Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Кожен сорт чаю має свої особливі властивості смаку, аромату та кольору, що робить його унікальним та цікавим для вивчення.

Чайна церемонія не лише процес приготування напою, а й мистецтво, яке проникає глибоко в культуру різних народів. Від класичного англійського файф-о-клок до японської церемонії чаювання, світ чаю різноманітний і дивовижний.

Зелений чай

Почнемо із основ: зелений чай. Цей вид чаю залишається одним з найпопулярніших завдяки своїм численним корисним властивостям та свіжому смаку. Здається, що про нього ми вже знаємо все, але у його складі справді повно корисних мікроелементів та інших речовин. Сприятливо зелений чай діє на нервову систему, травлення, серцево-судинну систему.

Зелений чай – класика, яка завжди в ціні

Зелений чай – класика, яка завжди в ціні

Pexels

Видів заварювання зеленого чаю є безліч, а традиційні пов'язані з багатогодинними церемоніями, де діють жорсткі правила.

Але якщо всі ці правила звести докупи, зелений чай заварюється в гарячій воді (60-90 градусів) протягом 1-3 хвилин. Коли напій набув золотистого кольору, він готовий до вживання.

Читайте також: ТОП-5 чаїв, які збуджують пристрасть

Пуер

Зародилася традиція вирощувати цей сорт у Тибеті, а відмінною рисою чайного листя є те, що згодом смак напою не псується, а лише стає кращим.

У давнину, коли швидкого транспорту не було в принципі, фермерам було зручно перевозити пуер, який дозрівав у дорозі. Зараз є спеціальні технології, що дозволяють прискорити дозрівання чаю, і завдяки цьому з'явилися два види - Шен Пуер (сирий) і Шу Пуер (зрілий).

Шен Пуер дозріває природним способом, а Шу Пуер - прискореним, відрізняються вони також кольором, один світлий, другий темний. У сирого пуеру – фруктовий та насичений аромат, а у зрілого – землянистий і трохи димний.

Пуер - один із найдорожчих сортів чаю

Пуер - один із найдорожчих сортів чаю

Pexels

Перше правило заварювання пуера – його перед процедурою бажано промити та продезінфікувати, оскільки цей чай зберігається довго, і в ньому можуть накопичуватись сторонні елементи. Буває його навіть просмажують.

Друге правило – різати "брикет" краще спеціальним ножем, оскільки є ризик, що він розкришиться.

Для заварювання зазвичай беруть 4 г чаю на 150 мл води, близької до кипіння. Вживають маленькими порціями, щоб відчути його аромат та післясмак.

Читайте також: Скільки кави варто випивати за добу

Мате

У Південній Америці прийнято пити дуже міцний, кофеїновмісний аналог чаю під назвою мате. Роблять його із сухого листя вічнозеленого тропічного дерева Ilex Paraguariensis. І це якраз той випадок, коли напій без дотримання певних правил пити не вийде.

Мате вживають із спеціальної гарбузової судини, що називається калебас, яку роблять з дерева, скла та інших матеріалів. На звичайну склянку вона не схожа, а для пиття з калебасу потрібна спеціальна трубка - бомбілья (бомбіша), яка пропускає тільки воду і не дозволяє захопити листя.

Чай мате - не зовсім чай, але оскільки його потрібно заварювати - відноситься до чайних напоїв

Чай мате - не зовсім чай, але оскільки його потрібно заварювати - відноситься до чайних напоїв

Pexels

Процес заварювання мате простий і цікавий водночас. Зазвичай потрібна 1/3 трав до розміру калебаса, потім потрібно закрити верх посудини долонею і струсити кілька разів, щоб великий лист осів на дно, а дрібний піднявся. Далі "девайс" нахиляється, щоб біля однієї зі стінок утворилася порожнеча, куди і вставляється бомбілья. Після цього заливається вода температурою 75-80 градусів і чай настоюється. Трохи згодом потрібно долити води до горловини і, нарешті, пити Мате, постійно доливаючи воду до зникнення смаку.

Читайте також: Глінтвейн від застуди: простий та надійний рецепт

Улун ("чорний дракон")

Сорт назвали так за багатогранність смаку та аромату, а також за дуже гарний вплив на організм. У Китаї прийнято втамовувати їм спрагу та очищати організм.

Науково доведено, що улун здатний впливати на емоційний стан людини, знижуючи стрес і виключаючи ймовірність нервових зривів.

Чай улун - бадьорить і надає сил

Чай улун - бадьорить і надає сил

Pexels

Заварювання улуна – процедура делікатна. Якщо чай мало ферментований, його заварюють як звичайний зелений. Якщо ж ферментація висока, краще заварювати улун довше.

Читайте також: Вино для початківців: як ділиться за типами та чим відрізняється

Матча

Маття чи матчу – це улюблений чай японських буддистських ченців. Наприкінці літа-початку осені настає період, коли японці починають пити матчу, говорячи, що в нього зараз найглибший смак.

Навіть збір сировини для матчі особливий. Ранньою весною за кілька тижнів до дозрівання врожаю, чайні кущі закривають від сонячних променів рисовою соломою. Від цього уповільнюється зростання листя і вони насичуються амінокислотами, що надають майбутньому чаю глибину та насолоду. Листя переробляють, а потім запечатують у спеціальні ємності та прибирають під землю до осені. Восени контейнер дістають, розкривають і перемелюють вміст у порошок яскраво-фісташкового кольору. Саме він заварюється та є символом нового чайного сезону.

Матча має дивний колір, але оригінальний смак

Матча має дивний колір, але оригінальний смак

Pexels

Вважається, що у чаї матчу в кілька разів більше антиоксидантів, ніж у звичайному зеленому. А ще матчу - чудовий антисептик, яким можна полоскати горло та ясна.

Важливо пам'ятати, що для найкращого досвіду чаювання слід вибирати якісний чай і дотримуватися рекомендацій щодо його заварювання. Експериментуйте з різними сортами, часом заварювання та температурою води, щоб знайти свій ідеальний чашковий досвід. Зрештою, чайна церемонія - це не лише про напій, а й про подорож у світ смаків та ароматів.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK