Ароматна рослина використосовується і в медицині, і в кулінарії.
Корисні властивості базиліка - через його хімічний склад: у листі багато ефірної олії, яка надає специфічного смаку і пряного аромату, а також великої кількості мінералів і вітамінів (каротин, аскорбінова кислота, рибофлавін, ніацин і рутин).
Читайте також: Зігріваюча спеція: чому взимку потрібно вживати перець
Базилік - хороший спазмолітик, що розширює судини та знімає спазм внутрішніх органів. Спиртовий настій корисний при бронхіальній астмі, застудах, грипі, зниженому артеріальному тиску.Ефірна олія використовується для загоєння ран і порізів, має бактерицидну дію. Воно також застосовується для лікування інфекційних та вірусних захворювань та зняття спазмів.
Читайте також: Мужские специи: 11 самых полезных
Базилік нормалізує температуру тіла, діючи як жарознижуючий засіб. Антиоксиданти базиліка мають протиканцерогенні властивості, тому його застосовують для лікування туберкульозу, онкологічних захворювань.Вживання базиліка покращує та стимулює роботу серця, захищає судини від шкідливого впливу.
Ну а в кулінарії базилік використовується з давніх-давен як відмінна спеція у висушеному вигляді. Часто його додають до страв італійської кухні, що надає їм неповторного аромату і пікантності.
Це цікаво