Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Хочеш дізнатися, які види лідерів бувають? Як генеральний директор та керівники компаній мотивують підлеглих? Бажаєш порівняти свій управлінський підхід з іншими? Читай далі

Перш ніж досліджувати типи лідерства, давай зрозуміємо, що насправді означає цей термін. Якщо двома словами, то стиль (тип) лідерства — те, як людина впливає інших із єдиною метою досягнення певної цілі.

Гроші та методи можуть бути різні, тут багато залежить від особистості боса і його послідовників (підлеглих). Але левову частку грає і те, до якого типу належить начальник. Про останнє сьогодні й поговоримо.

1. Видиме лідерство

Цей стиль керівництва орієнтований на майбутнє і багато в чому залежить від бачення лідера організації. Майже завжди такі боси надають співробітникам майже повну автономію. І при цьому надихають їх на втілення заявленого бачення у реальність.

Начальники з далекоглядним мисленням бачать "загальну картину" і добре вловлюють галузеві тенденції.

Приклади далекоглядних керівників:

  • Стів Джобс;
  • Уоррен Баффет;
  • Генрі Форд .

2. Харизматичне лідерство

Такі керуються власними переконаннями і прихильністю до ідеї, використовують силу своєї особистості і що завгодно, аби переконати підлеглих “купитися” на своє бачення майбутнього.

Ці начальники вміють гарно говорити, активно використовують пристрасть та емоції, щоб полонити уми інших та змінити їхню думку.

Багато в чому далекоглядні та харизматичні лідери схожі. Проте вони не завжди однакові. Різниця полягає в тому, що у харизматичних є своя "фішка", що мотивує людей старанно працювати. Далекоглядні ж цим "чіпом" забезпечені не завжди.

Приклади харизматичних лідерів включають:

  • Кеннеді;
  • МатірТерезу;
  • Нельсона Манделу.

Unsplash

3. Демократичне лідерство

Цей стиль дозволяє підлеглим самостійно приймати рішення. Хоча такий лідер має найвищі повноваження, він не соромиться делегувати викоання завдань, але при цьому чекає на зворотний зв'язок, розуміння загальної концепції, свої ідеї та, з рештою, результат.

Як правило, такі шефи багато слухають, легко йдуть на контакт, а ще заохочують інших, справедливі та чесні.

Приклади демократичних лідерів:

  • Абрахам Лінкольн;
  • Джордж Вашингтон;
  • Говард Шульц (Starbucks).

Читайте також: Секреты управления: 5 уловок настоящего лидера

4. Трансформаційне лідерство

Ці люди здатні докорінно змінити організацію. Вони часто кидають виклик усталеному мисленню і надихають інших повірити у бачення майбутнього.

Багато трансформаційних лідерів також є далекоглядними і дають людям можливість приймати власні рішення. Справедливість, пронизана цілеспрямованістю, є ключовими рисами даного стилю керівництва.

А ще такі начальники часто мають здатність переконувати інших змінитися (зрозуміло, на краще). Тому даний тип часто включає далекоглядних і харизматичних лідерів.

Приклади трансформаційних лідерів:

  • Джон Д. Рокфеллер;
  • Карл Юнг;
  • Сем Волтон.

5. Транзакційне лідерство

Ці в режимі реального часу праворуч і ліворуч роздають усім вказівки, а потім у разі коректного виконання завдань вручають визнання, повагу та винагороду.

Такі боси пояснюють підлеглим, як досягти поставленої мети, завжди мають чіткі очікування. Вони завжди на зв'язку: щоб відповісти на питання, за що їм окреме спасибі.

Приклади транзакційних лідерів:

  • менеджер середньої ланки;
  • супервайзер;
  • директор відділу.

Unsplash

6. Стратегічне лідерство

Стратегічні лідери мають великі знання у своїй галузі, тому зазвичай переймаються плануванням майбутнього організації. Стратегічний лідер може бути і генеральним директором компанії, але він все одно виявиться вхожим до управлінсько-виконавчої команди.

Ці люди бачать куди йде галузь, тому створюють “план руху” у майбутнє.

Найчастіше "стратеги" зустрічаються в технологічних сферах виробництва та сільському господарстві.

7. Лідерство у команді

У таких “сильне” бачення майбутнього, вони знають за що борються. Задіявши серця та уми інших, ці начальники використовують усілякі навички для досягнення організаційних цілей. Навички включають:

  • мотивацію інших;
  • переконання;
  • заохочення.

Як і “демократи”, лідери в команді поділяють поняття “відповідальність” та “влада”. І тому їм не завжди вдається досягти бажаного.

Читайте також: Игра престолов: 7 примеров лидеров из сериала

8. Автократичний посібник

Вони - "біг-боси", і про це знають усі. Такі керівники ухвалюють майже всі організаційні рішення і взагалі мають абсолютну владу, тому іноді не гидують залякувати.

Автократичний стиль "найсумніший", бо не здатний мотивувати співробітників, а скоріше навпаки: підштовхує їх боятися і бігти у зворотному напрямку.

Приклади автократичних лідерів:

  • Чингісхан;
  • Леона Хелмслі;
  • Наполеон Бонапарт.

Unsplash

9. Тренінг лідерства

Це про людей, які вчать, мотивують та розвивають послідовників (“коучинговий стиль лідерства”). Коучі допомагають покращувати свої навички та за допомогою цього досягати цілей. Заохочення та похвала у поєднанні зі здатністю давати змістовний зворотний зв'язок — найсильніші риси цього стилю.

10. "Невтручання"

Цей лідер дозволяє послідовникам приймати власні рішення, надаючи при цьому високий рівень повноважень. Такий стиль управління схожий на демократію. Але є принципова різниця і полягає вона в тому, що такі лідери часто уникають конфліктів, тому і дотримуються принципу невтручання.

Відповідно до більшості досліджень, поряд із “автократами” це другий найменш бажаний підхід до управління. Організації з такими шефами часто потопають в анархії та закінчують банкрутством.

11. Міжкультурне лідерство

Людина є міжкультурним лідером, коли він може управляти, тренувати, розвивати та координувати людей з різних культур в організації. Найчастіше крос-культурні лідери зустрічаються в компаніях з "глобальною" присутністю (співробітники з різних країн, різних національностей). Такі начальники розуміють, що “різниця” груп співробітників збагачує компанію загалом. Честь їм і хвала за це!

До компаній, у яких працюють крос-культурні лідери, належать:

  • Pan Am;
  • Facebook;
  • Google.

12. Функціональне лідерство

Функціональне лідерство — про людину стабільну, у якої “тверда рука”. Він часто подає приклад іншим і бере участь у мотивації, організації та плануванні. В організаційному сенсі такий лідер орієнтований на результат і як інструмент вимірювання використовує метрики. Акцент робиться на тому, як досягаються мети, а не на тому, хто їх досягає.

Підбиваючи підсумки

Тепер ти знайомий із 12-ма типами лідерів. Але знай: "чистокровки" в природі зустрічаються вкрай рідко, бо найчастіше в кожному лідері намішано всього потроху. Винятки - лише авторитарний та ліберальний типи.

А тепер дай відповідь собі на запитання: який ти лідер? І що б у собі виправив, щоб стати ще більш ефективним та вивести свою команду на новий рівень?

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK