Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Нестача заліза – проблема, яка, на жаль, останнім часом стала дуже поширеною. Чим це небезпечно?

Залізо - один з найважливіших мікроелементів, який в обов'язковому порядку повинен надходити в організм людини (а в організм людини, яка тренується - так взагалі конче необхідно!).

Залізо надходить в організм виключно з їжею, і в основному всмоктується з продуктів тваринного походження. Рослинне залізо не дуже добре засвоюється у нашому організмі. Частина заліза витрачається, а частина відкладається. А ось перевірити, чи достатньо в організмі заліза можна, здавши аналіз крові на феритин. Спеціальний переносник заліза називається білок трансферин, і його ми можемо виявити, здавши аналіз крові. З того, наскільки багато заліза несе наш переносник, можна судити про дефіцит заліза. У лабораторії цей показник називається насичення трансферину залізом, і його обов'язково потрібно перевіряти, оскільки навіть за нормального феритину та трансферину, він може знижуватися і сигналізувати нам про можливі проблеми в майбутньому.

Unsplash

Залізодефіцитна анемія - це найвиразніший прояв нестачі заліза в організмі, коли організм вже не може його самостійно компенсувати, витягаючи із запасів. Це дуже небезпечний стан, тому що тоді знижується гемоглобін та кількість червоних кров'яних тілець – еритроцитів. А це дуже погано, адже еритроцити доставляють кисень до клітин нашого організму. І якщо настає залізодефіцитна анемія, то страждають усі органи та системи!

Причини дефіциту заліза

  • Недостатнє надходження заліза. Тут важливу роль відіграє ваш раціон харчування. Наприклад, вегетаріанство або недостатня кількість червоних сортів м'яса у раціоні. Також проблема може бути пов'язана з поганим всмоктуванням мікроелемента в шлунково-кишковому тракті (наприклад, при хронічному гастриті).
  • Надмірні втрати заліза. Втрата мікроелемента відбувається при гострій або хронічній крововтраті (наприклад, при виразковій хворобі, геморої, порушенні менструального циклу), виражених хронічних запаленнях або навіть злоякісних пухлинах. Саме тому важливо вчасно звернутися до фахового лікаря для визначення причини залізодефіциту.

Тільки правильне встановлення діагнозу та виявлення причини допоможе вилікуватися та заповнити дефіцит. Для того, щоб поповнити залізо потрібно правильно харчуватися, обов'язково вживати червоні сорти м'яса, а також додати препарати заліза. Запам'ятайте! Залізо із продуктів рослинного походження (яблука, гранатовий сік) всмоктується лише на 20 відсотків, тому лікувати такими продуктами залізодефіцит неправильно та небезпечно, можна погіршити ситуацію новими захворюваннями. Та й для порівняння – добова норма заліза – 300 г яловичини чи мішок яблук.

Unsplash

Щодо препаратів, тобто два способи введення заліза – пероральний (через рот) або внутрішньовенний. Вводити залізо внутрішньом'язово не можна! Внутрішньовенно залізо вводиться у двох випадках – у критичних ситуаціях, коли дефіцит призвів до тяжкої анемії, яка загрожує життю, або коли через захворювання шлунково-кишкового тракту залізо просто не всмоктується. Але і в останньому випадку іноді можна обійтися без крапельниць, оскільки існують препарати, які всмоктується в ротовій порожнині.

Щодо препаратів для перорального введення заліза, то існує дві групи - двовалентне або тривалентне залізо. Потрібно розуміти, що прийом препаратів заліза часто супроводжується диспептичними явищами (болі у животі, запори, проноси, здуття). Іноді можна впоратися за допомогою корекції режиму прийому, а іноді – змінюючи групу.

  • Двовалентне залізо – найефективніші препарати, але найчастіше викликають неприємні ефекти.
  • Тривалентне залізо - побічні ефекти зустрічаються рідше і менш виражені, але ці препарати вимагають більш тривалого прийому. Плюс препаратів цієї групи – випускаються у жувальних таблетках і їх можна застосовувати при порушеннях всмоктування заліза, так лікування краще переноситься та не дратує шлунково-кишковий тракт.

Unsplash

Які лабораторні аналізи свідчать про проблеми із залізом?

  1. Гемоглобін (менше 120 г/л). При вираженому та тривалому дефіциті гемоглобін знижується, після початку лікування першим підвищується (але це не означає, що лікування можна закінчувати).
  2. Залізо. Цей лабораторний аналіз показує наявність заліза у сироватці крові. Знижується при залізодефіцитах середнього ступеня вираженості, далі слідує анемія.
  3. Феррітін. Відображає наявність запасів заліза у організмі. Це перший маркер, оскільки при дефіциті саме цей показник знижується першим. І саме цей показник у процесі лікування останнім приходить у норму. Вважається, що прийом препаратів можна припинити лише тоді, коли цей показник прийшов до норми.
  4. Трансферин. Показує, чи немає проблем саме з переносниками заліза. Трапляються випадки, коли запасів вдосталь, а ось білка-переносника в організмі немає.

Залізодефіцит – серйозна та небезпечна проблема. Рекомендовано хоча б раз на рік робити аналіз крові саме на показники, пов'язані із залізом, щоб не упустити ситуацію та не погіршити її. Особливо важливо стежити за цим показником тим, хто займається спортом, інакше ваш організм ризикує не отримувати кисень у потрібному обсязі, а це може призвести до сумних наслідків.

Слідкуйте за своїм здоров'ям, займайтеся спортом та будьте щасливі!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK