Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Відчуваєш, що перегинаєш палицю, від тебе стороняться люди і ти майже в кожній неприємній ситуації підвищуєш голос або навіть розпускаєш руки? Терміново читай цей матеріал

Ти дуже дратівливий і завжди яскраво висловлюєш свої почуття, кажеш про те, що тебе не влаштовує чи дратує. Звільняти свої почуття насправді дуже правильне заняття. Але всьому є межа. Де вона, як її не переступити і як керувати своїми негативними емоціями, — відповідає Влада Березянська.

 

Чому необхідно все ж таки позбутися негативних емоцій?

Читай також: Поради, які допоможуть тобі стати гарною та успішною людиною

Тому що такі емоції отруюють твоє життя. Вони отруюють твоє тіло, приносять із собою хвороби та нестабільний психічний стан. А ще вони отруюють відносини з близькими та друзями, відносини на роботі та кар'єрне просування, особисте життя та любовні стосунки.

Як боротися із негативними емоціями?

Прийняття

Насамперед необхідно всім серцем і розумом усвідомити, зізнатися собі в наявності у твоєму тілі та розумі негативних емоцій. Проаналізуй останній тиждень чи місяць і згадай, скільки разів виходив із себе, скільки разів відчував роздратування, злість, гнів та інше. Якщо є час, випиши такі випадки на папір.

Дай емоціям назву

Читай також: Як стати привабливим співрозмовником: поради психолога

Тепер важливо зрозуміти, які саме негативні емоції відчуваєш. Це необхідно для того, щоб зрозуміти, як із ними боротися. Негативні емоції - поняття дуже широке. Це і гнів, і заздрість, і роздратованість, і запальність.

Визнач, які негативні емоції найчастіше у тебе виникають, а головне - які почуття при цьому відчуваєш. Наприклад, коли заздриш комусь, тебе відвідує смуток, коли роздратований, то відчуваєш злість і таке інше.

Як керувати негативними емоціями: поради українського психолога

Як керувати негативними емоціями: поради українського психолога

Аналізуй

Подумай, про що говорять емоції. Задай собі питання: Чому я відчуваю це почуття? “. Наприклад, коли роздратований через пробку, в яку потрапив, запитай себе: Чому я дійсно злюсь? “.

У відповідь можеш отримати приблизно такі варіанти:

  • "Я не люблю спізнюватися";
  • "Я схвильований перед важливою зустріччю";
  • "Мені набридло, що я ніяк не можу скласти правильний графік дня, щоб не спізнюватися".

Читай також: 4 мудрі поради чоловікам

Відповідно, виходячи з відповіді, ти й отримаєш причину, над якою треба попрацювати. І зрозуміти, чому не любиш спізнюватися / що для тебе це означає, а ще навчитися контролювати свої почуття та емоції + ставитися до бізнесу холоднокровно, або нарешті прочитати книгу з тайм-менеджменту і правильно розпланувати свій день.

Не приймай близько до серця

Звичайно, ти часто використовуєш гнів, що йде не зсередини тебе. Наприклад, тобі можуть нагрубити у магазині чи громадському транспорті, і тут тобі не треба аналізувати себе та шукати відповідь, чому у тебе виникли ті чи інші емоції.

Що робити у такому разі? Просто не приймай це на свій рахунок. Людина, яка нагрубіянила тобі в транспорті, нагрубила не особисто тобі. Вона просто вихлюпнув свою негативну емоцію. Не варто "вступати в гру" і відповідати йому взаємністю, псувати свій настрій і відчувати негативні емоції. Просто видихни і пропусти це повз себе.

Як керувати негативними емоціями: поради українського психолога

Як керувати негативними емоціями: поради українського психолога

Дій інакше

Читай також: 20 речей, які ти не знав у 20 років

Просто перестань поводитися, як раніше. Наприклад, якщо в тому ж громадському транспорті ти раніше реагував на образу, а може, й пускався в бійку, то вибери собі нову манеру поведінки. Відповідай на образу жартом або просто промовчи. Можеш заготовити кілька фраз для тих чи інших ситуацій.

Розслабляйся

Щоб бути менш роздратованим і запальним, частіше розслабляйся. Ходи хоча б раз на тиждень на масаж, у басейн чи йогу. Набирайся позитивної енергії та сил, будь у гармонії із собою — і ти помітиш, як негативні емоції зникають із твого життя.

Читай також: Як стати найкращим співрозмовником

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK