Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

А чи в курсі ти, що достатня кількість сну = втрата ваги, покращення травлення, настрою та в цілому збільшення тривалості життя?

Переоцінити сприятливий вплив сну на організм людини неможливо. Якби його продавали як приправу або спецію, це була б найбільше продається добавка у світі. Адже не новина, що сучасне життя зі своїми стресами позбавляє нормального сну всіх та кожного.

Додай сюди ще тренування, жорсткі дієти, посиденьки в барі до ранку… Ось ти й перетворюєшся на зомбі. Адже сон — протилежність цьому. Навчившись розпорошуватись на менше справ і виділяти час для сну, ти можеш значно покращити час неспання. Як і чому?

Сон допомагає швидко схуднути та покращити форму тіла

Години, проведені у ліжку, можуть принести стільки ж користі, скільки і години у тренажерному залі. За словами Емілі Каподилупо , вченої з даних зі сну з Whoop, щоби твоє тіло було м'язистим і красивим, тобі потрібен гарний сон.

«На тренуваннях ти намагаєшся досягти гіпертрофії м'язів, тобто накачатися. Але для того, щоб м'язи росли, тіло має виробляти гормон росту. Як гадаєш, коли воно його виробляє? Вірно: під час сну, цілих 95%. Якщо ж ти не виспався, то скільки в залі не потітимеш, результату не отримаєш», - стверджує Емілі .

Читайте також: Сон сделает тебя секс-гигантом - ученые

Втома також знижує контроль над імпульсами та обмежує твою здатність займатися спортом. А ще тягне за собою бажання з'їсти жирний пончик замість яблука. А дослідження, опубліковане в Американському журналі епідеміології , показало: чоловіки, які не висипаються, на 33% мають більше шансів потовстіти в наступні 16 років життя.

"Якщо лягаєш спати все пізніше і пізніше, у тебе більше шансів ще раз поїсти, а не лягти вчасно", - зазначає Каподилупо. - Крім того, недосипання стимулює вироблення гормону стресу (кортизолу), що переводить тебе в фізіологічний стан економії калорій. А це означає, що зрештою зберігатимеш більше жиру, ніж м'язів».

Сон допомагає імунітету та травленню

Нестача сну може означати, що тіло не працює з максимальною продуктивністю. Твоя імунна система та травлення страждають, коли постійно позбавляєш їх необхідного відпочинку. Лікар Доктор Ніколь Авена , доцент кафедри нейробіології в Медичній школі Маунт-Сінай, пояснює:

«Імунна система покладається на сон, щоб «надолужити втрачене» в боротьбі з патогенами, які часто-густо атакують тебе в повсякденному житті. Травлення також залежить від сну: останній підтримує роботу шлунково-кишкового тракту. Без нормального сну ти частіше хворієш або ніколи не одужуєш, навіть від дрібниць на зразок звичайної застуди.

Читайте також: Сон-диета: ложись пораньше и худей

Нестача сну часто стає ще й причиною регулярного розладу шлунка, за яким маєш здуття живота і дискомфорт. Твоєму травленню потрібен сон, він допомагає засвоювати поживні речовини і правильно зберігати вітаміни та мінерали».

Сон збільшує тривалість життя

Група вчених з Гарварда проаналізувала дані трьох окремих досліджень і виявила, що 5-годинний сон на добу (або менше) може збільшити ризик смертності на 15%. Навіть незначне скорочення сну (від 6 до 7 годин на добу) викликало підвищений ризик кальцифікації коронарних артерій, що ведуть до серцевих нападів та серцевих захворювань. Доказів зв'язку між апное уві сні та серцево-судинними захворюваннями (інсульт, гіпертонія та нерегулярне серцебиття) також стає все більше. Задумайся.

Сон покращує настрій та психічне здоров'я

Як не дивно, сон також був одним із найважливіших факторів, що регулюють психічне здоров'я відомого фітнес-тренера Джо Вікса. Щойно він став новоспеченим батьком, брак сну зробив його дратівливим і пригніченим, особливо, колі коли бідолаха намагався впоратися з наростаючим тиском з боку сім'ї та бізнесу. Хоч ідея впиватися кофеїном була привабливою, Вікс знав, що зрештою проблему це лише посилить. Виробивши режим нічного сну і дотримуючись його, він помітив величезну різницю у своєму настрої.

Читайте також: Почему 6-часовой сон — это вредно

"Сон - це одна з найважливіших речей для психічного здоров'я і складу тіла. Люди думають, що вони герої, метушаться і сплять по 4-5 годин на добу, і дарма. Вендетта наздожене. Мені треба було взяти відповідальність, дисциплінувати себе та віддати пріоритет сну. Коли я зробив цей вибір, емоційні дії виявилися майже миттєвими», — ділиться Вікс. — Це покращило мої результати у всьому, що я роблю. Це дуже невелика зміна способу життя, але в результаті вона здійснила колосальний вплив».

Існує маса досліджень, що підтверджують слова Вікса. І не погоджуються з ними тільки ті, хто не висипаються, від чого є тривожними, депресивними і втомленими. Роби висновки. Не вбивай себе. Спи достатню кількість часу.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK