Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Сьогодні віскі — на будь-який смак та колір. Але далеко не всі знають, що саме Ірландія століттями була центром виробництва цього спиртного.

«Ірландський віскі - чудовий початок для початківців свій шлях у світі віскі, - впевнений Алекс Конінгем , співзасновник Slane Irish Whiskey . – Все тому, що це дуже доступний і в цілому алкоголь, що легко п'ється».

Сьогодні популярність напоїв цієї категорії різко зросла, і тому історичні стилі виробництва знову опинилися в тренді. А разом із ними — безліч класичних експериментів. Саме тому зараз у нас більше 40 діючих лікеро-горілчаних заводів в Ірландії, і це далеко не кінець історії, - хвалиться Алекс . Тож тріумфуй, фанат ірландського віскі: тобі є з чого вибирати. І, судячи з тенденцій, це надовго.

Коротка історія ірландського віскі

Цей алкогольний напій родом із VI століття, і саме Ірландія винайшла його першою. Тамтешні ченці називали дистильований спирт uisce beatha, що означає "жива вода". Згодом це словосполучення було скорочено та впроваджено в англійську мову під кодовим «віскі».

Сучасна індустрія ірландського віскі зародилася наприкінці 1800-х і на початку 1900-х років. Напій був популярним як удома, так і за кордоном, а особливо в Сполучених Штатах. Але громадянська війна в Ірландії, Перша світова та сухий закон у США різко скоротили кількість винокурних заводів, що призвело до зменшення кількості брендів.

Але, добре що живемо ми у ХХІ столітті, і сьогодні добути це спиртне зовсім не проблема.

Читайте також: Віскі: п'ять причин пити по чарці щодня

Що таке ірландський віскі і з чого він зроблений

Ірландський віскі виготовляється із злаків. Історично склалося так, що ячмінь є основним його «інгредієнтом». Але інші злаки (кукурудза та пшениця) теж досить поширені.

Два методи виробництва, що використовуються в Ірландії, - перегонка в перегінному кубі і дистиляція в колоні. Перший дає більше солодового смаку, другий трохи віддає спиртом. У перегінному віскі використовується частина нескладеного та частина солодового ячменю, продукт переганяється у мідному кубі. Даний метод додає пряність і вершкову текстуру, чого не сказати про чистий солодовий віскі (фруктові та квіткові ноти).

Незалежно від методу, отриманий спирт витримується не менше трьох років і суворо на острові (тільки в Ірландії). Потім його розливають по пляшках і перевіряють міцність (має становити 40 градусів). І лише тоді напій можна назвати ірландським віскі.

Unsplash

Ірландський віскі, скотч та бурбон – у чому різниця?

Найочевиднішу різницю між ірландським та шотландським віскі видно ще до того, як зробиш перший ковток. Це правопис. В ірландському та американському віскі використовується буква «е» («whiskey»), тоді як у шотландському (і майже в усіх інших країнах) пишеться «whisky».

Крім назви, ірландський віскі зазвичай піддається потрійній дистиляції, тоді як шотландський та бурбон найчастіше переганяється двічі. Крім того, бочка може бути з будь-якого дерева, тоді як для шотландського віскі — тільки дуб, а для бурбона — нові бочки з американського дуба.

Читайте також: З чим п'ють віски: ТОП-5 фактів про спиртне

Який смак у ірландського віскі

Це не легко описати, оскільки існують сотні різних методів виробництва. Тим не менш, ірландський віскі відомий тим, що він легший, з нотами кісточкових фруктів, меду та квітів.

Дистилятори часто витримують алкоголь у бочках, у яких раніше зберігалося інше спиртне (бурбон, портвейн, херес). Дубових матеріалів намагаються уникати. Тому в ірландському віскі присмаків дерева зазвичай менше, ніж у бурбоні чи віскі з Теннессі.

Перегінний куб

На смак напою дуже впливають мідні перегонні куби (у кожної винокурні вони різні). Спиртне в основному або повністю (залежно від винокурні) виробляється як із солодового, так і з несолодового ячменю (мінімум 30% кожного). Але можуть використовуватись й інші злаки.

Змішуючи солодовий і несолодовий ячмінь, винокури можуть досягти кремоподібності та природної прянощі.

«Ірландська відповідь»

«У майбутньому в рамках ірландського віскі ми чекаємо на розширення категорії Single Pot Still. Це пов'язано з тим, що різні нові гуральні, у тому числі наша Slane, почнуть випускати власні версії ірландського віскі, - стверджує Конінгхем. — Щиро віримо, що внесок кожного з виробництв приведе до хвилі інновацій перегінного куба. І це буде наша ірландська відповідь шотландському односолодовому віскі».

Що ж зачекаємо та із задоволенням спробуємо нові бренди ірландського віскі, які, як стверджують тамтешні винокури, будуть не гіршими за шотландські.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK