ближче до смаку і насолоджуйтесь своїм незабутнім виглядом.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK