Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Майже всі люди щодня споживають кофеїн. Він є у чаї, енергетичних напоях, кока-колі, каві, какао і навіть шоколаді. А як ця речовина впливає на результати тренувань спортсменів та аматорів?

Ні для кого не є секретом, що кофеїн часто використовується для підвищення продуктивності. Ця доступна добавка допомагає покращити спортивні результати за рахунок стимуляції ЦНС та збільшення швидкості м'язового скорочення. Внаслідок впливу кофеїну на нервову систему знижується поріг чутливості організму, і саме за рахунок цього наш організм легше переносить втому та біль. Крім цього, кофеїн прискорює вивільнення іонів кальцію, що дозволяє м'язам скорочуватися швидше.

Але ви повинні розуміти, що ці переваги кофеїну водночас є його недоліками. Постійні важкі тренування втомлюють вашу центральну нервову систему, і постійно обманювати її за допомогою кофеїну не вийде. А ще може виникнути інша проблема – регулярне вживання кофеїну перед тренуванням призводить до звикання і, зрештою, стає дуже складно тренуватися без чергової дози.

Читайте також: Чайна церемонія: як розібратися в сортах чаю та правильно їх заварити

Є ще однин момент, який варто знати. Існує думка, що кофеїн діє на організм як сечогінне, але правда в тому, що вплив кофеїну практично не відрізняється від звичайної води. У ході одного з досліджень учасників розділили на дві групи, одна з яких 24 години випивала тільки напої, що містять кофеїн, а друга група повністю виключила речовини, де вони є. У результаті вчені визначили, що втрата рідини в обох групах була рівною. Такого ж висновку дійшли дослідники, провівши подібний експеримент зі спортсменами, які вживали свої напої у перервах між підходами.

Unsplash

Отже, до якого ж висновку схиляються вчені щодо кофеїну та його впливу на тренування?

По-перше, кофеїновмісні напої не є потужним сечогінним, як багато хто помилково вважає.

По-друге, кофеїн корисний для тих, хто займається спортом. Відповідно до останніх досліджень, для того, щоб уникнути гідратації та отримати позитивний ефект від кофеїну, необхідно вживати цю речовину в дозах 3-6 мг на кілограм ваги. Таким чином, для середнього чоловіка вагою 77 кг нормальна доза кофеїну коливається в межах 230–640 мг, а для середньої жінки вагою 64 кг – 190–380 мг. Зверніть увагу, що ця норма підходить тільки у випадку, якщо у вас збалансоване харчування.

Але ви повинні чітко розмежувати каву та інші напої. Вміст кофеїну в каві набагато вищий, ніж в інших напоях. Так, у чашці кави з обсмажених зерен об'ємом 150 мг міститься близько 80-120 мг кофеїну, в розчинній – близько 70 мг, еспресо (37 мг) – близько 75 мг.

По-третє, кофеїн буде корисний лише за умови, якщо ви не зловживатимете ним і якщо напої з ним не будуть основною рідиною, яку ви споживаєте протягом дня. Ви повинні розуміти, що надмірне споживання кофеїну та недостатнє пиття звичайної води призводить до вимивання кальцію з організму, особливо якщо у вас є проблеми з правильним харчуванням. У результаті ви не тільки помітите спад у спортивних результатах, але загалом погіршите стан свого здоров'я.

Крім того, надмірне споживання кави може викликати нервозність, дратівливість, безсоння, а також шлунково-кишкові розлади. Вживайте кофеїновмісні напої в міру, інакше надто великі дози позначатимуться на дегідратації організму і ви не зможете відчути позитивні ефекти кофеїну та покращити свої спортивні результати.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK