Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Не треба бути сомельє, щоб навчитися визначати напівживий алкоголь – достатньо уважно прочитати поради винного експерта Сергія Кисельова

Якщо ти хочеш відчувати всі можливі відтінки аромату вина – практикуйся, і через роки твій ніс розповість про напій практично все.

 

Але навіть недосвідчений дегустатор практично напевно зможе визначити, чи вино у пляшці здорове, захворіло чи встигло «померти». Для цього потрібно лише звернути увагу на неприємні запахи у келиху. Запахи зіпсованого вина характерні і легко запам'ятовуються.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Колір вина визначає статус чоловіка

Найвідоміший із них «пробковий», він пов'язаний з грибком, що заражає пори натуральної коркової пробки і нагадує запах нафталіну. Смішно, але цей порок частіше буває у дорогих вин, а не у дешевих, які закривають пробкою з пресованої проклеєної кіркової крихти, в якій немає пір і немає місця для грибка.

Ще один характерний аромат хворого чи померлого вина – тони окислення, які можуть нагадувати запах оцту чи хересу. «Мишачий тон» добре відчувається, якщо змочити вином руки, розтерти і понюхати, але в сучасних винах ця проблема зустрічається не так часто. А ось ледь відчутний запах сірки, що нагадує запалений сірник, про хвороби вина не говорять.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Порада від сомельє: вчися пити вино з кави

Залишки речовин, що містять сірку, можуть зберігатися у вині ще з бродіння, під час якого їх вносять для запобігання окисленню. Після контакту вина з повітрям ці тони сірки повинні піти, як і тони сірководню, який може виникнути в пляшці при зберіганні.

Загальне правило – якщо вино хворіє чи вмирає, сторонні запахи у келиху посиляться, а якщо воно здорове – зникнуть. У будь-якому разі, своєму носу варто довіряти. Якщо тобі подали вино, аромат якого викликає підозри – попроси замінити пляшку.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK