Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Не знаєш, що саме тобі потрібно від залу: бодібілдинг, фітнес чи пауерліфтинг? Заходь на MPORT: тут пояснять

Багато хто з нас ходить до зали просто займатися. Але це поняття не дуже точне. Одна й та сама штанга служить снарядом і в бодібілдингу, і в пауерліфтингу, і у важкій атлетиці, і у фітнесі. На цю штангу схожий и середньо статистичний відвідувач спортивного залу. Він безсистемно використовує методики, висмикнуті з різних видів спорту, не розуміючи, що завдання, що перед ними стоять – діаметрально протилежні.

Отже, зрозумій, що тобі потрібно від зали і вибери, нарешті, «правильний» вид спорту.

Пауерліфтинг

Пауерліфтери вважають, що якщо робити лише три вправи – жим лежачи, присідання та станову тягу – результат буде приголомшливим. Адже саме ці рухи поступово розгойдують майже всі групи м'язів! Тому «ліфтера» не назвеш дохляком. Та й чи може бути кволим атлет, який уже за півроку тренувань впевнено тисне лежачи 100 кілограм?

Маса у пауерліфтера росте сама по собі – правда, уваги на неї він не звертає. Головне для цього спортсмена – зростання ваги штанги, а не власного тіла. Щоб піднімати якомога більше, «ліфтер» застосовує невелику кількість повторень та інші технічні прийоми – наприклад, прогин спини в жимі лежачи (щоб траєкторія руху штанги була меншою) або неглибокий присід (з тією ж метою).

Оскільки змагальних вправи всього три, то й роботи не так уже й багато. Якщо фанат бодібілдингу може зробити 15 вправ за тренування, пауерліфтер спокійно обходиться п'ятьма.

Отже, пауерліфтинг – спорт, спрямований на підвищення максимальної ваги у трьох вправах – жимі лежачи, присіданнях та становій тязі. Займаючись за методиками «ліфтерів», ти швидко станеш потужним та сильним. А ось про гарний рельєф м'язів – чітке промальовування дельт або біцепсів – можна забути.

Деякі тренери радять новачкам перші роки займатися виключно пауерліфтингом. Мовляв, це дозволить швидко освоїти велику вагу, наростити непогану масу м'язів, яку згодом можна «відтрихтувати» за допомогою методик бодібілдингу. Правоту цих тверджень побічно підтверджує саме життя: більшість тренерів у наших залах – колишні пауерліфтери.

Бодібілдінг

Любителі бодібілдингу – це чисті, що називається, візуали: для них головне об'єм та рельєфність мускулатури, а не її силові можливості. Вдале прокачування найдрібнішого м'яза для бодібілдера - предмет особливої гордості. Звідси і методики тренінгу: висока кількість повторень (8-12) та різноманіття ізольованих вправ - тобто тих, які прокачують один конкретний м'яз.

Звідси й жорсткі вимоги до харчування. Якщо пауерліфтер треба харчуватися так, щоб сил вистачало, то апологету бодібілдингу - щоб ще й росла маса "сухих" м'язів.

Іноді необхідність правильно харчуватися у бодібілдерів переходить у манію. Вони вчитуються у довідники калорій, а кожен обід у них перетворюється на математичний обрахунок «поганих» і «хороших» жирів. Напевно, тому займатися бодібілдінгом не дешево. Їсти щодня яловичий філе, пити недешеві протеїнові коктейлі, добавки та вітаміни – все це коштує чималих грошей.

Фітнес

Вважається, що фітнесом займаються в основному дівчата, мета яких - прибрати зайві кілограми на найапетитніших місцях. Насправді фітнес – це те, що інтуїтивно робить більшість відвідувачів спортивних залів. Вони виконують аеробні вправи, щоб зігнати жир і потренувати серце, а силові – щоб трохи підкачатися.

У цьому і весь класичний фітнес, на відміну від бодібілдингу: жодних спортивних рекордів – лише гарна форма. Звідси і загальні принципи тренінгу - більше вправ, швидкість виконання, легкі ваги та багато повторень.

Що ж, є чоловіки, яких задовольняє і такий підхід до спорту – в основному це ті, кому під 40. Інші клієнти фітнес-залу – хлопці, які страждають на зайву вагу.

Фітнес гарний тим, що він, мабуть, найкорисніший для здоров'я. Якщо класичний «качок» багато спить і вантажить тонни калорій, то любителі фітнесу - це енергійні люди з красивою фігурою і залізним здоров'ям.

Отже, вибирай!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK