Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Крилата ракета Hypersonic Attack (HACM) стане першою зброєю з гіперзвуковим прямоточним повітряно-реактивним двигуном (ГПВРД), запущеною у виробництво

В арсеналі Пентагону є безліч крилатих ракет: від давно відомих Tomahawk - і до новеньких JASSM-ER. Але ракета, яка має поповнити арсенал 2027 року, від попередників відрізняється радикально. Нова крилата Hypersonic Attack (HACM) повинна літати в 20 разів швидше (тремти, заокеанський противник). HACM стане першою серійною зброєю, в якій будуть використовуватись повітряно-реактивні двигуни.

Передісторія

У 2020 році США та Австралія спільно почали партнерство в рамках Southern Cross Integrated Flight Research Experiment ( SCIFiRE). Проект назвали на честь сузір'я, зображеного на національному прапорі Австралії. Мета - розробка повітряно-реактивної гіперзвукової системи озброєння, що базується на літаках США та Австралії, включаючи:

·   F/A-18 Super Hornet ;

· F-35A Joint Strike Fighter ;

· P-8A Poseidon та інші.

fas.org

Крім того, нещодавно американські військово-промислові компанії Raytheon і Northrop Grumman виграли контракт на розробку та виробництво першої у світі гіперзвукової крилатої ракети. Сума контракту - $985 мільйонів. На думку експертів, ця угода перетворить прототип Raytheon SCIFiRE на грізну систему озброєння.

Читайте також: Falcon Heavy, посунься: 3 ракети-носія, зроблені в Україні

Зустрічай: HACM

Hypersonic Attack, розроблена для США та Австралії, - тактична зброя, гіперзвукова крилата ракета повітряного базування, призначена для швидкого ураження наземних цілей. За умовами контракту, Пентагон має побачити перші бойові ракети у 2027 році.

"HACM надасть нашим командирам тактичну гнучкість, що дозволяє використовувати винищувачі для захисту важливих об'єктів, зберігаючи при цьому бомбардувальники для інших стратегічних цілей", - заявив на прес-конференції ВПС наприкінці вересня цього року начальник штабу, генерал К.До.Браун.

aviationweek.com

Традиційні крилаті ракети переважно є безпілотними літальними апаратами. Як і багато літаків, вони оснащені турбовентиляторними двигунами, що розганяють їх до дозвукової швидкості. Щоб уникнути виявлення радарами, крилаті ракети летять низько, притискаються якомога ближче до землі. Наприклад, крилаті «Tomahawk» літають на висоті від 29-ти до 50 метрів зі швидкістю 885 км/год.

HACM - зброя гіперзвукова. Це означає, що вона летить зі швидкістю від 5 махів. Максимальна її швидкість поки незрозуміла. Більшість сучасних ракет, що літають в атмосфері Землі (наприклад, класу «повітря-повітря») мають максимальну швидкість близько 3+ Маха. Наприклад, ракета SCIFiRE (рання розробка в рамках програми HIFiRE ), що тестувала гіперзвуковий прямоточний повітряно-реактивний двигун, показала швидкість до 8 махів. Отже, ймовірно, HACM нас здивує найкращими показниками.

Як це працює

Hypersonic Attack стане першою у світі бойовою системою озброєння з ДПВРД. Як і турбовентиляторні двигуни, ГПВРД беруть кисень з навколишньої атмосфери і використовують його як паливо. Принципова відмінність полягає в тому, що турбовентиляторний двигун черпає кисень на дозвукових швидкостях, а ГПВРД робить це на надзвукових швидкостях.

Читайте також: Ядерна артилерія: історія 5 видів зброї

Більше кисню означає більше палива для ГПВРД, що дозволяє йому розганяти ракету ще швидше. За даними НАСА, такі двигуни мають працювати зі швидкістю не менше ніж 15 Махів. Це відповідає швидкості 18500+ км/год або достатньої швидкості, щоб облетіти Землю приблизно за дві години.

Нова мода

Гіперзвукова зброя – це нова мода у світі воєн. Більшість загальновизнаних ядерних держав технічно вже понад півстоліття мають гіперзвукову зброю. Наприклад, балістичні ракети: вони несуть ядерні боєголовки, рухаються з гіперзвуковою швидкістю і вражають свої цілі на швидкості до 24000 км/год.

· Нове покоління гіперзвукової зброї відрізняється тим, що вона не є ядерною за своєю природою (принаймні поки що) і може бути використана у звичайній конвенційній війні.

Як то кажуть, чекаємо з нетерпінням!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK