Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Чим людина талановитіша, тим більше дискусій точиться навколо її особистості, при цьому встановити істину намагаються і сучасники, і нащадки

Так, про внесок видатного українського винахідника Федора Піроцького в електрифікацію міського транспорту суперечки точаться і сьогодні: одні вважають, що він запустив перший у світі електричний трамвай, інші — що до нього це вже зробив Вернер фон Сіменс.

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

wikipedia.org

Трохи згодом після Піроцького, у другій половині XIX століття, свої експерименти з електрикою почав проводити і Нікола Тесла — геніальний інженер і фізик, людина, яка винайшла все XX століття.

Популярна думка №1: Тесла – американський вчений

Нікола Тесла переїхав до Нью-Йорка у 28 років і залишився там назавжди. Саме у США він активно працював на Едісона, тут же розташовувалась його перша лабораторія, а на Лонг-Айленді була побудована його знаменита вежа Уорденкліф.

Читай також: Як заощаджувати електрику: 5 порад для всіх

Водночас називати Теслу американським ученим було б неправильно: він народився в Хорватії, яка на той момент перебувала у складі Австрійської імперії, але був сербом за походженням, і завжди з великою любов'ю та повагою ставився до своєї батьківщини.

У важкі хвилини життя його підтримувала надія, що одного разу йому вдасться прославити Сербію своїми відкриттями і, дивлячись на його винаходи, люди пам'ятатимуть, що їх сконструював саме серб. Невипадково сьогодні він один із найпопулярніших героїв у цій країні, а його ім'ям названо аеропорт у Белграді.

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

wikipedia.org

Популярна думка №2: Електрика - це доля

Серед дослідників, експертів і просто фанатів Тесла широко розтиражована гіпотеза, ніби вчений народився під час грози — чи не перший вдих він здійснив у той самий момент, коли небо висвітлило черговий розряд блискавки. Забобонні акушерки залякували батьків, що новонароджений — дитя темряви, але мати точно знала — він стане дитиною світла.

Читай також: Токовитискач: 20 000 вольт пропустили через кавун

Існує й інша легенда, яка каже, що Теслі з самого дитинства було призначено долею присвятити своє життя електриці. Якось увечері маленький Микола сидів з батьком біля каміна і тримав на колінах кота. Погладивши тварину, хлопчик раптово відчув легкий укол. Він спитав у батька, що це було, і той розповів йому про статичну електрику.

Те, що сталося, настільки вразило Теслу, що він запам'ятав цей випадок на довгі роки і вже з раннього віку точно уявляв, чим хоче займатися в майбутньому.

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Ozy

Популярна думка №3: Не від світу цього

Багато хто вважає Теслу класичним прикладом божевільного, але неймовірно талановитого вченого — таким собі альтруїстом і самітником, нелюдимим і розсіяним винахідником, який випередив час, чий незбагненний розум здатний зробити справжній прорив у науці. Про Теслу кажуть, що він спілкувався з космосом, силою думки вирушав на Марс, встановлював контакт із інопланетянами, які й нашіптували йому неймовірні ідеї.

Читай також:Удар по голові - і ти геній: 8 реальних випадків

Звичайно, геній і безумство часто йдуть пліч-о-пліч, але талановиті люди нерідко свідомо епатують публіку. І Тесла не виняток: він був великим містифікатором, шоуменом, любив напустити туману та оточити себе загадками та таємницями. Репутація божевільного, але геніального вченого його цілком влаштовувала - він і сам робив усе можливе, щоб її підтримувати.

Тесла писав про власні дива і розповідав про них знайомим: вид перлів та запах камфори доставляли йому дискомфорт, спостереження за листом, що впало у воду, викликало неприємний присмак у роті, а номер апартаментів у готелі обов'язково мав крати три — всі ці факти стали відомі широкої аудиторії багато в чому з подання самого Тесла.

Невідомо достовірно, що з усіх його дивацтв було правдою, а що вигадкою, але факт залишається фактом: чутки про Теслу та його чудасії поширювалися по всій країні, і це було тільки на руку вченому — особливо в розпал його протистояння з Едісоном.

Прагнучи завоювати увагу і повагу громадськості, Тесла не зупинявся ні перед чим: так, одного разу він навіть пропустив через себе електричний струм частотою 700 Гц на очах у здивованого натовпу — заради того, щоб довести, що відкритий змінний струм абсолютно безпечний для людини.

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Smithsonian Magazine

Популярна думка №4: Тунгуський метеорит

Одна з найчастіших тем навколонаукових спекуляцій про Теслу — це його причетність до інциденту 1908 року, який сьогодні відомий як падіння Тунгуського метеорита. Втім, прихильники конспірологічної теорії переконані, що жодного метеориту не було — повітряний вибух, який пролунав у районі річки Підкам'яна Тунгуска, викликали експерименти Миколи Тесла.

Читай також: Хто тут геній: ТОП-15 фраз про інтелектуали

Цю екзотичну версію породила, по-перше, репутація самого Тесли, який черпав ідеї з відкритого космосу, а по-друге, його експерименти з бездротовою передачею електроенергії в таємничій вежі Уорденкліф. Вважалося, що він нібито зміг згенерувати в атмосфері потік чистої енергії та перемістити в район тунгуської катастрофи.

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

dailytechinfo.org

Популярна думка №5: Тесла працював на військових

Кожен поважаючий себе геніальний вчений обов'язково має бути завербований спецслужбами — мабуть, саме цією аксіомою керуються ті, хто активно цікавиться життям та науковими працями Тесли.

Читай також: 5 геніальних чоловіків-психопатів

Версія, ніби вчений займався розробкою секретної зброї за завданням військових, неймовірно популярна: Теслі приписують співпрацю з урядовими структурами — щоправда, не завжди зрозуміло, якій саме країні, — виконання їхніх доручень, а іноді, навпаки, і конфронтацію з ними.

Один із найвідоміших прикладів — міфічний Філадельфійський експеримент, який, ймовірно, провели ВМС США 28 жовтня 1943 року. Під час цієї фантастичної операції есмінець "Елдрідж" зник, а потім моментально перемістився у просторі на кілька десятків кілометрів. На борту його знаходилося понад 180 людей, багато з яких згодом збожеволіли.

Це була спроба встановити, чи здатне електромагнітне поле високої потужності призвести до візуального зникнення предмета, якщо його правильно згенерувати навколо цього об'єкта, а також зробити його невидимим для радарів, створивши свого роду відштовхуючий щит.

Тесла, ясна річ, ні багато ні мало очолював секретний проект — і тих, хто виступає за цю версію, не бентежить той незначний факт, що Тесла помер майже за рік до передбачуваних подій.

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

Assombrado

Читай також: Суперспоруда: як виглядає найбільший вітрогенератор у світі

Ще одна секретна розробка, пов'язана з ім'ям вченого, - це так званий промінь смерті. Сам Тесла у 1930-х роках говорив, що йому вдалося спроектувати телефорс — випромінювач пучка заряджених частинок, який міг знищувати об'єкти на землі та в повітрі.

Зважаючи на напружений міжнародний порядок денний напередодні Другої світової війни, у пресі розійшлися чутки, ніби Тесла виконував доручення спецслужб однієї зі світових держав — втім, обходилися без конкретики і замовника не вказували. Чи існувала насправді подібна зброя і для чого Тесла міг її вигадати — досі залишається предметом гарячих дискусій.

За легендою, після смерті фізика ФБР оточило готель "Нью-Йоркер", в якому було знайдено тіло Тесли, і три дні нікого туди не пускало, а документи виносили в коробках одна за одною. Майже 70 років усі матеріали справи були недоступні широкому загалу, і лише у 2016 році ФБР оприлюднило 250 документів, які можуть допомогти пролити світло на деякі сторони наукової діяльності винахідника.

Читай також: Названі найненажерливіші побутові електроприлади

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK