Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

8 годин сну на добу - це скоріше приблизний орієнтир, ніж абсолютна істина. Виходить, для відновлення можна спати не 8 годин, а 10? Давай дізнаємось

«По-перше, недосипання впливає на настрій, здатність вчитися та приймати рішення. Також може перешкоджати одужанню та відновленню організму після хвороби, а ще збільшити ризик появи серцевих захворювань, інсульту, діабету, ожиріння, депресії та занепокоєння, — каже психотерапевт Олена Литвиненко, яка спеціалізується на дослідженнях сну. – А з іншого боку: надто багато сну може також завдати шкоди загальному здоров'ю та бути пов'язаним із діабетом, серцевими захворюваннями, депресією, тривогою та підвищеним ризиком смерті».

1. Фактори, що впливають на потребу у сні

Вік відіграє важливу роль. Немовлятам, дітям та підліткам потрібно спати більше, ніж дорослим та літнім. У рекомендаціях медиків йдеться: люди віком від 18 до 60 років мають спати 7+ години на добу. Але є ще генетика, яка відіграє не останню роль.

«Потреба у сні визначається генетично точно так, як твій зріст або колір очей. Дослідження показують, що більшості з нас вистачає від 7,5 до 9 годин, але 13,5% населення потребують 9 годин і більше», - каже лікар Микола Васильєв. За його словами, потрібно більше спати, якщо ти хворий, відновлюєшся після жорсткого тренування, вагітний (зрозуміло, це про жінок) або компенсуєш колишнє недосипання.

Читайте також: Чому ти постійно почуваєшся сонним?

"Коли регулярно не висипаєшся, виникає і накопичується так званий дефіцит сну", - продовжує Васильєв. За його словами, цей дефіцит може бути гострим (утворюється менш ніж за місяць) або хронічним (утворюється протягом місяців/років). У першому випадку відновлення проходить недовго, у другому доведеться повозитися.

2. Ознаки недосипання

Симптоми недосипання: сонливість, нездатність зосередитись, проблеми з пам'яттю, зниження фізичної сили та пригнічений імунітет. Може збільшитися потяг до їжі і погіршитися зовнішній вигляд: прищі, червоні очі з темними колами, бажання з'їсти жирне...

"Нестача сну на гострій стадії робить млявим, дратівливим, схильним до прокрастинації, позбавленим сили волі і мотивації, а також схильним до захворювань. У хронічній стадії призводить до метаболічної дисфункції, психічних розладів та хронічних проблем», - лякає Литвиненко.

Unsplash

3. Занадто багато сну

Недосипання сьогодні явище вкрай поширене: перетренувався, перепрацював, сусід за стінкою знову до самого ранку дивився «Будинок дракона».

Читайте також: Сон у руку: чому ти вирубуєшся після сексу

Але експерти з американкої клініки SleepScore Labs пропонують поглянути на ситуацію з іншого боку: "Якщо відчуваєш сонливість протягом дня незалежно від того скільки спиш, якщо це супроводжується відсутністю мотивації і занепадом сил, можливо, ти пересипаєш. Май на увазі: останнє також може бути викликане твоїми захворюваннями. Тож варто обговорити це питання зі своїм лікарем».

4. "Золота середина"

«Як знайти норму — спочатку зрозумій свій індивідуальний хронотип, тобто внутрішній біологічний годинник», — радить Васильєв.

За його словами, тут допоможе метод спроб та помилок. Наприклад, спи 7 годин кожну ніч протягом 7 днів поспіль, потім збільшуй це число на 30 хвилин щотижня, поки не дійдеш до 9-ї години. Веди щоденник і наприкінці кожної 7-денки фіксуй, як почуваєшся з погляду бадьорості.

«Саме це допоможе визначити, коли почуваєшся найкраще і яка кількість сну корелює з твоїм індивідуальним хронотипом, ідеально підходить для оптимальної продуктивності та гарного самопочуття», – каже Микола Васильєв.

Читайте також: Солодкий сон: дев'ять гаджетів, щоб ти полюбив своє ліжко

Литвиненко рекомендує інший спосіб. Спробуй прокидатися без будильника хоча б 5 днів, зазвичай цього часу достатньо погашення боргу сну. Потім оціни, як довго природньо спиш.

"Це хороший показник твоєї базової потреби. Використовуйте відповідні програми для контролю сну. Вони будуть збирати дані та повідомляти тобі твою унікальну потребу у сні в годинах та хвилинах», - порадила Олена Литвиненко.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK