Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Дослідження довели: люди, які мають дорогі та швидкі автомобілі, є головними винуватцями аварій і катастроф. Невже річ тільки в цьому?

Агресія та водіння

В ідеалі керування — спільна справа, а не змагання. Ми покладаємось один на одного і дотримуємося правил дорожнього руху, щоб не вдарятися автомобілями. Але є клас водіїв (на щастя, нечисленний), для яких водіння — бій, в якому переможець отримує все.

Поведінка, що демонструється цими агресивними їздулями, включає:

· сигналити на всю і блимати фарами водіям, що їдуть, на їхню думку, занадто повільно;

· перевищувати швидкість;

· їздити на червоне світло та під заборонні знаки;

· вигукувати лайку і показувати нецензурні жести.

Якщо у колі твого спілкування є такі індивіди, порадь їм їздити громадським транспортом.

Безрозсудні водії

Ян-Ерік Ленквіст, професор соціальної психології Гельсінського університету, як і багато інших помітив, що водії преміальних марок більше за інших не дотримуються правил дорожнього руху. Ян каже: «Найчастіше вони проїжджають на червоне світло, не поступаються дорогою пішоходам, і взагалі безрозсудно ганяють на міських дорогах».

У чому тут справа? Ленквіст спробував з'ясувати. Справа в потужному і дорогому автомобілі, що спонукає поводитися агресивно? Або навпаки: не машина, а характер самої людини змушує її купувати висококласний швидкий автомобіль?

Читайте також: Негласні правила на дорозі: пам'ятка водіям

«П'ятифакторна модель»

Професор Льоннквіст та його колеги опитали 1892 особи. Запитували про вибір машини і зіставляли з рисами характеру респондентів. Потім застосовували «П'ятифакторну модель» - яка є структурою, що допомагає дослідникам встановити особистості суб'єктів. П'ять характеристик такі:

1. готовність до нового досвіду та експериментів - тобто готовність приймати нові ідеї, високий рівень допитливості та поінформованості;

2. сумлінність - організованість, надійність та працьовитість;

3. екстравертність / інтровертність - товариськість або тяжіння до самотності, пригніченість;

4. поступливість — ввічлива людина, довірлива, ласкава і добра;

5. Невротизм - невпевненість у собі, депресивність і низька емоційна стійкість.

Сучасна психологія зазначає: при використанні такого тестування на основі анкет, експерти мають можливість вимірювати ступінь прояву кожної з характеристик окремо. Але не всім до душі така методика, оскільки це досить грубий інструмент, який не відображає належним чином майже нескінченну кількість нюансів, що становлять характер людини. Проте ця «модель» дає загальну картину поведінки індивіда.

Уперті та егоцентричні чоловіки

Виявлене фінськими дослідниками новиною для багатьох не стало. До них приєдналася Американська асоціація розвитку науки, яка взяла на себе відповідальність прокоментувати дослідження. «Агресивні водії - це свині, які псують життя всім оточуючим. Це егоцентричні типи, схильні до суперечок, уперті, неприємні та байдужі ».

Професор Ленквіст додає: « Ці риси характеру пояснюють бажання володіти статусними продуктами. Також ці риси пояснюють, чому такі люди порушують правила дорожнього руху частіше за інших ».

Це типи, що мають високу думку про себе і бажаючі, щоб всі інші розуміли їхню пихатість: «Я - Господар Всесвіту, і правила на мене не поширюються».

Анонімність

Вчений-психолог Патрісія Еллісон-Поттер провела дослідження для Національної адміністрації безпеки дорожнього руху США (АААS) . Вона виявила, що водії схильні поводитися агресивніше, коли їх не дуже видно, тобто в машині з сильно тонованим склом. А ось у кабріолеті з опущеним верхом вони поводяться досить пристойно.

Фінське дослідження показало: ці характеристики притаманні лише до чоловіків. У жінок вони зовсім не виявлені. На думку AAAS, це пов'язано з тим, що "для представниць прекрасної статі автомобілі не входять до списку символів статусу".

Неуважних водіїв поділили за брендами

Дослідження, проведене Dave TV у Великій Британії в 2018 році, підтверджує результати Фінського університету.

У дослідженні йдеться: «Загалом було опитано 2000 британців, 56% з них оцінили водіїв BMW M3 як неуважних у порівнянні з тими, хто водив Range Rover (48%), Audi TT (43%) та Mercedes-Benz (C -class)».

У звіті, опублікованому в газеті The Express, про водіїв "бех" відгукуються не краще: "Приголомшливі 82% респондентів повідомили, що їм не подобаються водії BMW, бо за результатами голосування вони мають найгіршу репутацію серед усіх власників дорожніх транспортних засобів". Але це ще квіточки: третина опитаних зовсім заявили, що не стали б зустрічатися з кимось, хто має «комплект німецьких коліс».

Читайте також: Етикет на дорозі: ТОП-5 правил за кермом

Повернувшись до Гельсінкі, професор Ленквіст виявив: не всі водії BMW, Audi та Mercedes агресивні за кермом. Багато сумлінних людей купують авто зазначених брендів. Ці водії вважають свої машини надійними, тому «купують те, що прослужить довго і працюватиме з високими експлуатаційними характеристиками».

Газ-гальмо

GasBuddy — додаток для економії палива, завантажений 70+ мільйонів разів. У ньому є функція, що відстежує звички водіння (різкий старт та швидке гальмування). На основі цих даних у GasBuddy є список міст США з найагресивнішими водіями:

1. Лос-Анджелес.

2. Філадельфія.

3. Сакраменто.

4. Атланта.

5. Сан-Франциско.

6. Сан Дієго.

7. Орландо.

8. Детройт.

9. Остін.

10. Лас-Вегас.

Місто з найменш агресивними водіями - Міннеаполіс / Сент-Пол.

Важливий факт: за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, дорожньо-транспортні пригоди щороку спричиняють 1,33 мільйона смертей у всьому світі.

Май це на увазі!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK