Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ціни на паливо та розхідники для твого авто здадуться квіточками

Збройні сили США — одні з найтехнологічніших у світі. Експлуатація таких масштабів та потужності коштує дорого. В одному зі своїх звітів Рахункова палата уряду (GAO) описала вартість польоту на 47 різних типах літаків і гелікоптерах, що використовуються ВПС, ВМС, Корпусом морської піхоти та армією.

Отже, почнемо розбирати дані.

Винищувачі

Штурмовик A-10 Thunderbolt - "найдешевший" у всьому парку Пентагону військовий літак з фіксованим крилом. Вартість польоту на такому становить $22 531 на годину.

wikipedia.com

A-10 — вже «немолодий» реактивний винищувач: більшість літаючих сьогодні моделей була побудована в 1980-х роках. Старі штурмовики ремонтувати дорого, а ось A-10 – приємний виняток із правил. До речі, багато таких списано та акуратно припарковано на «Могильнику» у сухій сонячній Аризоні. Чекають на свою сумну годину, коли їх розберуть на безкоштовні запчастини.

На другому місці в списку "доступних" винищувачів - багатоцільовий F-16 Fighting Falcon (який стоїть на озброєнні ВПС). Ціна польоту - $ 26 927 на годину. Причина — та сама, що й у A-10  відносна дешевизна в обслуговуванні та ремонті.

wikipedia.com

Третє місце дісталося винищувачу F/A-18E/F Super Hornet, що стоїть на озброєнні ВМС — $30 404 на годину.

wikipedia.com

У F-35 Joint Strike Fighter вартість польоту $41 986 доларів на годину для всіх моделей, включаючи F-35A для ВПС, F-35B для Корпусу морської піхоти та F-35C для Корпусу морської піхоти та ВМС . Але й тут не все так просто, зокрема у ВПС.

wikipedia.com

Спочатку військово-повітряні сили США хотіли замінити старіючий F-16 на новий і такий же за ціною в обслуговуванні винищувач. Так з'явився F-35. І все б добре, але в результаті експлуатація останнього виявилася на 25% дорожчою за очікуване, і ці витрати постійно зростають.

Читайте також: HACM: найшвидша крилата ракета у світі

Тепер найдорожчий у списку - F-22 Raptor. Це перший у світі винищувач п'ятого покоління і, напевно, найкращий у світі. Година польоту на ньому — $85 325. Висока вартість обумовлена підтримкою передових технологій і можливостей літака, включаючи його радіолокаційну малопомітність і високопродуктивні двигуни F119 .

wikipedia.com

Бомбардувальники

B-52H Stratofortress – бомбардувальник, якому вже шістдесят років. Ми думали, він буде найдорожчим. Але ні: всього $88 354 за годину. Непогано як для літака з вісьмома застарілими двигунами, екіпажем із п'яти чоловік і здатністю нести як ядерну, так і звичайну зброю, включаючи до 12 ракет типу «повітря-земля».

wikipedia.com

Майже вдвічі дорожче коштує політ нового бомбардувальника-невидимки B-2 Spirit епохи 1980-х років — $150 741 на годину.

wikipedia.com

Найдорожчим виявився трохи старіший і більш складний в обслуговуванні бомбардувальник з поворотним крилом B-1B Lancer — $173 014 на годину.

wikipedia.com

Гелікоптери

З гелікоптерами теж не просто: їх у військовому парку достатньо. За розрахунками експертів з GAO , експлуатація ударного AH-64 Apache (навчений знищувати навіть танки) коштує $5 171 на годину.

wikipedia.com

Багатоцільовий UH-60 Blackhawk (може перевозити до 12 військовослужбовців) вартість польоту $3 116 на годину, а його модифікації для ВМФ ( MH-60R Seahawk ) - $14 555 на годину.

wikipedia.com

Чому льотна версія для ВМФ коштує аж вп'ятеро дорожче — незрозуміло. Однак Seahawk несе обладнання, що дозволяє йому виконувати складніші завдання, включаючи пошук підводних човнів, боротьбу з надводними кораблями та вести «електромагнітну війну».

Читайте також: Літаки з оскалом акули: ефектно лякаємо супротивника

А ось година польоту на ударному гелікоптері морської піхоти AH-1Z Viper обходиться в $20 642, що майже в 4 рази дорожче, ніж політ на більш озброєному Apache.

wikipedia.com

Інші літаки

Експлуатація спеціалізованих військових літаків зазвичай обходиться вкрай дорого. Підтвердження тому - E-3 Sentry. Це літаюча радіолокаційна система та повітряний бойовий командний пункт. Година польоту на такому - $66 126.

wikipedia.com

Ще дорожче — політати на розвідувальному RC-135: $95 339 за 60 хвилин.

wikipedia.com

Ну і найдорожче задоволення - перебування на борту E-4B, що летить з Національного центру управління. Таких бортів лише чотири. Ці літаки - Boeing 747-200, переобладнані в повітряні командні пункти управління ядерними боєголовками. У народі їх називають просто "літаками судного дня". Ціна польоту — приголомшливі $372 496 за годину або 103 долари за секунду.

wikipedia.com

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK