Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Чи знайоме тобі почуття розбитості та бажання поспати вдень? Ти п'єш каву, щоб розбудити організм, завжди хочеш прилягти і почуваєшся змученим. Чому це відбувається і як це побороти - з'ясовувала редакція MPort

Незаперечна істина – щоб менше втомитися, треба достатньо спати. І справа не в горезвісних 8 годинах, просто важливо спати без перерв і прокидатися у фазу швидкого сну, коли мозок вже активний.

Історія змінює сон

Режим сну людини докорінно змінився, якщо порівняти його з показниками у ретроспективі. В основному режим сну змінився у зв'язку з впливом індустріалізації та тривалістю робочого дня.

«Різниця між ніччю та днем поступово розмилася, сучасній людині доступна електрика та опалення 24/7» – каже Девід Семсон, антрополог Університету Торонто. - "Порушення режиму сну, закладеного природою, не пішло людині на користь".

Читай також: Якості характеру для успіху чоловіка

Парадоксально, але наші пращури спали по кілька разів на день, але недовго. Вони не мали повноцінного безперервного сну, комфортних умов дня нього. Але все ж таки це виробило генетичну стійкість сучасної людини до нестачі сну.

Чому ти хочеш спати вдень?

Близько трьох годин дня температура тіла людини починає знижуватися, через що відчувається сонливість. Наші пращури у цьому разі просто вирушали спати.

Сьогодні ж у більшості країн немає поняття денного сну, щоб не знижувати продуктивність, але приклад іспанської сієсти дуже наочний.

Коли хочеться спати вдень, краще трохи подрімати, це абсолютно нормально і це не ліньки, а проста потреба організму.

Коригування режиму сну

Сучасні дослідження спрямовані на виявлення зв'язку між сном та генами, нейронами і навіть гормонами. Нещодавно професор біології Девід Пробер виявив особливі нейропептиди (щоправда, поки що тільки у рибок) у мозку, які у фазі активізації викликають сонливість.

Вчені припускають, що в майбутньому можна буде впливати на мозок людини таким чином, щоб організм почував себе виспалим і без шкідливих впливів.

А поки такий засіб не знайдено, найкращим визнано нормальний восьмигодинний сон, але щоб він був повноцінним, спати треба в безпечній позі.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK