Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Будеш здивований: 12 відомих предметів гардеробу своїм існуванням завдячують сухопутним, морським та повітряним військам світу

  • 1630-ті роки. Краватка

Хорватські найманці

3seaseurope.com

Щось накшталт пов'язок на шиї як елемент військової уніформи носили й древні римляни. Але появі краватки в сучасному її розумінні ми можемо бути зобов'язані хорватам часів Тридцятирічної війни . Тоді це були маленькі шийні хустки із вузлами.

Цей предмет гардеробу, названий французами «краватка», протягом наступних трьох століть змінював свою форму та розвивався. А потім американський підприємець Джессі Лангсдорф з Нью-Йорка остаточно модернізував і відразу запатентував краватку в 1926 році. З того часу ця річ особливо не змінилася.

На честь свого «кравецького вкладу» Хорватія і досі відзначає Міжнародний день краватки – щороку 18 жовтня.

Читайте також: Найкращі військові годинники, натхненні збройними силами (частина I)

  • 1720-ті роки. Бушлат

Британський королівський флот

detoujours.com

Різні варіації традиційного двобортного важкого вовняного бушлату, мабуть, існували століттями. Але перша згадка про це пальто з'явилося в американських газетах приблизно 1723 року.

ВМС США припускають: цей термін виник як абревіатура від «пілотна тканина» — щось на зразок матеріалу, що тоді використовувався для виготовлення пальто. Але є й інша точка зору, згідно з якою бушлат своїм походженням перегукується з голландським словом «pijjekker».

  • 1850-ті. Кардиган

Британська армія

usmilitariaforum.com

Лорд Кардиган. Він же Браднелл, Джеймс Томас, 7-й граф Кардиган – англійський генерал. Ймовірно, виключно з міркувань скромності, дав своє ім'я в'язаним вовняним жилетам, які носили його кавалерійські офіцери (воювали з росіянами у Кримській війні).

Серед патріотично налаштованих британців, які бажають вшанувати пам'ять свого героя-переможця, назва та стиль прижилися. Тож кардиган і дожив до наших днів.

  • ХІХ століття. Чиноси

Європейські військові

barkersonline.co.nz

Першими «панталони чинос» європейським збройним силам у 1800-х представили іспанці. Але саме слово відноситься до китайської мови і своїм походженням веде до бавовняної саржової тканини, з якої, власне, ці штани і шилися.

Потім прийшли американці, які під час іспано-американської війни в 1898 для своїх формених штанів (але вже в кольорі хакі) імпортували той самий матеріал. Термін скоротили до «чіносу». А потім упродовж наступного століття і зовсім «прикрутили» ці штани до студентської тематики, таким чином сформувавши стиль Ліги плюща.

Звідки взявся колір хакі? Наприкінці 1840-х років лейтенант британської армії Гаррі Ламсден, який служив в Індії, шукав спосіб замаскувати свою яскраво-білу бавовняну форму. Спершу на допомогу йому прийшов річковий бруд, потім випадково пролитий на штани чай, ну а далі — ти напевно вже здогадався.

Читайте також: Жаби Гіммлера: як з'явився військовий камуфляж

  • ХІХ століття. Футболка

ВМС США

tsdesigns.com

Перша схожа на сучасну футболку вперше була випущена для ВМС США як спідня білизна (перші роки після іспано-американської війни). Народ не міг не звертати увагу на моряків, які хизуються в теплому кліматі в одних спідніх «сорочках» без формених курток.

  • ХІХ століття. Джинси

ВМС США

ebay.co.uk

Схожа на футболки історія. Моряки створили запит на практичніший робочий одяг. Тоді джинсові комбінезони і були вперше дозволені. А саме:

· Рік 1901 - для рядових матросів;

· Рік 1913-й-для офіцерів.

Але давай не забувати, що ще у 1870-х, задовго до військових, такі штани носили ковбої та шахтарі.

  • ХІХ століття. Високі черевики

Армія США

shoegazing.com

Черевики довгий час були улюбленим взуттям солдатів у всьому світі. Але одне з перших застосувань високих черевиків (вище щиколотки) з'явилося в 1904-му році (армія США випустила «похідні черевики червонувато-коричневого кольору»).

Це було похідне взуття із закритим носком та дев'ятьма вухами зі шнурівкою «дербі » спереду. Окремо варто звернути увагу на шнурівку: її замінили (на дербі) після того, як виявили, що верхні гачки на більш ранніх моделях швидко зношувалися.

А потім на вимогу легендарного генерала Джона Дж. Першінга черевики «прокачали»: пошили з водонепроникної шкіри з товстою підошвою. Саме те що треба для суворих умов окопної Першої світової війни.

Сьогодні таке взуття асоціюються із зручними цивільними робочими черевиками на зразок Wolverine 1000 Mile.

Читайте також: Чоловічі черевики: як обрати взуття до зими

  • 1910-ті. Тренчкот

Британська армія

pinterest.co.uk

Дизайн розроблений у військовому міністерстві Британії у 1901 року. Але саме під час Першої світової класичний британський плащ стандартизувався. Мета: забезпечити офіцерів водостійкою і легкою річчю на противагу важким шинелям.

Виробництво на себе взяв Томас Барберрі. Він використав міцний габардин, винайдений ним же 1879 року. Однак є й інша думка. Її відстоює конкурент Burberry — компанія Aquascutum, яка стверджує: «Ми робили одяг, схожий на плащ, ще за часів Кримської війни. Це було раніше на півстоліття».

  • 1930-ті роки. Сонцезахисні окуляри-авіатори

ВПС США

wikipedia.org

У 1936 році компанія Bausch & Lomb нарешті створила гідну та стильну заміну незграбним окулярам, які на той час носили американські пілоти. А приблизно 1958 року з'явився варіант із квадратною рамою, представлений компанією American Optical (AO). Модель назвали "Навігатор" і вона швидко стала популярною, а потім і зовсім стандартизованою американськими військовими як MIL-S-25948 .

Цікавий факт: хоч AO - піонер стилю, сьогодні офіційний постачальник ексклюзивних окулярів для Міністерства оборони США (з 1982 року) - компанія Randolph Engineering .

  • 1930-ті роки. Штани-карго

Британська армія

qmfashion.wordpress.com

У роки, що передували Другій світовій, британці представили свою ранню версію бойової форми. Це була пара вовняних саржових штанів із двома додатковими кишенями:

· У верхній частині правого стегна - кишеня для польового одягу;

· На лівому коліні - кишеня для карти.

Американці помітили штани і згодом представили свій варіант із кишенею для зберігання боєприпасів (штани десантників). Через півстоліття цей предмет гардеробу пробрався до лав цивільних осіб і сьогодні став невід'ємною річчю для кожного любителя штанів з кишенями.

Читайте також: Винаходи у Першу світову війну, які змінили світ

  • 1940-ті. Чоботи для пустелі

Британські військові у Бірмі

insidehook.com

Друга світова. Натан Кларк спостерігає як офіцери у вільний від «роботи» час розгулюють у незвичайних черевиках із креповою підошвою та замшевим верхом. Також дізнається, що в них не потіють ноги, завдяки чому в цьому взутті дуже комфортно в спеку. Військові розповідають, що черевики пошиті та куплені на базарі у Каїрі. Після повернення до Англії Кларк вирішує створити власні прототипи. В результаті ми знаємо цей вид взуття як desert boots.

  • 1950-ті. Куртка бомбер

ВПС США

hypebeast.com

Справа рук компанії Alpha Industries. Інженери розробили нейлонову куртку-бомбер MA-1 як легку, водонепроникну і теплу модифікацію шкіряних льотних курток, які раніше носили американські військові льотчики.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK