Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Згідно з однією з версій, у створенні вермуту брав участь сам Гіппократ. Тому є всі причини вважати, що великий давньогрецький лікар і є творцем цього спиртного

Хочеш бути схожим на аристократа — пий вермут: напій має шляхетне медичне походження.

 

До Другої світової вермут був одним із найпопулярніших спиртних напоїв.

"А потім були військові дії, через які постачання спиртного припинилися", - говорить Адам Форд, господар бренду вермут Atsby Vermouth.

Читай також: Як відкрити вино без штопора: 5 чоловічих порад

Війна стала ударом: Італія припинила експорт алкоголю. Адже на той момент вона була постачальником №1.

Через багато років напій знову набирає обертів популярності. І щоб ти культурно та інтелігентно його розпивав, ми попросили американського експерта ввести читачів MPort у курс справи про те, як потрібно поводитися з цим благородним напоєм.

Трохи історії, чи до чого тут Гіппократ?

Деякі історики стверджують, що до створення вермуту руку приклав сам Гіппократ. Вважається, що саме він уперше склав рецепт напою у V-IV столітті до нашої ери. Ніхто не знає, чи так було насправді. Відомо лише те, що рецепт цього алкоголю довго ще поневірявся у століттях. І лише 1786-го року винороб Антоніо Бенедетто Карпано в Турині організував перше промислове підприємство з випуску спиртного.

Вино Гіппократа: десять крутих фактів про вермут

Вино Гіппократа: десять крутих фактів про вермут

pinterest.com

Що таке вермут насправді?

Читай також: Наука пияцтва: ТОП-6 секретів про спиртне

Вермут – це кріплене вино, ароматизоване пряними та різними лікарськими рослинами. Останні туди додають заради аромату. Але це позначається і на міцності напою. Тому виробникам доводиться додавати спирт, що позитивно впливає не лише на міцність, а й на термін зберігання вина.

А що замість спирту можна туди додавати?

"Існують різні способи виробництва вермуту", - говорить Форд.

Якщо конкретно говорити про Америку, тамтешні винороби не соромляться у напій доливати бренді чи горілку. Сам Форд остуджує випивку до температури його льоху, додає трави, потім наливає чистий зерновий спирт і залишає настоюватися 6 місяців.

Який смак має гарний вермут?

"Якщо вермут хороший, вермут просто хочеться пити", - каже Адам.

Він має аромат спецій, солодкуватий, присутній змішаний смак вина та бренді. Хороший вермут – це як смачний та збалансований коктейль.

Вино Гіппократа: десять крутих фактів про вермут

Вино Гіппократа: десять крутих фактів про вермут

depositphotos.com

Культура розпиття

Читай також: Якщо не допив: що робити із залишками вина

“Як правило, вермут використовують як основу для коктейлів (Manhattan, наприклад). Але я часто зустрічаю і таких, які п'ють вино навіть без льоду, просто чистим», — каже Форд.

Як правильно зберігати?

“Його дуже часто зберігають неправильно – обурюється експерт. – Вермут – не лікер. Відразу після відкорковування його треба закривати і поміщати в холодне місце», — майже не накричав на нас Адам. Тепер пити це спиртне більш ніж за 10 метрів від холодильника, більше не ризикуємо.

Як довго вермут зберігає свій смак після того, як його відкрив?

“Все залежить від вермуту. Бувають різні. Як правило - від 6 тижнів до 2-х місяців, і то в холодильнику, - заплутує нас експерт.

Повернемося до історії. Навіщо його використовували?

Про це, звичайно ж, краще спитати у Гіппократа. Хоча, Форд теж не розгубився, і сказав:

“Спочатку вермут використовувався з медичною метою. Наприклад: для покращення травлення та стимуляції виділення деяких гормонів“.

Вино Гіппократа: десять крутих фактів про вермут

Вино Гіппократа: десять крутих фактів про вермут

depositphotos.com

Чому вермут сьогодні знову популярний? І особливо у США?

Читай також: П'ємо разом: найкраще спиртне для цього вікенду

“Здорове харчування, роздільне харчування, вегани, вегетаріанці – всім їм цікаво знати, що вони кладуть та заливають усередину себе. Та й жадібність до знань теж грає не останню роль: якщо 5 років тому ніхто навіть і не знав, що таке вермут, то сьогодні деякі навіть розуміються на класифікації цього спиртного», — упевнений Форд.

Розкажіть про класифікацію

  1. Vermouth Secco (dry) – сухий вермут, вміст цукру в якому не перевищує 4%.
  2. Vermouth Bianco – білий вермут, містить від 10 до 15% цукру.
  3. Vermouth Rosso (sweet) - червоний вермут із вмістом цукру більше 15%.
  4. Vermouth Rose — рожевий вермут із концентрацією цукру між білим та червоним.
  5. Vermouth Bitter - гіркий вермут відноситься до біттерів і використовується, як правило, як дижестив на допомогу травленню.

Читай також: Який алкоголь найшкідливіший за всіх

Класичними вважаються різні сорти італійських та французьких вермутів. А ось на території сусідніх країн випускають вермут двох типів: міцний та десертний. Міцний містить етилового спирту 18% об. та цукру 100 г/дм³, десертний -16% про. та 160 г/дм³. Як міцний, так і десертний вермути виробляють трьох видів: білий, рожевий і червоний. Один із найпопулярніших - "Букет Молдови".

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK