Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

11 листопада закінчилася Перша світова війна. Окрім забраних мільйонів життів, військові роки принесли безліч винаходів, відкриттів, якими людство користується досі

Війна, незважаючи на її криваві жертви, подарувала світу кілька винаходів, які не пов'язані з убивствами і використовуються досі практично у тому ж вигляді.

Переливання крові

Починаючи з 1917 року у більшості військових шпиталів почали застосовувати переливання крові.

Перед цим було встановлено, що кров поділяється на групи, несумісні одна з одною, і що її можна зберігати у холодильнику.

Читай також: Кров за гроші: 17 фактів про донорство

Статистика показує, що завдяки переливанню крові вижило близько 92% поранених британців.

Форма для медиків

Військовий лікар Рене Леріш свого часу запропонував лікарям, що оперують, одягати блакитні халати замість традиційних білих. Це було зроблено з метою відокремлення хірургічної форми від іншої та більш серйозного контролю її стерильності. Після війни це набуло поширення по всьому світу.

Перев'язувальний матеріал

Уяви, до Першої світової для перев'язки використовували висушений мох. Ну чи корпію – волокнисті м'які тканини.

У 1914 році Kimberly-Clark запатентували вату з бавовни, яку (будучи американською компанією) постачали до країн Антанти. Це значно полегшило обробку ран та перев'язку.

Пластична хірургія

Хірург із Нової Зеландії Гарольд Гіллес, який під час війни служив у британській армії, вперше почав пересаджувати на пошкоджені ділянки тела пацієнтів шкіру з інших його частин. Перед цим він отримував консультації від скульпторів, щоб повернути пораненим максимально колишній вигляд.

Після війни Гіллес заснував клініку пластичної хірургії.

Протези

Перший протез з алюмінію був виготовлений в 1912 інженером Чарльзом Дезуттером для брата, який втратив ногу при аварії аероплана.

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

flickr.com

Під час війни протези почали робити масово. Алюмінієвий протез, звичайно, відрізнявся ціною від дерев'яного, але при цьому важив менше та служив довше.

Штучна засмага

У 1916 році Карл Гульдчинскі запропонував в зимову пору року опромінювати дітей, які страждали на рахіт і блідих від голоду, кварцовою лампою . Влітку пацієнти приймали сонячні ванни.

Після проведення такого лікування медики встановили, що такі опромінення зміцнюють кістки. А вже через роки з'ясувалося, що ультрафіолет допомагає виробленню вітаміну D в організмі та підвищує засвоюваність кальцію.

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

flickr.com

«Мілітарі»

Стиль «мілітарі» став входити до моди саме у період Першої світової. Головною відмінністю стали пісочний, оливковий колір, широкі плечі та накладні кишені.

Читай також: ТОП-5 речей у стилі мілітарі, потрібних кожному

Головнокомандувач британськими військами Джон Френч вперше одягнув подовжену приталену куртку з накладними кишенями, яку потім так і назвали на його честь.

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

mylitta.ru

Шкіряні куртки

Перша світова війна включила в моду шкіряні куртки виключно через їхню практичність: у них не заводилися воші.

Перед революцією шкіряні куртки одразу дісталися більшовикам і практично було зроблено уніформою чекістів та комісарів.

Але навіть з такою історією – шкіряні куртки досі модні і цінуються за свою зручність.

«Блискавка»

Зручна застібка-«блискавка» була запатентована 1913 року в Америці. У модній промисловості її спочатку не оцінили, зате гідно випробували британські та канадські моряки.

У 20-ті роки блискавки перекочували на сумки, а згодом – і на одяг.

Наручний годинник

Годинник на ремінці, який кріпився на зап'ясті, придумав для льотчиків Першої світової. Але носити такий годинник було несолідно, тому він використовувався лише в армії. І лише за кілька десятиліть вони остаточно увійшли до суспільної моди.

Чай в пакетиках

Перед війною торговець Том Салліван спробував опустити в окріп чай у шовковому пакетику, в якому чай і продавався. Вдалий спосіб заварювання перехопила дрезденська компанія Teekanne, яка почала постачати на фронт чай у пакетиках з марлі, що дуже полюбився солдатам.

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

layf.info

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK