Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Здавалося б де спорт, а де мода. Але ні: часто мода не лише стежить за спортом, а й запозичує у нього ідеї. Які читай у нашій статті

1. Кеди - зі спортивного майданчика в гардероб

Історія кед повертає нас у ХІХ століття. Все почалося 1839 року, коли американець Чарльз Гудієр винайшов вулканізовану гуму. Це нововведення привело до створення взуття з гумовою підошвою («plimsoll»). Компанія US Rubber Company змінила дизайн черевиків і почала продавати популярні Keds.

Unsplash

У 1917 році на ринку з'явилися Converse і випустили власні культові Chuck Taylor All Star, які носять і сьогодні. Ці ж кеди були на ногах баскетбольної команди США на Олімпійських іграх у Берліні у 1936 році . До речі, на тих же іграх американський бігун і чотириразовий володар золотої медалі Джессі Оуенс носив бегові кеди, розроблені Адольфом (Аді) та Рудольфом Дасслерами – братами, чиє суперництво призвело до створення Adidas та Puma. Але це взуття, як і раніше, в основному використовувалося спортсменами. А потім прийшли 1950-і роки, і підлітки-бунтарі, змінили туфлі на пару кед. Батьки тоді на собі «рвали волосся».

Unsplash

І лише у 70-х/80-х роках Nike зміг інтегрувати спортивне взуття у широкі неспортивні маси. Особливо бренду в цьому допомогли Air Jordan Майкла Джордана. Незабаром вони стали одним із основних елементів вуличного одягу, а хіп-хоп допоміг зробити їх популярними. Гурт Run-DMC та інші репери носили свої чорно-білі Adidas скрізь, куди б не ходили. Ця тенденція зміцнилася і зберігається досі.

Читайте також: Мамо, я в шапці! 6 наймодніших і найтепліших головних уборів на зиму

2. Сорочки поло - від практичності до елегантності

Спочатку «поло» призначалася не для гри в поло, а була створена для тенісу. Її винайшов французький тенісист Рене Лакост. Це була бавовняна сорочка з короткими рукавами і коміром, тоді вона стала зручною альтернативою вузьким фланелевим штанам і светрам, які зазвичай носили тенісистами. Рене зламав шаблони, коли з'явився в ній на Відкритому чемпіонаті США 1926 року. А після виходу на пенсію в 1933 році він взагалі заснував компанію з продажу своїх тенісних футболок.

Unsplash

На сорочках Лакоста було зображено логотип у вигляді крокодила - ода прізвиську тенісиста («Крокодил»). Сорочки стали відомі як «поло», оскільки припали до душі гравцям у поло (замість сорочок з довгими рукавами та коміром вони тепер одягали виключно нові тенісні Lacoste).

Unsplash

До 1950-х років поло перекочували з роздягальні до наших шаф. Сьогодні носити такі не соромляться навіть теле- та кінозірки.

3. Університетські куртки — з ВНЗ до моди

Спочатку куртки Леттермана були предметом престижу для спортсменів. Але сьогодні вони – невід'ємна деталь «всеамериканського спортивного образу». Цьому стилю одягу ми зобов'язані бейсбольній команді Гарвардського університету та прагненню виділити її найкращих гравців.

bqsports.com

Все почалося в 1865 році, коли гравці команди почали носити товсті вовняні светри з університетською літерою "H". Зберігалася вона лише у найрезультативніших і служила показником досягнень.

Незабаром важка вовняна уніформа перетворилася на кардигани з пуловером та куртки з вовни і шкіри, які ми знаємо сьогодні. Це, до речі, було незадовго до того, як університетська куртка стала символом статусу у середніх школах та коледжах США. Потім цей стиль поширився на професійні товари для фанатів. Так потихеньку він і проник у мейнстрім та поп-культуру.

Unsplash

Згадай, наприклад, культовий кліп Майкла Джексона «Thriller». Там він носить червоно-золоту університетську куртку. Або ті ж таки Run-DMC, або NWA — всі вони теж використовували цей стиль: як на вулицях, так і на сцені.

Сьогодні кожен не лінивий модний бренд шиє власні версії університетської куртки. І, судячи з трендів, з моди вони підуть не скоро.

Читайте також: Стрітстайл у самоізоляції: що носять ікони вуличного стилю, поки сидять удома

4. Спортивні костюми - з бойових мистецтв у мейнстрім

Сьогодні спортивні костюми мають майже всі. А найкумедніше — переважна більшість серед них ніколи не займається спортом.

80scasualclassics.co.uk

Звідки взялася мода одягати це? Скажімо спасибі легендарному Брюсу Лі: саме він популяризував цей одяг. В принципі, нейлонові і бавовняні штани та джерсі були в моді з 1960-х років. Але коли Лі почав одягати їх у своїх фільмах, еластичний спортивний одяг тут же увірвався до нашої колективної модної свідомості. І покидати його він теж не збирається.

mjackets.com

5. Штани для йоги - зі студії на вулицю

Unsplash

Забавний факт, що породжує суперечки в академічних колах: багато шкіл забороняли учням носити облягаючі легінси. І що ми побачили у результаті? Кожна друга (особливо школярка) або дівчина, яка має хоч якесь відношення до йоги, обов'язково одягає цей предмет гардероба. «Відповідальність» за це несе компанія Lululemon, що зробила легінси мейнстримом та невід'ємною частиною гардеробу кожної навколоспортивної леді.

Unsplash

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK