Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ні для кого не секрет, що основним джерелом вітаміну D є ультрафіолетові промені. Але звідки вітамін D отримувати взимку, коли сонця практично немає?

Вітамін D дуже важливий для здоров'я людини. Він забезпечує всмоктування кальцію та фосфору, допомагає імунній системі у боротьбі з різними захворюваннями.

Всім відомо, що під дією ультрафіолетового проміння холекальциферол (вітамін D3) синтезується у людини в шкірі, проте в зимову пору року сонця недостатньо, і дуже важливо отримувати цей вітамін додатково з їжі. Особливо для дітей, адже вже давно доведено, що нестача цього вітаміну сприяє розвитку рахіту та інших серйозних захворювань – цукрового діабету, ожиріння, аутоімунних, онкологічних, серцево-судинних захворювань, псоріазу, атопічних захворювань, запальних захворювань кишківника.

Читайте також: Дефіцит заліза: що робити?

Яка добова потреба у вітаміні D?

Добова потреба вітаміну D залежить від віку.

  • 0 – 12 місяців : 400 МО
  • 1 – 70 років : 600 МО
  • 71 рік і старше : 800 МО
  • Вагітні та годуючі : 600 МО

Міжнародна одиниця (МО) це одиниця виміру дози речовини, заснована на її біологічній активності. 1 МО вітаміну D – це біологічний еквівалент 0,025 мкг холе-або ергокальциферолу.

Pinterest

Які джерела вітаміну D?

1. Жирна риба. Підійдуть такі сорти риби, як лосось, тунець, форель, скумбрія та вугор. Така рыба вважається найкращим джерелом вітаміну D, а також містить велику кількість білка та омега-3 ненасичених жирних кислот.

Для того щоб отримати добову дозу вітаміну D, потрібно з'їсти близько 100-150 г лосося або 850 г тріски.

2. Гриби. Природним джерелом ергокальциферолу людини є лісові гриби. Приблизно 85 г грибів містять 400 МО вітаміну D.

3 яйця. В 1 яєчному жовтку міститься від 20 до 40 МО вітаміну D, тому обов'язково включайте їх в раціон. Але не зловживайте, адже в яйцях також міститься така шкідлива для організму речовина, як холестерин.

4. Збагачене молоко та молочні продукти. У молоці та молочних продуктах (вершкове масло, сир) вітамін міститься значно меншою мірою, але він є. Разом з іншими джерелами вітаміну D ці продукти слід включити до свого раціону.

5. Олія печінки тріски. В одній порції олії печінки тріски (1 столова ложка) міститься 1,3 тис. МО вітаміну D, тобто подвійна добова норма.

6. Дієтичні добавк . Якщо людина не вживає в їжу вищезгадані продукти, дієтичні добавки, багаті на вітамін D, можуть стати гарним доповненням до раціону харчування і дозволять отримати добову норму цього вітаміну. Наприклад, риб'ячий жир.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK