Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Достатньо всього кілька жменей зелені на день, і твоя їжа стає набагато кориснішою.

Якщо раніше ти уникав їсти будь-яку зелень, то настав час внести зміни до раціону – почати включати її до складу своїх страв.

 

Що ми розуміємо під поняттям зелень?

Зелень - це листя рослин, яке використовується в кулінарії і може бути використане як у свіжому, так і в сушеному вигляді.

Важливо відрізняти зелень від спецій, оскільки останні зазвичай є іншими частинами рослин, такими як кора (кориця), ягоди (перець), насіння (кмин), коріння (куркума), квіти (ромашка) і бруньки (гвоздика).

Unsplash

Чим зелень корисна здоров'ю?

Насамперед, зелень збагачена корисними фітохімічними речовинами, які позитивно впливають на організм. Численні дослідження свідчать, що поліфеноли, що містяться в зелені, можуть допомогти у запобіганні таких захворювань, як рак, хвороби серця, Альцгеймера, цукрового діабету та багатьох інших. Поліфеноли також мають антимікробні властивості, що допомагають захищати організм від шкідливих бактерій.

Зелень надає стравам різноманітності та покращує смак без зайвих калорій, що сприяє контролю над почуттям голоду.

Читайте також: Пряний базилік: топ найкорисніших властивостей спеції

Яку кількість зелені потрібно з'їдати, щоб була користь?

Насправді, немає строгих норм, які це визначають. Однак, чим частіше і різноманітніше вона буде присутня у твоєму раціоні, тим краще.

Unsplash

Краще використовувати свіжу чи сушену зелень?

Єдина відмінність між свіжою та сушеною зеленню полягає у вмісті води. Використовуючи сушену зелень, ти все одно отримаєш більшу частину корисних речовин, що містяться у свіжій зелені, але «суха» матиме більш концентрований смак, тому її потрібно менше.

Поєднання зелені та продуктів

Ти можеш додавати зелень у будь-які страви на свій смак, але є класичні поєднання, з яких ми радимо почати знайомство:

Базилік – ідеально підходить для песто, томатних соусів, супів, пасти, картопляних страв, креветок, м'яса, птиці, макаронів, рису, яєчних страв та полуниці.

• Лаврове листя - використовують для супів, рагу, запіканок і маринадів, м'яса та птиці.

• Кріп – чудово поєднується з салатами, соусами, рибою, сметаною, сирами та картопляними стравами.

• Лемонграсс – відмінно підходить для азіатських страв, картоплі фрі, каррі, морепродуктів, супів та чаю.

• Майоран – відмінно поєднується з м'ясом, рибою, яйцями, сирними стравами та піцею.

• М'ята - додається в напої, кондитерські вироби, м'ясо, курку, йогурти, десерти, соуси та овочеві страви.

• Орегано – чудово підходить для сирних та яєчних страв, томатних соусів, піци, м'яса, хліба та пасти.

• Петрушка – гарна в песто, з яйцями, макаронами, у рисових стравах, салатах, соусах, морепродуктах та з овочами.

• Розмарин – ідеально підходить для риби, птиці, м'яса, хліба, соусів та супів.

чебрець - використовується у випіканні хліба, при приготуванні курки та птиці, у супах, бульйонах, начинках, з сиром, майонезом, гірчицею.

Unsplash

Декілька порад з приготування страв із зеленню

Сушена зелень часто ароматніша, ніж свіжа. Зазвичай одна чайна ложка сушеної зелені еквівалентна 4 чайним ложкам свіжої.

• Якщо при готуванні часто використовуєш зелень, але не любиш, щоб вона потім була в тарілці, то можеш зробити свій "букет гарні". Це невеликий мішечок із марлі, в який вкладаєш нарізані та змішані трави. Такий мішечок для посилення смаку додаєш у ємність, в якій готуєш, а перед подачею страви на стіл, його прибираєш.

• Запах і смак деяких видів трав більш стійкий, ніж у інших (наприклад, у розмарину та петрушки), і може зберігатися при тривалому приготуванні. Тому їх можна додавати на початку процесу готування.

• Деякі види зелені використовуються для надання аромату страві, але їх не їдять, наприклад, лаврове листя.

• Смак зелені з часом згасає, тому сушені трави слід викидати через 12 місяців. Свіжа зелень зберігається не більше тижня.

• Сушені трави з цілісним листям, міцно прикріпленим до стебла, як правило, більш ароматні, ніж змелене листя, що продають в пакетах або банках.

Читайте також: Зігріваюча спеція: чому взимку потрібно вживати перець

Експериментуй та поєднуй різні види трав, отримуй нові смакові відчуття та аромати у своїх стравах. Впевнені, тобі це сподобається.

 

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK