Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Водійський етикет на дорогах не менш важливий, ніж уміння керувати автомобілем та знання правил дорожнього руху

Не стартуй наввипередки зі світлофора
 
Якщо ти не за кермом Nissan GT-R, а вдома не висить сертифікат про закінчення курсів екстремального водіння, навіть не думай ганяти з кимось наввипередки. По-перше, це дає зайве навантаження на авто, а по-друге, може закінчитися трагічно.
Головне правило досвідчених водіїв: дорога не любить показухи та хвальків.

Читай також: На що скаржаться наші автомобілі

Виявляй повагу під час паркування

Розмітку на парковках нанесено не випадково. Якщо не хочеш, щоб на твоїй машині з'явилися подряпини, написи "я паркуюся як мудак" і вм'ятини від ударів - намагайся ставити авто рівно на місце, відведене для паркування.

Якщо ж ти такий егоїст, що тобі начхати, як виходитимуть водій та пасажир з інших автомобілів, подумай про те, як "дістанеться" твому "залізного коня".
 
Пропускай двоколісних
 
Велосипедисти та байкери мають таке ж право на дорогу, як і ти, щасливий власник автомобіля. Тому, якщо перед тобою пасе втомлений велосипедист або в пробці тебе обганяє байкер, що петляє між смугами - звичайно будь обережним, але не сильно не скандаль.
 
Вони менш захищені, ніж ти, і їм набагато складніше їздити по дорозі, так що будь поблажливим.
 
Дивись на всі боки
 
Якщо тобі пощастило водити великий позашляховик, то не забувай дивитися на всі боки. У сидінні водія ти почуваєшся "королем дороги", але, крім тебе, на проїжджій частині є й інші.
 
Це складно, але намагайся не "блокувати" огляд для менших машин: сам того не помічаючи, ти можеш закривати знаки, світлофори і частину дороги, що може призвести до аварії.
 

Читай також: І сміх і гріх: помилки водіїв-початківців

Допомагай тим, хто зламався і хто потрапив в аварію

Від нещасних випадків на дорозі не застрахований ніхто, тому якщо став свідком аварії - збери мужність у кулак, зупинись і запропонуй допомогу. Мало того, що у разі суду твої свідчення зможуть відновити справедливість, то ще й твої дії можуть врятувати чиєсь життя.
 
Аналогічно й у рази, якщо хто зламався, і зупинився на узбіччі. Не полінуйся зупинитися і дізнатися в чому справа. П'ять хвилин, протягом яких ти викликатимеш для хлопців евакуатор, для тебе не велика втрата.
 
Не створюй чергу
 
Завжди є водії, яким нікуди поспішати: вони неспішно виходять із машин на АЗС, повільно вставляють пістолет у бак, і повільно йдуть до каси. За статистикою, 1 із 10 водіїв насправді кудись поспішає, і, ймовірно, ним може бути той хлопець, котрий стоїть у черзі за тобою.

Читай також: Як продовжити життя покришок

Не "гальмуй" у лівій смузі

Йдеться не про педалі гальма, а про твою реакцію. Ліва смуга призначена для руху без зупинок і якщо ти не є шанувальником швидкої їзди, або просто нікуди не поспішаєш – не займай цю смугу, бо комусь вона може бути потрібна.
 
Якщо машина почала барахлити або навіть затихла в третьому ряду, зроби все можливе, щоб відкотити її як мінімум на праву смугу. Більшість аварій із летальним кінцем відбувається саме у лівій смузі через велику швидкість і виїзд на зустрічну.
 
Не порушуй правил розмітки
 
Швидше за все, ти був свідком того, як дорога іномарка об'їжджає машину, яка стоїть першою на світлофорі, і займає перехрестя. Такі водії ставлять себе вище за інших у всіх дорожніх ситуаціях і часто платять за таке нахабство власним здоров'ям.
 
Розмітка придумана не випадково, так що виконуй її вимоги і не намагайся об'їхати пробки тротуаром (ризикуєш нарватися на запальних пішоходів).
 

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK