Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Маєш болючі відчуття після занять спортом? Погано. Але це не означає, що ти не можеш продовжувати тренуватись. Розповідаємо, як правильно та безпечно це робити

Травми  - засмучують. Особливо, коли ти не в змозі використовувати одну з кінцівок (вона в гіпсі, корсеті, або жорстко обмежена у русі за вказівкою лікаря). Мало того, що болить, то ще й тренуватися не можеш. При цьому поступово віддаляєшся від наміченої фітнес-мети.

Але отримана травма – не привід валятися на дивані. Потрібно зрозуміти, як розумно поводитися зі своїми обмеженнями. І для цього у тебе є ми, а також рекомендації спортивного лікаря Олега Самойленка. У парі з ним розповідаємо, як тренуватись коли у тебе травма.

Перш ніж йти в спортзал, маючи травму, запам'ятай два основні правила:

1. Слухай свого лікаря

Незалежно від того, відновлюєшся після операції або нещодавно травмувався, тіло потребує загоєння та відновлення. І твій лікар краще за інших знає, як швидше і здоровіше проходить цей процес.

Читайте також: Як уникнути травм на тренуванні?

2. Пам'ятай про свої межі

Коли справа доходить до навантажень, "бери на груди" трохи менше звичного. Адже ти все ще в процесі лікування.

Після того, як запам'ятав два вищезгадані правила, давай у твій фітнес-план включимо наступні три закони розумного та ефективного тренування під час травми. «Навіть якщо буде трохи боляче, ти все одно матимеш профіт, - стверджує Самойленко. – Ти перетвориш цю травму на можливість, оскільки ми збираємося не лише прямо зараз наростити м'язову масу, а й налаштуватися на більший приріст у майбутньому».

3 правила тренування під час травми

1. Зосередься на ізолюючих вправах

Зазвичай комплексні (базові)  вправи - те, що потрібно для нарощування м'язової маси. Але якщо в тебе одна кінцівка вийшла з ладу, варто зменшити напругу в цій області настільки, наскільки це можливо. Найкраще це робити за допомогою ізолюючих вправ. Наприклад, якщо поки немає можливості виконувати важку станову тягу та присідання, «завдай удар» по нижній частині тіла розгинаннями ніг і підйомами на носки.

2. Тренуй здорові частини тіла

Якщо боїшся виглядати непропорційним диваком із розкачаною лише однією стороною тіла після травми, розслабся. У тебе не буде невідповідних розмірів рук чи ніг, якщо змістиш свою увагу лише на одну половину – це фітнес-міф. Насправді дослідження говорять про протилежне: тренування здорової сторони тіла під час відновлення іншої допомагає уникнути втрати м'язів у пошкодженій кінцівці.

Таким чином, використовувати одностороннє тренування — це нормально, і навіть заохочується. Так що не бійся атакувати цей бік з великою вагою незалежно від вправи, чи то тяга, чи жим.

Читайте також: Травми у тренажерці: ТОП-3 потенційно небезпечних

3. Продовжуй тренуватися в міру важко

Якщо припиниш піднімати звичну вагу, більше не посилатимеш необхідні гормональні сигнали своєму тілу для зростання. Рішення: візьми солідне навантаженгя (наприклад, найважчу гирю, з якою можеш впоратися), і виконай на одній нозі стільки присідань, скільки можеш.

Працюй у болгарських спліт-присіданнях або інших вправах, які дозволяють працювати з великою вагою. Займай при цьому зміщену позу, що дозволяє безпечно кидати собі виклик. І одужуй. Успіхів!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK