Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Перше, що спадає на думку, це або менструація, або овуляція. Але ні: мова не про прекрасну стать. Ідеться про те, що у чоловіків теж бувають цикли — і дуже важливо розуміти свій

Експерти кажуть, що багато хто з нас погано або взагалі не розуміє свій гормональний цикл, і часто нехтує його впливом на тіло і розум. Хоча майже кожен знає, що гормони грають чи не першу скрипку в статевому потягу та лібідо.

Оптимальний рівень тестостерону та гормонів допомагає створити найкращу версію тебе. З ним ти почуваєшся молодим, енергійним та здатним приймати швидкі когнітивні рішення. Ти швидко відновлюєшся після тренування, не даєш з'явитися жиру на животі і маєш пристрасний лібідо, а також здатність досягати і підтримувати сильну ерекцію .

Що ж впливає на ці гормони, зокрема тестостерон? І що ти про це маєш знати?

1. Цикл чоловічих гормонів: як часто відбувається перезавантаження?

Середній менструальний цикл триває близько 28 днів. А ось чоловічий гормональний цикл будується навколо робочого дня та обнулюється протягом доби.

Рівні тестостерону підвищені вранці, трохи знижуються вдень і мінімальні пізно вночі. Це означає, що чоловіки найбадьоріше до обіду — у природний час доби, коли вони мали б полювати, коли мотивація, впевненість у собі та сила вкрай необхідні.

2. Чи можна використовувати гормональний цикл у особистих інтересах?

Можна. Наприклад, ми пропонуємо тренуватися чи вирішувати найважливіші завдання першій половині дня, крайній термін — пізніше обіду. Це допоможе отримати вигоду від сплеску тестостерону.

3. Наскільки важливим є тестостерон?

Він відіграє вирішальну роль у твоєму гормональному циклі. Його вплив не можна недооцінювати. За словами експертів, загальні ознаки низького рівня тестостерону включають:

  • зниження статевого потягу;
  • проблеми з ерекцією;
  • втому;
  • збільшення жирових відкладень;
  • перепади настрою.

Тестостерон відповідає не тільки за твій сексуальний потяг. Ще він відіграє велику роль у тому, як ти справляєшся зі стресом і наскільки ефективним є твій метаболізм.

Тестостерон допомагає протистояти стресу. Його низький рівень часто пов'язаний із поганим настроєм, слабкою мотивацією та низькою життєвою енергією. Мало тестостерону = зниження метаболізму та більше жиру в тілі. Це у свою чергу перешкоджає підтримці сухої м'язової маси.

4. Чи буває у чоловікиґів рання «менопауза»?

У нас (чоловіків) існує аналог менопаузи – андропауза . Статися раніше, ніж належить, вона може з кожним. У деяких низький рівень тестостерону діагностували у віці близько тридцяти років. Таким хлопцям фахівці одразу рекомендують взятися за ЗОЖ.

Хоча чоловіки завжди будуть виробляти тестостерон, пікові рівні гормону зазвичай потрапляють на молоді роки. З віком ситуація погіршується, і іноді аварія трапляється навіть 30-40 років. Але в середньому це відбувається не раніше 50-60-ти .

5. Як спосіб життя впливає гормони?

Май на увазі: це не лише удача та генетика. Звички також мають величезний вплив на твій гормональний цикл.

Дуже важливо розуміти: цей цикл легко порушується через неправильний спосіб життя, включаючи неправильне харчування, алкоголь, куріння, відсутність фізичних вправ та нестачу якісного сну.

Помітив якісь симптоми? Вивчи свою модель харчування, спосіб життя і сон. Якщо не все гаразд, уперед на прийом до фахівця. А перед цим здай аналіз крові на біомаркери.

Що можна зробити, щоб перемогти низький рівень тестостерону?

Насамперед потрібно позбутися шкідливих звичок. Також лікарі можуть порадити розпочати замісну терапію тестостероном (ЗТТ).

  • ЗТТ призначена для повернення рівня гормонів до здорового діапазону, забезпечуючи організм тестостероном, доки симптоми не почнуть змінюватися.

Тим не менш, вкрай важливо знайти досвідчених і знаючих лікарів, здатних встановити правильний діагноз і скласти адекватний план лікування.

Хороша ЗТТ потребує індивідуального підходу, регулярного контролю та коригування, оскільки всі чоловіки різні. У кожного свій зріст, маса тіла та рівень фізичної активності. Тому лікування у кожному конкретному випадку має бути різним. Інакше максимум користі з нього не отримати .

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK