Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Цукерки, сигарети, стрес, ожиріння... А ось про алкоголь жодного слова. Що ще може стати причиною появи та загострення псоріазу?

Псоріаз — річ неприємна та вкрай болісна. Особливо якщо це бляшковий псоріаз - найпоширеніший тип, що супроводжується почервонінням ділянок шкіри з утворенням сріблястих лусочок.

Згідно з даними Міжнародної федерації асоціацій псоріазу IFPA, у світі понад 125 мільйонів людей страждає від цієї хвороби. Щодо України, у нашій державі їх кількість становить 1,5 мільйона хворих.

Часто причиною появи псоріазу стають «погані» гени, але навколишнє середовище та неправильний спосіб життя можуть посилити симптоми. Є й хороша новина: «Багато людей знають, що саме посилює їхній псоріаз. А якщо знають, то й вживають заходів щодо його уникнення», - стверджує Аднан Насір, доктор медичних наук та дерматолог із Ролі (США).

Як запобігти появі псоріазу чи не погіршувати його перебіг? Почни з відмови від наступного.

1. Уникати прогулянок на сонці

Ультрафіолет природно пригнічує імунітет. Але не все так однозначно. Що стосується псоріазу, то він частково полегшує симптоми. Саме тому дерматологи інколи призначають процедури фототерапії.

"Вітамін D - теж непоганий захід у боротьбі з псоріазом", - упевнений Корі Л. Хартман  радник з чоловічого здоров'я, засновник і медичний директор Skin Wellness Dermatology (США).

У той же час, якщо наважишся повалятися на сонечку, будь обережний і користуйся кремом від засмаги, а також обмеж час впливу променів на шкіру до 10 хвилин (особливо якщо приймаєш біологічні ін'єкційні препарати, здатні пригнічувати імунну систему). Пам'ятай, що перестаравшись і отримавши сонячний опік, ти можеш викликати погіршення стану псоріатичних уражень, а в найгіршому випадку - підвищити ризик розвитку раку шкіри.

Читайте також: Багато кави, мало води: 8 харчових звичок, з якими настав час покінчити

2. Їсти нездорову їжу

Не новина, що ожиріння і псоріаз мають причинно-наслідкове коріння. Але скільки б кілограмів ти не важив, пам'ятай: важлива не лише вага, а й їжа, що споживається. Дуже погано, якщо ти регулярно вживаєш магазинні кондитерські вироби (у них багато шкідливих жирів), напівфабрикати та солодку газировку.

«Запалення шкіри при псоріазі може вказувати на запалення всередині тіла, – каже доктор Насір. – Тому, коли непокоїть псоріаз, є ризик і того, що в тебе розвивається метаболічний синдром».

Згідно з дослідженням 2020 року, опублікованому в Journal of Investigative Dermatology, навіть короткочасна дієта з високим вмістом насичених жирів і простих цукрів може спричинити псоріаз та подібні запалення в організмі. Хоча остаточного плану харчування за такої хвороби не існує, людям із псоріазом насамперед радять збалансовано харчуватися: їсти, наприклад, лосось, броколі, ягоди та авокадо.

Лікар Насір додає: «Не дивуйся, якщо слідом за келихом крафтового пива чи солодкого рогалика у тебе проявляються загострення хвороби. Це звичайне явище після великої дози глютену». Тому хворим радять дотримуватись безглютенової дієти.

· Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Dermatology and Therapy, 36% респондентів з псоріазом дотримувалися схожого плану харчування, щоб полегшити симптоми. У результаті більше половини досліджуваних зазначили, що відмова від глютену таки покращила ситуацію з перебігом хвороби.

Читайте також: Венеричні захворювання: типи та способи боротьби

3. Стрес

Дослідження, опубліковане у 2021 році в Журналі персоналізованої медицини, показало: у 69% випадків стрес – потенційний тригер виникнення псоріазу.

Взаємозв'язок між стресом та псоріазом складний і не дуже досліджений. Тому сьогодні розвивається "психодерматологія" - нова область медицини, "розташована" на стику дерматології та психічного здоров'я.

Зараз ця наука робить перші боязкі кроки у боротьбі з цією хворобою. І головне, що вона рекомендує — не нервувати, намагатися розслаблювати своє тіло. Як? Робити зарядку. А якщо зовсім немає сил, подумати про те, щоб звернутися до психолога чи психіатра.

4. Куріння

Дослідження, опубліковане в Американському журналі епідеміології, показало, що у затятих курців ризик розвитку псоріазу майже вдвічі вищий, ніж у некурців.

Хімічні речовини у звичайних та електронних сигаретах звужують кровотік, що приводить організм у стан стресу та запалює шкіру. Нікотин також  шкодить імунній системі: і не тільки твоїй, а й оточуючих.

Читайте також: Що та коли тобі потрібно обстежити залежно від віку

5. Ігнорування ожиріння

Клітини жирової тканини - не просто пасивні контейнери з енергією. Вони активно виробляють стимулюючі подразнення цитокіни, - стверджує доктор Насір. – Зменшуючи кількість жирових клітин, ти знижуєш кількість запальних цитокінів, а отже, і симптоматику псоріазу ».

Як перемогти «сало»: високоінтенсивне інтервальне тренування тобі в допомогу. Воно спалює більше жиру, ніж будь-який біг трусцею. Згідно з новим дослідженням, опублікованим у Британському журналі спортивної медицини , практикуючи HIIT (інтервальні тренування) тричі на тиждень протягом трьох місяців, ти можеш схуднути на 10 кг. Задумайся.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK