Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

З'їв на обід щось з фаст-фуду і через пару годин болить голова. Думаєш: між собою ці події не пов'язані. Помиляєшся. У тебе може бути «харчова непереносимість»

Симптоми харчової непереносимості дуже поширені і дуже розпливчасті, тому багато хто вважає, що ці неприємні прояви нормальна частина їх життя.

Харчова алергія проти непереносимості

А ще люди часто плутають харчову непереносимість із харчовою алергією. Симптоми схожі, але алергія впливає на імунну систему і може бути небезпечною для життя. А ще вона може спричинити миттєві реакції.

Що стосується харчової непереносимості, вона в основному впливає на систему травлення і викликає менш серйозні симптоми. Можливо, твоє тіло навіть може перетравити шкідливу їжу в невеликих кількостях. Однак симптоми все одно проявляться: через кілька годин або навіть кілька днів після їжі.

Unsplash

А це, на думку лікарів-дієтологів, ймовірно, пов'язане із солідною комбінацією різних факторів, серед яких багато:

· переробленої їжі;

· вплививів токсинів з навколишнього середовища;

· збільшення проблем з травленням (синдром підвищеної кишкової проникності).

Читайте також: Глютен у продуктах: відмовитися чи їсти спокійно?

Фахівці стверджують, що найпоширеніші «непереносимі» продукти — це:

· лактоза (міститься у молочних виробах);

· глютен (міститься в пшениці, ячмені та житі);

· FODMAP (ферментовані вуглеводи, що містяться у певних фруктах, овочах, злаках та молочних продуктах).

Якщо в тебе спостерігається харчова непереносимість, швидше за все це відбувається тому, що твій організм не виробляє фермент, необхідний для перетравлення певної їжі. Але такі стани, як синдром роздратованого кишківника, також можуть викликати непереносимість.

Ознаки того, що в тебе може бути ця проблема

Насамперед, це - здуття живота, діарея, незрозуміла втома, туман у голові, шкірний висип, головний біль, біль у животі чи кислотний рефлюкс. Нижче детально зупинемося на кожному із симптомів.

Unsplash

1. Головний біль

Багато досліджень показали кореляцію між харчовою непереносимістю та хронічними мігренями. MSG (глутамат натрію) - харчова добавка, що регулярно використовується в багатьох магазинних продуктах: часто викликає мігрень (у осіб до глутамату чутливих). Згідно з даними медичних спостережень, симптоми включають біль з обох боків голови, почервоніння обличчя та запаморочення, які можуть посилюватися під час фізичних активностей.

  • Порада: уникай вживання глутамату натрію. Його багато у стравах азіатської кухні.

Читайте також: Геть колу, давай чай: які напої і як впливають на чоловічий організм

2. Проблеми зі шкірою

Поява прищів теж може бути спричинена продуктами харчування. Наприклад, вживанням продуктів з рафінованих круп, приготовлених із цукром, та молочних продуктів (особливо з використання молока). Дослідження також показали зв'язок між споживанням сироваткового протеїну та акне. Любителям спортивних добавок варто задуматися.

3. Втома та затуманена свідомість

Постійно відчуваєш втому без вагомої причини? Це може бути ще однією тонкою ознакою харчової непереносимості. Коли постійно їсиш те, що тіло важко перетравлює, і йому доводиться працювати старанніше, щоб з'їдене тобою «перемолоти». Процес для організму стомлюючий і може призвести до відчуття млявості.

Туман у голові - теж одна з ознак харчової непереносимості. Найчастіше він проявляється у людей з «глютеновою хворобою» або просто непереносимістю цієї речовини.

4. Біль у суглобах

Вчені з Йоркського університету провели дослідження: зібрали респондентів, які страждають від симптомів опорно-рухового апарату (біль у суглобах). Вилучили з раціону хворих «тригерні продукти», і помітили: 64% учасників експерименту почали почуватися краще.

Експерти пояснюють це тим, що харчова непереносимість може бути причиною запалення, яке, у свою чергу, може призвести до болю в суглобах.

Unsplash

5. Депресія та тривога

Проблеми з психічним здоров'ям також іноді бувають викликані харчовою непереносимістю. Пояснимо: непереносимість може і обов'язково завдасть шкоди твоєму кишечнику. Останній, будучи не в порядку, одразу вдарить по твоєму психічному здоров'ю.

Підозрюєш, що в тебе харчова непереносимість?

Насамперед, проконсультуйся з лікарем. Він може порекомендувати тестування або елімінаційну дієту (призначена для виявлення тригерів ). Ведення журналу прийому їжі та відстеження симптомів протягом кількох тижнів також може бути корисною стратегією, щоб з'ясувати, що викликає погану реакцію.

Що б не робив, не поспішай сідати на сувору дієту, що виключає цілі групи продуктів. Це може призвести до недоїдання та ускладнить пошук джерела твого дискомфорту.

Все потрібно робити виважено та акуратно. Адже наше завдання  допомогти організму, а не створити йому додаткові труднощі, правда?

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK